Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Βαυαρία – και οι πιθανές εξελίξεις που θα πυροδοτήσει – είναι σήμερα το βασικό θέμα του γερμανικού Τύπου, ο οποίος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος του πλουσιότερου κρατιδίου της Γερμανίας.
Οι αναλύσεις συμφωνούν στο ότι οι μεγάλοι χαμένοι της χθεσινής αναμέτρησης είναι οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και προβλέπουν ότι η ήττα τους θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
«Η παλιά CSU πέθανε», αναφέρει στον τίτλο ανάλυσής της η Suddeutsche Zeitung και σημειώνει ότι ο Μάρκους Σέντερ είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρωθυπουργός της Γερμανίας αλλά σήμερα ήταν «ξεδιάντροπα τυχερός», καθώς, παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, δεν είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί: αντιθέτως, θα κληθεί να αποφασίσει για τον κυβερνητικό του εταίρο. Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι ως ντουέτο ο Μάρκους Σέντερ και ο Χορστ Ζεεχόφερ έχουν ζημιώσει το κόμμα τους, ο καθένας τους χωριστά έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την ήττα και αναφέρεται χαρακτηριστικά στη στάση του κ. Ζεεχόφερ απέναντι στην προσφυγική πολιτική της Καγκελαρίου.
«Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ότι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει. Και το SPD ως λαϊκό κόμμα έχει πάψει να υπάρχει. Το άλλο, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), θα πρέπει να αντιληφθεί την προειδοποίηση», γράφει σε άρθρο γνώμης της η εφημερίδα Bild και χαρακτηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό «τάφο» του SPD. Προβλέπει δε ότι η αρχηγός του Αντρέα Νάλες θα αντιμετωπίσει εσωτερική αναταραχή, όπως και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και ο Αρχηγός της CSU Χορστ Ζεεχόφερ.
«Για τον μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο, που δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς την περασμένη άνοιξη, η διακυβέρνηση γίνεται ολοένα δυσκολότερη μετά την αποδυνάμωση των Χριστιανοκοινωνιστών και το ταπεινωτικό ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών στις χθεσινές τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, σχολιάζει η Berliner Zeitung. Πολλοί Σοσιαλδημοκράτες είπαν το “ναι” στη συγκυβέρνηση κρύβοντας μια σφιγμένη γροθιά στη τσέπη. Τώρα όμως οι γροθιές θα βγουν και θα κάνουν εξαιρετικά δύσκολη τη ζωή της προέδρου του κόμματος Αντρέα Νάλες. Οι πιέσεις για μια αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από την επιζήμια συγκυβέρνηση με τους Συντηρητικούς θα ενταθούν. Και η καγκελάριος βρίσκεται ωστόσο σε δύσκολη θέση, μιας και πρέπει, για μια ακόμα φορά, να παραδεχθεί δημόσια ένα απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς. Οι μετασεισμικές δονήσεις μετά τον χθεσινό σεισμό στη Βαυαρία συγκλονίζουν τους Χριστιανοδημοκράτες. Η καθίζηση των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας φέρνει την Μέρκελ ένα βήμα πιο κοντά στο πολιτικό της τέλος».
Η Mitteldeutsche Zeitung παρατηρεί: «Η καγκελάριος οφείλει επιτέλους να ξεκαθαρίσει τη σχέση της με τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών, ο οποίος την έχει προκαλέσει πολλές φορές δημόσια. Ούτως ή άλλως κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών δεν υπάρχει πλέον, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε καιρούς μεγάλους προκλήσεων στο προσφυγικό. Παράλληλα η Άγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την εκλογική ήττα των Χριστιανοκοινωνιστών για να εξουδετερώσει εσωκομματικούς αντιπάλους. Σε περίπτωση που δεν αδράξει αυτή την ευκαιρία οι έριδες με τον Χορστ Ζεεχόφερ στο Βερολίνο θα συνεχιστούν επ΄ αόριστον».
«Ο Ζέεχοφερ δεν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος»
Το σχόλιο της εφημερίδα Münchner Merkur εστιάζει το πολιτικό μέλλον του προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών και ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών: «Είναι σαφές ότι ο Χορστ Ζεεχόφερ δεν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος μετά από αυτή την συντριπτική ήττα. Ακόμα και αν ισχύει ότι η Άγκελα Μέρκελ ήταν εκείνη που έφερε τους Χριστιανοκοινωνιστές σε δεινή θέση έναντι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία με αφορμή τη διαχείριση του προσφυγικού, ήταν εν τέλει οι παράλογες και επιζήμιες συγκρούσεις του Χορστ Ζεεχόφερ με τους φιλελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα».
«Μόλις καταλαγιάσει η σκόνη από τις βαυαρικές εκλογές θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας ήταν και είναι απολύτως φυσιολογικές στη Γερμανία, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Είναι ωστόσο τραγική ειρωνεία ότι ένα κόμμα διαμαρτυρίας όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που ξεκίνησε αμφισβητώντας τη συναίνεση και τους κυβερνητικούς συνασπισμούς επιδιώκει μακροπρόθεσμα ακριβώς αυτό: να συγκυβερνήσει».