Με την ολοκλήρωση της εξέτασης από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Νίκου Σαμαρά, εσωτερικού ελεγκτή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου, την επίμαχη περίοδο κατά την οποία έγιναν τα μεγάλα ανοίγματα της τράπεζας προς συγκεκριμένο επιχειρηματία, συνεχίστηκε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η πολύκροτη δίκη του σκανδάλου των θαλασσοδανείων της Τράπεζας.
Μια δίκη που ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου και διέκοψε μετά από τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις στις 20 Δεκεμβρίου. Σήμερα διακόπηκε ξανά για να συνεχισθεί στις 26 Μαρτίου. Τυπικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, θα συνεδριάσει και στις 6 Φεβρουαρίου, ωστόσο η δίκη αναμένεται να διακοπεί αμέσως, αφού όπως δήλωσε η πλειοψηφία των συνηγόρων δεν έχει τη δυνατότητα να παραστεί εκείνη την ημέρα.
Σήμερα, απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων, ο Ν. Σαμαράς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος ξεκίνησε να εργάζεται ως εσωτερικός ελεγκτής της Συνεταιριστικής Τράπεζας το 2003 ενώ ενημερώθηκε στις 18 Ιουλίου του 2004, για το ζήτημα των επιταγών από τον υπεύθυνο του τμήματος.
Ο υπάλληλος, σύμφωνα με τον Ν. Σαμαρά, του έδωσε μια λίστα με επιταγές μέχρι την ημέρα εκείνη, οι οποίες είχαν καλυφθεί από την τράπεζα με εντολή άνωθεν, όπως είπε ο υπάλληλος. Επανέλαβε δε, ότι με επιστολή του στον πρόεδρο της τράπεζας τον Αύγουστο του 2004 περιέγραφε αναλυτικά την κατάσταση και μάλιστα ζητούσε να ληφθούν μέτρα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος στον οποίο έχει εκτεθεί η τράπεζα.
Ο ίδιος ο μάρτυρας ανέφερε ότι κανονικά η επιστολή αυτή, απευθυνόταν μεν στον πρόεδρο, ωστόσο του ζητούσε μέσα από το κείμενο, να ενημερώσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο Ν. Σαμαράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε μεταξύ άλλων ότι με την ασυνήθη αυτή πρακτική της κάλυψης επιταγών, καλύφθηκαν συνολικά επιταγές 30 ατόμων και συνολικά με κεφάλαια της τράπεζας καλύφθηκαν 217 επιταγές συνολικού ποσού 2.949.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, όπως μετέδωσε σε παλαιότερό του τηλεγράφημα το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε αυτήν την πρώτη δίκη της, υπό εκκαθάριση, Συνεταιριστικής Τράπεζας, κάθονται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της περιόδου 2004-2005, υπάλληλοι και ο δανειολήπτης των «θαλασσοδανείων» που ζημίωσαν τελικά την Τράπεζα με πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Θα ακολουθήσει δεύτερη δίκη με τους ίδιους σχεδόν κατηγορούμενους σε επίπεδο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ έπονται και άλλες που αφορούν άλλα ανάλογα σκάνδαλα στο πλαίσιο της λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας, που προκάλεσαν την απώλεια από την τοπική αγορά συνολικά άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.