Κλειστοί θα παραμείνουν την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί λόγω κινητοποίησης της ΚΕΔΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων), ενώ στις 10:00 έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.
Τελευταία ενημέρωση: Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018, 23:40
Ο δήμος Αθηναίων ωστόσο έχει ανακοινώσει ότι οι 75 βρεφονηπιακοί σταθμοί του θα παραμείνουν ανοιχτοί, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ «απάντησε» με προκήρυξη 24ωρης απεργίας για όλους τους εργαζομένους στους δημοτικούς σταθμούς.
Αιρετοί, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι με κοινή επιστολή τους ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα για να του εκφράσουν την αντίθεσή τους στη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την υποχρεωτική ένταξη στο νηπιαγωγείο των παιδιών από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Όπως υποστηρίζουν, αυτό θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία 1.600 δημοτικών δομών και οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους σε αυτές.
Την ίδια μέρα, η ΚΕΔΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΑΣΥΒΝ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιοκόμων) θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, αντιδρώντας σε νομοθετική διάταξη του υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτική ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Το μέτρο αυτό, όπως αναφέρουν, θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία 1.600 δημοτικών δομών και οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους.
Θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων την Τρίτη
Διαφωνεί με την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο δήμος Αθηναίων και δεν θα κλείσει την Τρίτη, 20 του μηνός, τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αν και τον βρίσκει κι αυτόν ριζικά αντίθετο η ρύθμιση της κυβέρνησης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών από την ηλικία των τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Ο δήμος Αθηναίων καλεί τη διοίκηση της ΚΕΔΕ «να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να ανακαλέσει την απαράδεκτη διάταξη» και όχι να ζητεί να κλείσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι παιδικοί σταθμοί διότι έτσι, αναφέρει «καταδικάζονται σε απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδες γονείς».
Κλειστοί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί την Τρίτη στην Κεντρική Μακεδονία
Κλειστοί θα παραμείνουν την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο κινητοποίησης των δημάρχων και των εργαζομένων.
Την ίδια μέρα, στις 11 το πρωί, η Περιφερειακή ‘Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, παρουσία των δημάρχων και των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Η ΠΕΔΜΚ αντιδρά στη ψήφιση νομοθετικής διάταξης, που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους στις δομές.
Υπ. Παιδείας: Δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας
Δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας για τις κινητοποιήσεις ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ.
«Το υπουργείο Παιδείας θεσμοθετεί τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο Νηπιαγωγείο, και σταδιακά αρχίζει να την υλοποιεί από τον επόμενο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιεί μια κοινωνική ανάγκη και ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πλαίσιο και του ευρωπαϊκού στόχου για ένταξη τουλάχιστον του 95% των παιδιών (από τεσσάρων ετών μέχρι την ηλικία έναρξης της σχολικής φοίτησης) στην προσχολική εκπαίδευση».
Αυτό αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Παιδείας στην ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ που προχωρούν σε κινητοποιήσεις «για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκαλέσει σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους» όπως αναφέρουν , η ψήφιση νομοθετική διάταξης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αναφέρει το υπουργείο, ιδρύεται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα εκπαιδεύει βρεφονηπιοκόμους σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αναβαθμίζονται οι σπουδές των λειτουργών που προσφέρουν αγωγή και φροντίδα στην πρώιμη παιδική ηλικία και εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελούν. Τα αντίστοιχα Τμήματα στα ΤΕΙ παραδοσιακά ανήκαν στις Σχολές Υγείας. Με τη νομοθετική ρύθμιση εντάσσονται στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών και ανοίγονται πλέον καινούργιες ακαδημαϊκές δυνατότητες έρευνας και διεπιστημονικότητας στις σπουδές τους.
Επίσης υπογραμμίζεται πως «οι ανησυχίες που εκφράζουν από κοινού ΚΕΔΕ, ΠΟΕ – ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΥΝ μοιάζουν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος όρος γεννήσεων τα τελευταία έτη στην Ελλάδα (2013-2017) είναι περίπου 90.000 ανά έτος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/ βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες (79.229 στους παιδικούς και 9.167 στους βρεφικούς). Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1- 4 ετών».
«Πόσο πιο «εκκωφαντικά» πρέπει να είναι τα στοιχεία για να γίνει αντιληπτό ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών;» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας και υπογραμμίζει πως «είναι έτοιμο να συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί στην παραπέρα αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών στα παιδιά της πρώιμης παιδικής ηλικίας».