«Έκπληξη και απορία» εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου τόσο σε σχέση με το plan B που πρότεινε όσο και με την πρόσκληση σε ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Μπορώ να εκφράσω την έκπληξή μου και την απορία μου που κατατείνεται σε αυτή τη ρητορική, η οποία είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου, και είναι σεβαστή και διατυπωμένη ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Για αυτό λέω ότι μέχρι εκεί μπορώ να φτάσω. Δεν έχω παραπάνω ενημέρωση και δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι προτείνει ο συνεργαζόμενος με την κυβέρνηση Πάνος Καμμένος. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω και τι ακριβώς πρότεινε. Και για το θέμα των βάσεων και για τη διαμόρφωση μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αντίθετα με τη διαμόρφωση αξόνων για να αποτρέψουμε τα εθνικιστικά δόγματα και στερεότυπα από πλευράς Αλβανίας και Τουρκίας. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι που θα βοηθούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων και αντιμετώπων με άλλες χώρες, που ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. Δεν είναι και εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος. Περιμένω να δώσει παραπέρα ερμηνείες για να κατανοήσουμε τι εννοεί. Έχω εκτιμήσει ότι αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη. Η μεγάλη στρατηγική διαφορά έγκειται στο αν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών».
«Εμείς θέλουμε η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ που δοκιμάστηκε για 3,5 χρόνια πάνω στη μνημονιακή κρίση, να ολοκληρώσει κατά το δυνατόν το βίο της. Η μεγάλη διαφορά πάνω στα κρίσιμα ζητήματα δημιουργεί προβλήματα. Για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει περίπτωση να ευδοκιμήσει η πρόταση δυσπιστίας ώστε να στριμωχτεί η κυβέρνηση. Κάθε ένας κάνει τον λογαριασμό του για το πως θα περάσουμε αυτούς τους μήνες», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής .
Ο κ. Βούτσης επισήμανε ακόμη πως «δεν είναι δυνατόν καθημερινά να ασχολούμαστε, και ούτε πρέπει, με τις ενστάσεις και τις ρητορικές γύρω από τη συνεργασία των Πρεσπών. Πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν θα υπάρξουν 151 ψήφοι για την πρόταση μομφής. Και δεν έχει σχέση με τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ πήρε 126 θετικές ψήφους. Ενδεχομένως να μπορεί να πάρει και λίγες περισσότερες.
Δεν πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύεις ότι είσαι αυτός που είσαι. Πρέπει να αποδείξεις ότι δεν κάνεις για κυβέρνηση. Δεν υπάρχει αυτός ο αριθμός. Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι και ψήφος εμπιστοσύνης. Αυτό το ξέρουν όλα τα κόμματα στη Βουλή. Αυτά που λέει ο Άδωνις δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Σε λιγότερο από δύο μήνες από τώρα θα έχουμε αυτήν την ψηφοφορία». «Είναι μία πολλή καλή συμφωνία» ανέφερε ο κ. Βούτσης πως τόνισε πως «για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό διεθνώς, ότι μία χώρα θα αλλάξει την ονομασία της και θα απαλείψει από το Σύνταγμά της αλυτρωτικές ιδέες. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δεν είναι απλά μία ιδανική συμφωνία. Είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να γίνει για να σταματήσει αυτό που γίνεται. Τι άλλο να πούμε; Γιατί δεν είπαν ποια άλλα σημεία τους Συντάγματός τους πρέπει να αλλαχθούν; Μπαίνουμε ούτως ή άλλως σε προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είχε πει ότι όποιος ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών να μην έρθει να ζητήσει συνεργασία με τη ΝΔ. Εμείς είμαστε μακριά από τέτοια ρητορική. Η κα Γεννηματά ηγείται ενός κόμματος που έχει σχέσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό χώρο και αυτή τη σχέση την έχει διαρρήξει. Ας επιλύσει τα προβλήματά του το Κίνημα Αλλαγής. Όσο για την ακροδεξιά, θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον της. Αγωνιούμε για το μέλλον της Ευρώπης. Μας ανησυχεί πολύ η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».
«Υπάρχουν δυνάμεις στην Αριστερά που είναι έτοιμες να συνεργαστούν πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα διαμορφώνουν άλλη συνταγή από αυτή της λιτότητας και θα είναι ένα μεγάλο μέτωπο απέναντι σε αυτές τις ιστορικές καρικατούρες της νέας ακροδεξιάς που συνεχώς κερδίζει έδαφος. Όλοι κρινόμαστε. Και έχουμε και προβλήματα και στη χώρα μας, με τα συμβάντα στη Λέσβο, με έναν κοινωνικό φασισμό, τον ίδιο που οδήγησε και στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου» τόνισε ο κ.Βούτσης ενώ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό πρόβλημα.
«Έχουμε μιλήσει για την ανάγκη ριζικής αλλαγής στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά κυρίως για την αλλαγή των συμφωνιών που επέβαλαν τη σκληρή στρατηγική της λιτότητας και τη δημιουργία χωρών παριών ως παραδείγματα προς αποφυγήν για της μεγάλες οικονομίες. Τότε δόθηκαν τα μηνύματα πως η ελίτ της ΕΕ, υπό τη διεύθυνση της Γερμανίας, οδηγούσε σε αδιέξοδο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μετά ήρθε και το προσφυγικό πρόβλημα.
Οι ηγεσίες αυτών των χωρών βλέπεις ότι δεν συμμετείχαν με κανέναν τρόπο στο δράμα αυτών των ανθρώπων που έρχονται και πνίγονται για να περάσουν απέναντι. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μιλάνε με μία ξύλινη γλώσσα ασφάλειας χωρίς να βλέπουν την ουσία. Δηλαδή να υπάρξει βοήθεια και ανάπτυξη σε αυτές τις χώρες και στη βοήθεια της Ευρώπης για ειρήνη».
Για την πρόσφατη κρίση με επίκεντρο τις τράπεζες ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως θα περίμενε μια μεγαλύτερη στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέλος της οποίας είναι και ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.
«Από εκεί και πέρα ξεκινάει ένα πρόβλημα, το οποίο το γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει μια πιο συστηματική παρουσία στο μέτωπο της υπεράσπισης της οικονομικής σταθερότητας της χώρας. Δεν είναι σωστό, την ώρα που τα περισσότερα μεγέθη πηγαίνουν κατά τας γραφάς και κατά το μακροπρόθεσμο, να δημιουργούνται αυτές οι κρίσεις που είναι τεχνητές. Οι τράπεζες δεν πρέπει να δίνουν την αίσθηση ότι είναι εταιρείες κουφάρια στις οποίες να μην μπορούν οι μικρομεσαίοι, οι φοιτητές κλπ να προστρέξουν» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.