Η μη έγκαιρη εκτίμηση του σκηνικού έντασης που η Τουρκία «έστηνε» το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων οδήγησε στο επεισόδιο εμβολισμού του ελληνικού περιπολικού ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) από την τουρκική ακταιωρό «UMUT», τονίζουν πηγές εντός και εκτός Λιμενικού Σώματος με γνώση του θέματος, επισημαίνοντας ότι τη νύχτα της Δευτέρας γύρω και κοντά από τα Ιμια έπλεαν συνολικά 7 τουρκικά σκάφη αντί μόλις ενός ελληνικού. Το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε 20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα και είχε ως συνέπεια να υποστεί ζημιές η «ναυαρχίδα» της Ελληνικής Ακτοφυλακής, το μήκους 68 μέτρων πλοίο με κωδική ονομασία «090 Γαύδος».
Οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους και του πλοίου του πολεμικού Ναυτικού, έχουν καταγραφεί σε δύο βίντεο, πριν και μετά το επεισόδιο που προκάλεσε η Τουρκία στα Ίμια, με τον εμβολισμό του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 ΓΑΥΔΟΣ, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.
Στο πρώτο βίντεο (πάνω) καταγράφεται η θέση των Τούρκων στην περιοχή των Ιμίων λίγες ώρες πριν από το περιστατικό: Το τουρκικό σκάφος βρίσκεται σε μικρή απόσταση ενώ διακρίνεται και το πλοίο του πολεμικού Ναυτικού, P1215 κλάσης Tuzla.
Στο δεύτερο βίντεο (κάτω) η ακταιωρός Umut (φωτογραφία πάνω) έχει απομακρυνθεί από την περιοχή. Το ελληνικό σκάφος παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου.
Ο Γιούνκερ καταδίκασε τη στάση της Τουρκίας με τις πρόσφατες εντάσεις
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καταδίκασε σήμερα τη στάση της Τουρκίας και τις πρόσφατες εντάσεις που έχει προκαλέσει με την Ελλάδα και την Κύπρο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τις επόμενες ευρωεκλογές, ο Ζ. Κλοντ Γιούνκερ κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο είπε: «Είμαι απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νέα προειδοποίηση προς την ‘Αγκυρα ότι πρέπει να απέχει «από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και «από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους, διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Η Επιτροπή έχει επισημάνει, επίσης, «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».