Έχοντας στις αποσκευές του το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και τις αλλαγές στην φορολογία που ήλθαν νωρίτερα, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί σήμερα στο Βερολίνο την δεύτερη επίσκεψή του σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μετά το Παρίσι.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την χώρα καθώς και η συζήτηση με την ‘Αγγελα Μέρκελ των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Δεν είναι δίχως σημασία ότι η κυβέρνηση παρουσίασε χθες το σχέδιό της για την “σωτηρία της ΔΕΗ”.
Ο πρωθυπουργός, θα συναντηθεί στις 11.00 (ώρα Ελλάδας), με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών ‘Ολαφ Σολτς και στις 13.00 (ώρα Ελλάδας), με την ‘Αγγελα Μέρκελ. Μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Στην ατζέντα της συνάντησης είναι φυσικά η οικονομία αλλά και οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεταναστευτικό.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές “πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη γερμανίδα Καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και η συνάντηση με την κυρία Μέρκελ, θα αποτελέσουν την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να βάζει στο τραπέζι των συναντήσεών του συγκεκριμένα ζητήματα, όπως οι ελληνογερμανικές οικονομικές επαφές, η μετανάστευση και η σχέση με την Τουρκία. Στόχος του πρωθυπουργού όπως έχει δηλώσει είναι πάντα “να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”. Μέσα από το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα φιλοδοξεί “να αποτελέσει η Ελλάδα την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο.
Ελλάδα και Γερμανία συνδέονται με στενή εταιρική σχέση, την οποία η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιθυμούν να εμβαθύνουν, τονίζει η καγκελαρία
«Στενή εταιρική σχέση», την οποία η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «επιθυμούν να εμβαθύνουν περαιτέρω», συνδέει την Γερμανία και την Ελλάδα, αναφέρει η καγκελαρία ενόψει της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών στο Βερολίνο.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στις 12:00 (τοπική ώρα) η κυρία Μέρκελ θα υποδεχθεί τον κ. Μητσοτάκη στην καγκελαρία με στρατιωτικές τιμές, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθούν «ζητήματα οικονομικής πολιτικής» καθώς και «πτυχές της ευρωπαϊκής και της διεθνούς πολιτικής».
Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 13:15 (τοπική ώρα).
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχουν επίσης συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.
Ηandelsblatt για επίσκεψη Μητσοτάκη: Περισσότερη ελευθερία κινήσεων στην Αθήνα
Την ατζέντα, με την οποία προσέρχεται σήμερα στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τις προσδοκίες από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, σχολιάζει η Handelsblatt. «Η επίσκεψη στην Άγγελα Μέρκελ θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη» σχολιάζει ο ανταποκριτής της HΒ στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ και προσθέτει: «Ο Μητσοτάκης έχει ένα συγκεκριμένο αίτημα: επιθυμεί χαλάρωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας, με τα οποία οι πιστωτές πέρυσι το καλοκαίρι συμφώνησαν να απελευθερώσουν την Ελλάδα από το πρόγραμμα βοήθειας. Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, η Ελλάδα αναμένεται να παράγει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Για τη συνέχεια έχει συμφωνηθεί 2,2%. Ο Μητσοτάκης θεωρεί αυτές τις απαιτήσεις πολύ αυστηρές. Ο νέος πρωθυπουργός ζητά περισσότερη χρηματοπιστωτική ελευθερία, ώστε με φοροελαφρύνσεις και επενδύσεις στις υποδομές να τονώσει την οικονομία που εξακολουθεί να είναι αδύναμη. Και έχει αρκετά καλά επιχειρήματα υπέρ του, ακόμη κι αν στη Γερμανία κανείς δεν θέλει να τα ακούσει μετά την εμπειρία της φαινομενικά αιώνιας ελληνικής διάσωσης».
Όπως αναφέρει ο σχολιαστής, «ο Μητσοτάκης έχει ήδη κάνει καλή αρχή», αναφερόμενος για παράδειγμα στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων ή την άρση των τελευταίων capital control, «μια κληρονομιά του καλοκαιριού της κρίσης το 2015». Όπως σημειώνει, αυτό θα έχει «θετική επίδραση στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί και η βιωσιμότητα του χρέους βελτιώνεται». Ο ανταποκριτής της ΗΒ σημειώνει στη συνέχεια ότι «οι αγορές εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον Μητσοτάκη», ωστόσο οι «δημόσιοι πιστωτές παραμένουν ακόμη διστακτικοί». Επιπλέον, όπως υποστηρίζει, ανησυχούν ότι ενδεχόμενες παραχωρήσεις προς την Αθήνα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν μια «νέα απληστία» εκ μέρους της Ιταλίας. «Για αυτό ο Μητσοτάκης», καταλήγει η HB, «δεν μπορεί να υπολογίζει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την καγκελάριο. Αλλά δεν πρέπει να μείνει η επίσκεψη σε αυτό. Κι αυτό γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάζεται μια ευκαιρία. Η χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα τον ρυθμό ανάπτυξης που χρειάζεται επειγόντως. Αυτό θα ήταν επίσης προς το συμφέρον των πιστωτών. Επειδή ένα είναι σαφές: μόνο αν η οικονομία βελτιωθεί, θα μπορέσουν οι Έλληνες να αποπληρώσουν τα χρέη τους».
Πηγή: Deutsche Welle