Την αισιοδοξία τους ενόψει των διερευνητικών συνομιλιών που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Κυριακή εξέφρασαν Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) μετά την ανεπίσημη προπαρασκευαστική συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα οι αρχηγοί των τριών κομμάτων, ‘Αγγελα Μέρκελ (CDU), Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και Μάρτιν Σουλτς (SPD) και οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους. «Η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί, ξεκινάμε αισιόδοξα τις διαπραγματεύσεις», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που διήρκεσε τρεις ώρες και φιλοξενήθηκε στα κεντρικά γραφεία του SPD στο Βερολίνο.
Εφόσον οι διερευνητικές συνομιλίες καταλήξουν σε επιτυχία, στις 21 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο του SPD, το οποίο θα κληθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη συμμετοχή του κόμματος σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι οποίες, σε αυτή την περίπτωση, θα ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι, εάν δεν προκύψουν νέα προβλήματα, η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί μέχρι το Πάσχα των Καθολικών (1 Απριλίου).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πεντασέλιδη εισήγηση που θα τεθεί προς συζήτηση φέρει τον τίτλο “Για ένα ισχυρό κράτος δικαίου σε όλη τη Γερμανία”. Κεντρικό θέμα ως αναμένετο αποτελεί η μετανάστευση. Το CSU αναμένεται να σκληρύνει την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική του. Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του εσωτερικού εγγράφου που διέρρευσαν πριν από λίγες ημέρες, θα προτείνει περικοπή στα επιδόματα που χορηγούνται στους πρόσφυγες.
Μέχρι στιγμής, οι πρόσφυγες στη Γερμανία τους πρώτους 15 μήνες παραμονής τους στη χώρα λαμβάνουν ένα επίδομα κάλυψης βασικών αναγκών και εν συνεχεία τους χορηγείται το πλήρες κοινωνικό βοήθεια. Στην εισήγηση των Χριστιανοκοινωνιστών, φαίνεται ότι προτείνεται παράταση αυτής της περιόδου στους 35 μήνες. Είναι πολύ πιθανό αυτό να είναι ένα σημείο διαφωνίας με το SPD. Επιπλέον, φαίνεται ότι στην πρόταση του CSU θα περιλαμβάνονται μέτρα που θα λύνουν τα χέρια στο κράτος ώστε να προστατεύονται οι πολίτες από ανήλικους τρομοκράτες, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνονται η εκπαιδευτική και οικογενειακή πολιτική.
Ανάμεσα στους καλεσμένους θα είναι και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, γνωστός για τη συντηρητική του στάση σε ζητήματα προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής.
Επικριτές της πολιτικής των Χριστιανοκοινωνιστών έχουν ανακοινώσει διαμαρτυρία το μεσημέρι του Σαββάτου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Θα υπάρξει έντονη αστυνομική παρουσία.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας CSU του Αλεξάντερ Ντόμπριντ κάλεσε τους Σοσιαλδημοκράτες να επιδείξουν ταπεινοφροσύνη. “Ένα κόμμα του 20% δεν είναι δυνατόν να επιβάλει την εφαρμογή του 100% των αιτημάτων του”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη “Bild”, ενόψει της έναρξης των διερευνητικών, και συμπλήρωσε: “Θέλω τη συγκρότηση αυτού του συνασπισμού, αλλά με ένα SPD που ξέρει τί εστί πλήρης απασχόληση, ασφάλεια και εκσυγχρονισμός. Όχι με ένα SPD εγκλωβισμένο στη σοσιαλιστική ναφθαλίνη”.