Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στη σύσκεψη εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους ενώ επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.
Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Έκκληση από τον Κ. Ζέρβα για τον συνωστισμό και τις συναθροίσεις
Έκκληση προς όλους, ιδιαίτερα προς τους νέους, να προσέχουν τις επαφές τους και τις συναθροίσεις και να τηρούν τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο δημαρχείο, μετά από τηλεδιάσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Παράλληλα, ανακοίνωσε, ότι απο αύριο εντείνονται οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ και της δημοτικής αστυνομίας, με μικτά κλιμάκια, για την αποφυγή καταστάσεων σε δημόσιους χώρους, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων.
Στη τηλεδιάσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού , συμμετείχαν επίσης , ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιοδρας και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ. Έγινε αποτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα.
«Ένας στους δύο που είναι θετικοί στην πόλη μας, είναι από δεκαέξι ως εικοσιεννιά χρονών. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην πόλη μας είναι τριαντατριών ετών. Αυτό κάτι δείχνει… Ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η έξαρση του κορονοϊού στη πόλη μας έχει να κάνει με μια ανεμελιά, μια αδικαιολόγητη ανεμελιά. Σήμερα, αυτό δεν επιτρέπεται. Αν θέλουμε να έχουμε την πόλη ανοιχτή, τα μαγαζιά ανοιχτά, τα σχολεία ανοιχτά , πρέπει να είμαστε ολοι παρά πολύ προσεκτικοί. Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις και ακριβώς εκεί πρέπει να εστιάσουμε.
Κάνω μια έκκληση σε όλους ιδιαίτερα στους νεολαίους. Να προσέξουν πάρα πολύ τους συμπολίτες τους, να προσέξουν πάρα πολύ τις συναθροίσεις, τις εκδηλώσεις, που γίνονται σε ανοιχτούς ή σε λιγότερο ανοιχτούς χώρους».
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η δημοτική του αστυνομία, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία θα διοργανώσει από αύριο εκτεταμένους ελέγχους, ούτως ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα αυτά του συνωστισμού, ούτως ώστε να βοηθήσουμε και αυτό το τρίτο κύμα να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό θα το καταφέρουμε και για τρίτη φορά, όπως κάναμε τον Μάρτιο, όπως κάναμε το καλοκαίρι , έτσι θα το κάνουμε και σήμερα…Θέλει πολύ προσπάθεια, αλλά είναι εξαιρετικά αισιόδοξος, ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι”.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η πόλη βρίσκεται πολύ κοντά στο «πορτοκαλί», στο τρίτο στάδιο πολιτικής προστασίας, αν και παραμένει στο δεύτερο στάδιο και γι’αυτό το λόγο, αποφασίστηκε εντατικοποίηση των ελέγχων , ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα το τρίτο κύμα της πανδημίας.
“Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο πορτοκαλί χρώμα, βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο τρίτο στάδιο. Για να αποφύγουμε το χειρότερο, το τέταρτο στάδιο , το “κόκκινο” στάδιο θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι, παρά πολύ, και σε αυτή τη λογική στην οποία σας μίλησα προηγουμένως. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο στάδιο τρία. Προετοιμάσαμε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην έχουμε χειροτέρευση της κατάστασης”.
Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκε και ο τριήμερος εορτασμός της πόλης, που ξεκινά την ημέρα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου και κορυφώνεται με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.
“Είναι κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες. Βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά επειδή μας απασχολεί πάρα πολύ αυτή η κατάσταση, πολύ σύντομα, αν όχι αύριο, μεθαύριο, θα έχουν παρθεί όλες αυτές οι αποφάσεις για τον εορτασμό του τριημέρου στην πόλη μας”.
Ο δήμαρχος, τέλος, ανακοίνωσε ότι «στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη κλιμάκια του ΕΟΔΥ, (υπάρχουν) καινούρια εξεταστικά κέντρα και για αυτό γίνεται παρά πολύ καλή δουλειά και έχουμε τα στατιστικά στοιχεία, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες φορές, στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για αυτό μπορούμε να πάμε και πολύ πιο στοχευμένα» είπε ο δήμαρχος.
Τέλος ,πρόσθεσε, ότι από το πρωί έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες και άλλων υπηρεσιών του δήμου, παράλληλα με τη δημοτική αστυνομία, όπως οι τομείς ηλεκτροφωτισμού, πράσινου, κ.α., ώστε με παρεμβάσεις τους στο περιβάλλον και σε υπαίθριους χώρους να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας.