Στο λιμάνι της Ελευσίνας, κατέπλευσε στις 7 το πρωί της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου το αρματαγωγό πλοίο «ΙΚΑΡΙΑ» μεταφέροντας 389 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σύμη. Οι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.
Εν τω μεταξύ, άλλοι 377 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και Τρίτη 8 Οκτωβρίου έως τις 12:00. Το ίδιο διάστημα πέρασαν 244 στη Χίο και 28 στη Σάμο.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι αφίξεις, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Ο μέσος όρος των ημερήσιων αφίξεων ήταν 119 σε σχέση με τις 197 την προηγούμενη εβδομάδα.
Στη Λέσβο σήμερα ζουν περίπου 15.000 αιτούντες άσυλο. Η πλειοψηφία τους είναι από το Αφγανιστάν (70%) τη Συρία (12%), τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (4%) και τη Σομαλία (4%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 24% του πληθυσμού, τα παιδιά το 42%, από τα οποία, τα περισσότερα είναι μικρότερα των 12 ετών. Περίπου το 18% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή μακριά από τις οικογένειές τους και προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν. Περίπου το 33% των ανδρών είναι μεταξύ 18 και 39 ετών.
Στην Ελευσίνα πρόσφυγες και μετανάστες από την Σύμη
Με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρθηκαν από το νησί της Σύμης οι πρόσφυγες και μετανάστες, που βρισκόταν τις τελευταίες μέρες στο νησί, ερχόμενοι με σκάφη από τα απέναντι τουρκικά παράλια.
Η παρουσία των προσφύγων και μεταναστών είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα, αφού δεν υπάρχουν στο νησί ούτε οι στοιχειώδεις υποδομές για την φιλοξενία τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να είχαν κατασκηνώσει έξω από το αστυνομικό τμήμα και το Λιμεναρχείο, σε κεντρικούς δρόμους και σημεία του νησιού.
Για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά του δημάρχου Σύμης κ. Ελευθέριου Παπακαλοδούκα και τελικά χθες το απόγευμα, ύστερα από συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία, κατέπλευσε στο νησί πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο επιβιβάστηκαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για να μεταφερθούν στον Πειραιά.
Ασφυκτικές καταστάσεις επικρατούν και στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών που υπάρχουν στα νησιά Λέρο και Κω, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός τους, καθώς καταφθάνουν συνεχώς νέοι πρόσφυγες και μετανάστες.