Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και κουκουλοφόρων στο περιθώριο της πορείας για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Παρίσι, ενώ χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους νωρίτερα σήμερα στις ειρηνικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Στη γαλλική πρωτεύουσα, στην πορεία που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι, γνωστοποίησε η αστυνομία, η οποία καταμέτρησε επίσης 14.500 ανθρώπους στο περιθώριο της προγραμματισμένης διαδήλωσης, εκ των οποίων 1.200 άνθρωποι, κουκουλοφόροι στην πλειονότητά τους, μέλη του αναρχικού κινήματος των “blacks blocs”. Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 55.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία.
Καθώς επεισόδια αμαύρωσαν την πορεία, με τους διαδηλωτές να προκαλούν καταστροφές σε ένα εστιατόριο, να σπάνε βιτρίνες και να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, η διαδήλωση στο Παρίσι συνεχίστηκε μετά δυσκολίας. Η αστυνομία μάλιστα ζήτησε από τους διοργανωτές να αλλάξουν τη διαδρομή τους.
Επιπλέον, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, σε έναν χώρο στάθμευσης λεωφορείων, ενώ εκτόξευσαν μια βόμβα μολότοφ εναντίον ενός εκσκαφέα που τυλίχθηκε στις φλόγες. Επίσης πυρπόλησαν ένα αυτοκίνητο κι ένα σκούτερ.
Αντικείμενα ερρίφθησαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ καταδίκασε “απερίφραστα” τη “βία και τα επεισόδια”.
Στην κορυφή της πορεία, οι οργανώσεις των “black blocks” φώναζαν συνθήματα όπως «όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία» και «Παρίσι, ξεσηκώσου».
Σχεδόν 200 μέλη των ακροαριστερών αναρχικών “blacks blocs” προσήχθησαν αφού περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό της αστυνομίας, η οποία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για τον κίνδυνο επεισοδίων από «εξτρεμιστικές ομάδες» που θέλουν να μετατρέψουν την 1η Μαϊου σε ένα «μεγάλο ραντεβού επανάστασης».
Αυτές τις ώρες το ερώτημα πολλών είναι γιατί η αστυνομία δεν διέλυσε έγκαιρα τους Black blocks πάνω στη γέφυρα Austerlitz, αφού η Εισαγγελία είχε ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο.
Αναγνωρίζεται ότι υπήρξε πράγματι αποτελεσματικός έλεγχος για τα άτομα που πήραν μέρος στην πορεία. Αυτή τη φορά όμως οι ταραξίες άλλαξαν μέθοδο και αντί να δράσουν στο τέλος της πορείας, βγήκαν μπροστά, δίνοντας ραντεβού στη γέφυρα. Εκεί πέρασαν χωρίς να τους γίνει έλεγχος για το τι μετέφεραν στα σακίδιά τους.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε τα επεισόδια και ιδίως την αναποτελεσματικότητα του κράτους. Ο καθένας όμως σχολίασε με τον τρόπο του: για την Μαρίν Λεπέν τα επεισόδια έγιναν από τις ακροαριστερές, αναρχικές ομάδες, για τον Ζαν Λυκ Μελανσόν οι ταραξίες προέρχονταν από ακροδεξιές ομάδες.
Τελικά σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών 140.000 άτομα διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 50.000 στο Παρίσι. Κατά την άποψη του συνδικάτου CGT που οργάνωσε τις διαδηλώσεις, ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τις 210.000.
Στην Αυστραλία όπου βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος ήταν νύχτα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Έτσι όλοι περιμένουν την πρωινή αντίδραση του Ε. Μακρόν για την πρώτη αυτή ταραχώδη «κοινωνική άνοιξη» της προεδρίας του.
Στην επαρχία, αρκετές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ένωσης CGT «εναντίον της αμφισβήτησης των κοινωνικών κεκτημένων, της επιλογής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπέρ της κοινωνικής προόδου, της ειρήνης, της διεθνούς αλληλεγγύης».
«Δεν διακρίνουμε καμία κοινωνική πολιτική στον ορίζοντα (…). Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία… τίποτα δεν προχωράει, ο δημόσιος τομέας καταρρέει» επισήμανε μια διαδηλώτρια στο Κλερμόν- Φεράν, η Ζενεβιέβ Ντιράντ, συνταξιούχος.
Στη Μασσαλία, όπου διαδήλωσαν 4.200 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, ένα πανό δέσποζε ανάμεσα στο πλήθος, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «εναντίον του Μακρόν και του κόσμου του».