Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι πολίτες, για το πρόγραμμα ανακύκλωσης κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, με τη λειτουργία πλατφόρμας επιδότησης για αντικατάσταση και ανακύκλωση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.
«”Βροχή” τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε ήδη, αν και η πλατφόρμα όπως μας έχουν ενημερώσει από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, θα ανοίξει στις 15 Ιουλίου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος ψυκτικών του νόμου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της ομοσπονδίας ψυκτικών Ελλάδος Αναστάσιος Λυκίδης, εξηγώντας πως «ο κόσμος θέλει να πάρει τις επιδοτήσεις, διότι όχι μόνο εξασφαλίζει χρήματα και μειώνει τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά με το πρόγραμμα αυτό, αναβαθμίζεται ενεργειακά το σπίτι του».
Όπως ο ίδιος διευκρινίζει, οι συσκευές που μπορεί να αποσυρθούν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και οι καταψύκτες και το ποσό της επιδότησης, για τα ψυγεία είναι περίπου στα 150 ευρώ και για τα κλιματιστικά από 300 ευρώ. Συγκεκριμένα, η επιδότηση για κάθε συσκευή, υπολογίζεται πως θα είναι από 35% έως και 50% της συνολικής αξίας της καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής, που θα επιλέξουν οι πολίτες.
Ο κ. Λυκίδης τόνισε πως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), τους πολύτεκνους, τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και τις μονογονεϊκές οικογένειες να προηγούνται και περιγράφοντας τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, επισήμανε: «Οι καταναλωτές θα πρέπει να γραφτούν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet τους οποίους έχουν για όλες τις χρήσεις του δημοσίου. Θα περιμένουν να βγει η έγκριση της αίτησης τους, στην οποία θα μπορούν να περιλαμβάνονται έως τρεις συσκευές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συσκευή να είναι λειτουργική. Θα έρθει ο τεχνικός να ελέγξει ότι το κλιματιστικό εάν είναι σε λειτουργία και θα αποσυρθεί με έναν συγκεκριμένο κωδικό. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό voucher, με το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να προβεί στην αγορά της καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής, κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη».
«Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πως η διαδικασία αποξήλωσης και επανασύνδεσης θα γίνεται μόνο από πιστοποιημένους με επαγγελματική άδεια τεχνικούς, οι οποίοι θα έρθουν να ελέγξουν πρώτα απ’ όλα ότι λειτουργεί το μηχάνημα και μετά σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν στην διαδικασία επανασύνδεσης. Υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον όσο πλησιάζει η ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων», υπογραμμίζει.
Με υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης εργασιών η συντήρηση των κλιματιστικών
Αναφερόμενος στην περσινή χρονιά, είπε, πως σημειώθηκε ρεκόρ αύξησης στις αγορές και αντικαταστάσεις κλιματιστικών, που «άγγιξε» το 80% σε σχέση με το 2019, πριν εκδηλωθεί η πανδημία. «Οι επαγγελματίες δεν προλάβαιναν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες ακόμα και στις συντηρήσεις κλιματιστικών. Φέτος κυλά πιο ομαλά η διαδικασία αγοράς και συντήρησης των κλιματιστικών. Είναι σημαντικό ο κόσμος να μην περιμένει την τελευταία στιγμή για τη συντήρηση των κλιματιστικών και να γνωρίζει πως το κόστος είναι περίπου 30 ευρώ. Περιλαμβάνει μία φυσιολογική συντήρηση και όχι ένα πλύσιμο μόνο για να πούμε ότι κάναμε μία συντήρηση. Θα πρέπει να γίνει ο πλήρης έλεγχος του ψυκτικού ρευστού, να γίνει η απολύμανση, καθαριότητα και ο έλεγχος των αποχετευτικών, αν φεύγουν τα νερά. Πρέπει να γίνονται όλες αυτές οι εργασίες πάντα από πιστοποιημένο ψυκτικό, ο όποιος είναι υποχρεωμένος να δώσει στον πελάτη του υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης εργασιών», σημείωσε ο κ. Λυκίδης.