Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και οι πολυεθνικές Total, ExxonMobil και REPSOL συμμετέχουν στις δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν την παραχώρηση τών θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και Δυτικά – Νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων, ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, 20:20
Αντίθετα, δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον η Energean, από την αίτηση της οποίας ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την περιοχή του Ιονίου.
Σήμερα έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και σύμφωνα με την ΕΔΕΥ οι προτάσεις είναι:
Α. Κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ για Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και
Β. Κοινοπραξία Repsol – ΕΛΠΕ για το Ιόνιο.
«Η διαδικασία υποβολής προσφορών κύλησε ομαλά, τηρουμένων όλων των νόμιμων προϋποθέσεων.Η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών, με σκοπό την εισήγησή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος των προς παραχώρηση περιοχών», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Ι. Μπασιάς δήλωσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι εφικτό η διαδικασία αξιολόγησης να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο.
Σημειώνεται ότι η REPSOL που κατέθεσε την πρόταση για το Ιόνιο από κοινού με τα ΕΛΠΕ, είναι συνέταιρος της Energean στις λοιπές παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας.
Σταθάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων
«Το ενδιαφέρον σημαντικών ομίλων για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Τη δήλωση αυτή έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ανακοίνωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις έρευνες στις περιοχές του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι οι διαγωνισμοί ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία ενώ τονίζει ακόμη πως το επόμενο διάστημα θα γίνει αξιολόγηση των προσφορών από την Ελληνική Διαχωριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, στη βάση της οποίας θα προχωρήσει η ανάδειξη του επιλεγέντος αιτούντος από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Βούλησή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις πλέον προηγμένες τεχνολογικές μεθόδους για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων, μια εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα και τις προοπτικές για τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, θα στηρίξει ουσιαστικά την εθνική οικονομία και θα ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες. Ο όμιλος, ισχυρότερος από ποτέ, δηλώνει την προσήλωσή του στη διασφάλιση της φυσικής κληρονομιάς του τόπου με την εφαρμογή των πιο αυστηρών κανονισμών διεθνώς για την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια» επισημαίνει μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης.
«Υλοποιούμε, προσθέτει, απαρέγκλιτα την απόφαση που έχουμε λάβει στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής του ομίλου και δηλώνουμε εμφατικά το παρών στην εθνική προσπάθεια για την ανεύρεση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Βασιζόμαστε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που αφορούν, στη συσσωρευμένη εμπειρία που στελεχιακού μας δυναμικού, στην άριστη επιστημονική του κατάρτιση, στην τεχνογνωσία, αλλά και στην ολοκληρωμένη γνώση του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σε συνέχεια των επιτυχημένων συμμετοχών μας σε διεθνείς διαγωνισμούς στη Δ. Ελλάδα και τις πρόσφατες ενθαρρυντικές έρευνες στον Πατραϊκό, σήμερα υποβάλαμε τρεις νέες προσφορές στο πλαίσιο της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του υπουργείου για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που καταδεικνύουν -για άλλη μια φορά- το διεθνές κύρος του Ομίλου ΕΛΠΕ. Συμπράττουμε με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες του κλάδου, οι οποίες διαθέτουν τους ανθρώπους, τις ιδέες, τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα και την χρηματοοικονομική δυνατότητα για να ανταποκριθούν, μαζί με εμάς, σε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα».
Τα ΕΛΠΕ διευκρινίζουν ότι για τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά Κρήτης, το επιχειρηματικό σχήμα είναι Total (40%, operator), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%). Για το Ιόνιο αντίστοιχα το σχήμα είναι Repsol (50%, operator) και ΕΛΠΕ (50%).
Σημειώνεται επίσης ότι τα ΕΛΠΕ έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα σε μια σειρά από περιοχές στη Δ. Ελλάδα: Πατραϊκός (ΕΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%), block 2 (Total 50% operator, ΕΛΠΕ 25% και Edison 25%), ‘Αρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος, ενώ είναι σε στάδιο διαπραγμάτευσης των συμβάσεων μίσθωσης με το ΥΠΕΝ των Περιοχών 1 και 10.
Πηγές της Energean, από την αίτηση της οποίας ξεκίνησε η διαδικασία της παραχώρησης για την περιοχή του Ιονίου, δεν εκδήλωσε ωστόσο ενδιαφέρον, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η προτεραιότητα της εταιρείας αυτήν την περίοδο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ για την οποία υπεγράφη σήμερα σχετική συμφωνία χρηματοδότησης.