Θετικά είναι τα σχόλια του διεθνούς Τύπου για την έκδοση του πενταετούς ελληνικού μονολόγου.
Handelsblatt: Ανάρπαστα τα νέα ελληνικά ομόλογα από τους επενδυτές
«Η Ελλάδα εκδίδει ομόλογα στην αγορά για πρώτη φορά από το τέλος του προγράμματος βοήθειας» γράφει η γερμανική Handelsblatt τονίζοντας ότι «η ζήτηση ήταν απροσδόκητα μεγάλη».
«Αυτό που έμοιαζε πριν από λίγες ημέρες ακατόρθωτο εγχείρημα στέφεται με πλήρη επιτυχία. Στη δημοπρασία του πενταετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου, οι επενδυτές κυριολεκτικά έσπευσαν να τα αποκτήσουν. «Η ζήτηση ήταν τέσσερις φορές υψηλότερη φτάνοντας περίπου τα δέκα δισεκατομμύρια» γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. Εκδότριες τράπεζες ήταν η Merrill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC, η JP Morgan, η Morgan Stanley και η Société Générale CIB.
Το κουπόνι του ομολόγου, το οποίο λήγει τον Απρίλιο του 2024, βρίσκεται 3,4%, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των παρατηρητών της αγοράς, οι οποίοι ανέμεναν 3,5 έως 3,7%. Αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από ό, τι έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017 για το τότε πενταετές ομόλογο. Εκείνη την εποχή, το κουπόνι ανερχόταν σε 4.375 % και η απόδοση έκδοσης ήταν 4.625%.Η γερμανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι ήταν λογικό ο Υπουργός Οικονομικών να αντλήσει νέα χρήματα. Μπορεί να εξαργυρώσει πρόωρα τα πολύ πιο ακριβά δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Οι Έλληνες οφείλουν το ΔΝΤ περίπου 9,7 δισ. ευρώ. Για τα εν λόγω δάνεια, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν κανονικά μέχρι το 2024, το Ταμείο χρεώνει την Ελλάδα επιτόκιο έως 5%.«Η έκδοση ήταν ένα σημαντικό τεστ για την Ελλάδα. Η Αθήνα μετά από 8,5 χρόνια κατά τα οποία εξηρτάτο από τα δάνεια εγκατέλειψε στα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους την ομπρέλα προστασίας του ευρώ. Χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας άνω των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, η χώρα θα χρηματοδοτείται βέβαια επαρκώς για περισσότερα από δύο χρόνια και σήμερα δεν χρειάζεται αυτήν την στιγμή φρέσκο χρήμα. Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα θέλει να διερευνήσει την αγορά με μικρότερες εκδόσεις και να αποκτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των επενδυτών».
Η Handelsblatt σημειώνει τέλος, ότι η επιτυχημένη τοποθέτηση των κρατικών ομολόγων την Τρίτη είναι επίσης καλή είδηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και εμπορικές τράπεζες, οι οποίες έχουν έτσι μια καλύτερη πιθανότητα να αντλήσουν «φρέσκο χρήμα» από την αγορά.
Les Echos: Η Ελλάδα με την έκδοση του πενταετούς ομόλογου υπογράφει το τέλος της κηδεμονίας της «Τρόικας»
Η Ελλάδα με την έκδοση του πενταετούς ομόλογου υπογράφει το τέλος της κηδεμονίας «της Τρόικας» και την πραγματική της επιστροφή στις αγορές, γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.
Μετά την πτώχευση το 2012 και την υποβολή στην κηδεμονία του ΔΝΤ και των Βρυξελλών, η χώρα «πετάει με τα δικά της φτερά από τον προηγούμενο Αύγουστο» τονίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επέμεινε ώστε το πρόγραμμα βοήθειας, με όρους εξαιρετικής λιτότητας, να λάβει τέλος. Η Αθήνα πέτυχε να εξασφαλίσει ένα άνετο «μαξιλάρι» ρευστότητας. Με την συμβουλευτική στήριξη της Τράπεζας Rothschild (η Lazard παρενέβη τη στιγμή της αναδιάρθρωσης του χρέους), η κυβέρνηση πολλαπλασίασε τις χειρονομίες καλής θέλησης προς τους διεθνείς επενδυτές από το προηγούμενο καλοκαίρι. Η ένταση στην Ιταλία, μετά την άνοδο στην εξουσία της λαϊκιστικής συγκυβέρνησης, την ανάγκασαν να αναβάλλει την έξοδό της στις αγορές, υπό το φόβο της μετάδοσης και των πολύ υψηλών επιτοκίων.
Οι συνθήκες της αγοράς είναι πλέον ιδανικές, όπως το αποδεικνύει και η τάση στο ιταλικό χρέος από τα μέσα Ιανουαρίου. Όμως η Ελλάδα δεν είναι ένας «κανονικός» εκδότης, όπως οι υπόλοιποι της ευρωζώνης, καθώς το χρέος της είναι ακόμα σε πολύ υποβαθμισμένη κατηγορία. Κάτι που ερμηνεύει γιατί η Ελλάδα δεν ευνοήθηκε ποτέ από την επαναγορά ομολόγων της ΕΚΤ από το 2015. Με έναν τόσο χαμηλό βαθμό, το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να προσελκύσει όλους τους επενδυτές. Μέχρι στιγμής υποχρεωνόταν να βασίζεται κυρίως στα «hedge funds», που μπορούν να εκτίθενται σε τίτλους υψηλού κινδύνου. Η χώρα ονειρεύεται να ακολουθήσει την πορεία της Πορτογαλίας, σκληρά χτυπημένης και εκείνης από την κρίση, που γνώρισε, όμως, μια αξιοσημείωτη επιστροφή. Η έναρξη του 2019 είναι ιδιαίτερα δυναμική στην αγορά τίτλων χρέους. Ιδιαίτερα, η όρεξη των επενδυτών είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η Ιταλία έλαβε 35,5 δις ευρώ από πωλήσεις χρέους 15ετών, η Ισπανία 37 δις ευρώ για ομόλογά της δεκαετίας. Την Τρίτη η Αυστρία εξέρχεται για δεκαετή δανεισμό ενώ το Βέλγιο για τριανταετή, τονίζει η Les Echos.
Financial Times: Η επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου είναι «ένα βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα»
«Ένα βήμα προς την κανονικότητα για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει ο Τζέιμς Άτει, αναλυτής της Aberdeen Standard Investments, την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας, μιλώντας στους Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα εκτιμά από την πλευρά της ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε την προσεκτικά οργανωμένη επιστροφή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων στον απόηχο του θετικού κλίματος μετά τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για το «Μακεδονικό» αξιοποιώντας στο μέγιστο τις υποστηρικτικές συνθήκες της αγοράς. Το πενταετές ομόλογο, είναι το πρώτο που εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του τρίτου διεθνούς προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπροφσκις ανέφερε πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν «ένα πολύ ευαίσθητο εγχείρημα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά από εννέα χρόνια χωρίς συστηματικό δανεισμό και με χρέος 180% επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα «δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών ούτε λαθών. Οι επενδυτές εμφανίζονται δεκτικοί στις νέες ευκαιρίες. Η έκδοση ομολόγου 10 δισ. από την Ιταλία στις αρχές του μήνα συγκέντρωσε μεγάλη ζήτηση. Οι επιτυχημένες προσπάθειες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει το όνομα της “Μακεδονίας” τερματίζοντας μια διένεξη 28 ετών, αποδείχθηκε υποστηρικτική για το ελληνικό χρέος», σημειώνεται στο δημοσίευμα.