«Θα προσπαθήσουμε μέχρι, περίπου τις 20 Νοεμβρίου, να έχουμε την μερική κύρωση των δασικών χαρτών» ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε χθες Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στην Πάτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο 5ο πανελλήνιο συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Πράσινης Χημείας, με θέμα «Πράσινη Χημεία και Βιώσιμη Ανάπτυξη».
Ειδικότερα, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε, ότι «έχουμε ένα περιθώριο, μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, να γίνουν όλες οι αλλαγές των πρόδηλων σφαλμάτων, καθώς και των πράξεων της διοίκησης να περάσουν όλους τους χάρτες».
Όπως πρόσθεσε, «αφού περάσουν όλα αυτά από τις διοικήσεις και από τις διευθύνσεις Δασών, θα προσπαθήσουμε μέχρι, περίπου τις 20 Νοεμβρίου, να έχουμε την μερική κύρωση» και εξήγησε: «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χάρτες, περίπου στο 96%, θα κυρωθούν και θα αποτελέσουν πια θεσμικό έγγραφο του κράτους, γιατί το υπόλοιπο 4% με 5% θα είναι οι αντιρρήσεις και οι αιτήσεις εκχώρησης, καθώς και οι αλλαγές χρήσης, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν μέσα σε ένα εξάμηνο».
«Εμείς βέβαια», συνέχισε, «με το που θα τελειώσει η διαδικασία των τροποποιήσεων, στις 25 με 26 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουμε μία δεύτερη ανάρτηση στην υπόλοιπη Ελλάδα» και όπως πρόσθεσε «θα αναρτηθεί περίπου το 17% της χώρας, ενώ την άλλη βδομάδα θα ανακοινώσουμε και τις νέες περιοχές που θα αναρτηθούν οι χάρτες».
«Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη στον τομέα της αναγέννησης ορυκτελαίων και αυτό είναι ένα προτέρημα για την χώρα μας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο.
Απευθυνόμενος προς στους συμμετέχοντες στο συνέδριο, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι «από εσάς έχουμε την ανάγκη να βρούμε συνεργασίες, που με ανταγωνιστικές τεχνολογίες ως προς την απόδοσή τους, και όχι με αναπαραγωγή προτύπων που έχουν ξεπεραστεί, να κάνουμε πράξη την καινοτομία και να δημιουργούμε μία νέα οικονομία, η οποία θα είναι κυκλική, ανταγωνιστική και κοινωνικά ωφέλιμη».
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «οι επιστήμονες έχουν την υποχρέωση να υπεραποδίδει η εργασία τους, ώστε να επιστρέφει ένα ποσό στην κοινωνία, διότι η κοινωνία μας έχει την ανάγκη οι επιστήμονές της να παράγουν περισσότερο».
Αναφερόμενος στο θέμα της ανακύκλωσης, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι «παρ? όλες τις προσπάθειες 14 χρόνων, τόσο των επιστημόνων, όσο και μέσω των επενδύσεων που γίνονται και φθάνουν περίπου τα 60 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, το αποτέλεσμα όλου του δημοτικού συστήματος ανακύκλωσης συσκευασίας και χαρτιού, είναι να ανακυκλώνεται το 3% (κατά βάρος) των σκουπιδιών», προσθέτοντας ότι «με το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, ώστε να αλλάξει η κατάσταση».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη επαναχρησιμοποίηση υπολειμμάτων από ελαιοτριβεία και τυροκομικές μονάδες, τα οποία όπως τόνισε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λίπασμα και παρασκευή πολύ καλών ζωοτροφών, αντίστοιχα.
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η επιστήμη απαντά θετικά στο πώς ένα υποτιθέμενο απόβλητο, εξαιρετικά επικίνδυνο για το περιβάλλον, μπορεί να γίνει πλεονεκτικό με την κατάλληλη χρήση».