«Οι εναντίον μου βολές προέρχονται πάντοτε από τα ίδια, ελάχιστα πρόσωπα, εξαιτίας της σταθερής θέσης μου κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς. Οι πολέμιοι κατά του προσώπου μου είναι μόνον εκείνοι πίσω από τους οποίους κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» αναφέρει η Βασιλική Θάνου, προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου Πρωθυπουργού, επιτ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργός, σε συνέντευξή της στην “Εφημερίδα των Συντακτών”.
Ως προς την αρνητική κριτική προς το πρόσωπό της για την κατά καιρούς έκφραση της άποψής της επί θεμάτων που προβληματίζουν τους πολίτες και το πολιτικό σύστημα, η κ. Θάνου υπενθύμισε την διαχρονική δημόσια τοποθέτησή της εναντίον των μνημονιακών νόμων και τις ενέργειες στις οποίες προέβη προκειμένου να στηρίξει τη θέση της, σημειώνοντας: «Το έπραξα αυτό διότι πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι όταν κάποιος κατέχει μια θεσμική θέση όπως η θέση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ή του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου, πέραν των στενών συνδικαλιστικών ή υπηρεσιακών του καθηκόντων δικαιούται και υποχρεούται να λαμβάνει θέση δημόσια σε γενικότερα σοβαρά κοινωνικά ή εθνικά ζητήματα».
Κληθείσα να σχολιάσει τις εις βάρος της επικρίσεις για πολιτική συναλλαγή με την αποδοχή τής θέσης της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου Πρωθυπουργού, “ενώ χωρίς καμία αντίδραση έγινε ο διορισμός ως υπουργού Δικαιοσύνης του μέχρι τότε εν ενεργεία δικαστή Χαρ. Αθανασίου”, η κ. Θάνου αφού τόνισε ότι παραθέτει πραγματικά περιστατικά «διότι δεν θεωρώ πρέπον να κάνω δυσμενή σχόλια σε βάρος πρώην συναδέλφου μου», αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αιφνιδιαστική παραίτηση τον Μάιο του 2012 του εν ενεργεία τότε προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και εν ενεργεία αεροπαγίτη Χαρ. Αθανασίου και την ανακοίνωση την ίδια μέρα της υποψηφιότητάς του ως βουλευτή Επικρατείας στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
«Κανείς δεν ξεχνάει ότι ο Χαρ. Αθανασίου ως πρώτος κατ΄ αλφαβητική σειρά από τους βουλευτές, τον Οκτώβριο του 2012 ψήφισε στα μνημονιακά μέτρα “ναι σε όλα”. Περιέργως τα ίδια αυτά πρόσωπα ενοχλούνται τώρα επειδή εγώ ανέλαβα τη διεύθυνση και μάλιστα αμισθί του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού», είπε η κ. Θάνου, προσθέτοντας «αποδέχθηκα την πρόταση για τη θέση αυτή, μετά την συνταξιοδότησή μου, οπότε ως ελεύθερος Έλληνας πολίτης είχα κάθε δικαίωμα να επιλέξω οποιαδήποτε θέση, διότι έκρινα ότι με την μακροχρόνια εμπειρία και τις νομικές γνώσεις μου έπρεπε να βοηθήσω τον πρωθυπουργό στον αγώνα που κάνει για να εξέλθει η χώρα από την οικονομική κρίση και για να απαλλαγεί ο ελληνικός λαός από τα μνημόνια».
Τέλος ως προς την λειτουργία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στη διάρκεια της προεδρίας της, η κ. Θάνου είπε ότι η θητεία της συνέπεσε με πολύ δύσκολη περίοδο, και τόνισε ότι «πάντοτε ο τρόπος των ενεργειών μας και της διατύπωσης του λόγου μας ήταν πολύ προσεκτικός και ανάλογος με την ευπρέπεια και το επίπεδο που αρμόζουν με την δικαστική μας ιδιότητα και κανείς δεν μας καταλόγισε κομματική χροιά. Επί των ημερών της θητείας μου, η Ένωση απολάμβανε κύρος και σεβασμό και οι δικαστές είχαν την εμπιστοσύνη των πολιτών».