Για ευρεία συμφωνία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη χθεσινή συνεδρίασή του ότι το επόμενο βήμα θα είναι η μείωση των αγορών ομολόγων και για συζήτηση τεσσάρων σεναρίων, έκαναν λόγο στο Reuters δύο πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων. Οι δυνατότητες που συζητήθηκαν στην ΕΚΤ περιλαμβάνουν, χωρίς να αποκλείουν άλλες, τη μείωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού κατά 40 δισ. ευρώ τον μήνα ή κατά 20 δισ. ευρώ, με παράταση των αγορών κατά 6 μήνες ή 9 μήνες, δήλωσαν οι πηγές.
Για την όποια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει ευρεία συναίνεση, δήλωσαν οι πηγές, σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη δημόσιων διαφωνιών που υπήρξαν έπειτα από προηγούμενες αποφάσεις.
Η ΕΚΤ παρέπεμψε χθες στον Οκτώβριο για την απόφασή της σχετικά με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων που έχει υπερβεί ήδη τα 2 τρισ. ευρώ. Η επιφυλακτική της προσέγγιση αυξάνει τις πιθανότητες να επιλέξει τη σταδιακή κατάργηση του QE με πολύ αργό ρυθμό το επόμενο έτος, παρά την εύρωστη οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και τις ανησυχίες για φούσκες στην αγορά ακινήτων πλουσιότερων χωρών, όπως της Γερμανίας, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.
Χθες Πέμπτη 7-9-2017, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα λάβει πιθανότατα τον Οκτώβριο αποφάσεις για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Κάλεσε μάλιστα τους ειδικούς της Ευρωτράπεζας να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις επιλογές της Φρανκφούρτης. Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι βελτίωσε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για το 2017, από το 1,9% στο 2,2%. «Για το 2018 η ΕΚΤ αναμένουμε ανάπτυξη 1,8% και για το 2019, 1,7%», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι το ισχυρό ευρώ αποτελεί «πηγή ανασφάλειας και απαιτεί στενή παρακολούθηση».
Στο προοίμιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ παρατηρητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι θα άφηνε στη συνέντευξη Τύπου κάποια υπόνοια ότι η Φρανκφούρτη προσανατολίζεται προς μια σταδιακή αύξηση του βασικού επιτοκίου. Οι πρώτες ενδείξεις για πιθανή στροφή στη νομισματική πολιτική έκαναν δειλά την εμφάνισή τους στις αρχές Ιουνίου, όταν ο Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο για «εξισορρόπηση των κινδύνων» που θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η Ευρωτράπεζα θα συνεχίσει τη μαζική αγορά ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα τουλάχιστον μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2017. Απ’ ό,τι όλα δείχνουν το ΔΣ αποφεύγει, προς το παρόν, ακόμα και τις υπόνοιες για έναν ενδεχόμενο τερματισμό της πολιτικής του φθηνού χρήματος, ενώ την ίδια στιγμή αφήνει ανοιχτή ακόμα και την πιθανότητα διεύρυνσης του προγράμματος QE.