Για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα διώκονται συνολικά δώδεκα πρόσωπα, υπάλληλοι και στελέχη της εταιρείας ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ (ΣΤΑΣΥ ΑΕ), οι μεθοδεύσεις των οποίων φέρονται να προκάλεσαν ζημία ύψους 1.000.000 ευρώ στην υπηρεσία του ΟΑΣΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ποινικά υπόλογοι για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και της υπεξαγωγής εγγράφων και παράβασης καθήκοντος, φέρονται να είναι συνολικά δώδεκα άτομα, τα οποία προέρχονται από τον τομέα καταμέτρησης της ΣΤΑΣΥ, αλλά και διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας.
Τη δίωξη σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων απήγγειλε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας της Γενικής Επιθεωρήτριας Μάρης Παπασπύρου, έρευνα η οποία βασίσθηκε σε ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στο γραφείο της.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διήρκεσε έναν χρόνο, υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, αρμόδιοι για τη διακίνηση των εισιτηρίων και καρτών και την απόδοση των εισπράξεων, υπό την ανοχή κάποιων στελεχών της διοίκησης, αφαιρούσαν συστηματικά εισπράξεις με περίτεχνες μεθοδεύσεις, προκαλώντας ζημία στην υπηρεσία του ΟΑΣΑ άνω του 1.000.000 ευρώ για την περίοδο 2015, ενώ δεν αποκλείεται παρόμοια φαινόμενα να είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την διάρκεια του ελέγχου οι δράστες φέρονται ότι κατέστρεψαν αρχεία για να μη βρεθούν στοιχεία, ενώ οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι για να «θολώσουν» το τοπίο είχαν προκαλέσει αυτοβούλως πόρισμα εσωτερικού ελέγχου, στο οποίο παρουσιαζόταν το έλλειμμα να είναι 16.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΣΑ είχε αναθέσει τον έλεγχο σε εταιρεία ορκωτών λογιστών.
Ωστόσο, αδιάψευστος μάρτυρας του ύψους της ζημίας υπήρξε ο δεύτερος έλεγχος της Γενικής Επιθεωρήτριας που ακολούθησε και τα στοιχεία που προέκυψαν επιβεβαίωσαν και πάλι το αρχικό πόρισμα για τη ζημία του 1.000.000 ευρώ.