Δεσμευτικές προσφορές από δύο επενδυτικά σχήματα για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), παρέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ.
Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι:
• Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.
• Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD)
Οπως τονίζεται, η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών θα εκκινήσει άμεσα και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους όρους του διαγωνισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή που είχε εγείρει συζητήσεις αφορά τη διακρατική ευρωπαϊκή τράπεζα EBRD στο δεύτερο επενδυτικό σχήμα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή της τράπεζας δεν θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά θα είναι σχετικά υψηλή και πιθανώς να ανέλθει στο 30% του επενδυτικού σχήματος που θα διεκδικήσει τον ΔΕΣΦΑ.
Τα προφίλ των επενδυτικών σχημάτων
Α) Κοινοπραξία με Lead Member την εταιρεία Snam S.p.A, αποτελούμενη από τις κατωτέρω εταιρείες:
1. Snam S.p.A – Lead Member
Δραστηριοποιείται στην Ιταλία μέσω τριών 100% θυγατρικών:
a. Της Snam Rete Gas S.p.A, η οποία είναι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας,
b. Της Stogit S.p.A., η οποία δραστηριοποιείται στην αποθήκευση φυσικού αερίου, και
c. Της GNL Italia S.p.A. η οποία δραστηριοποιείται στην επαναεριοποίηση φυσικού αερίου.
H Snam S.p.A είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Interconnector UK, TIGF, TAG και Gas Connect Austria).
2. Enagás Internacional, S.L.U
100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου. Η Enagás Transporte S.A.U., η οποία είναι επίσης 100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., είναι διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ισπανία.
Η Enagás S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Transportadora de Gas del Perú και Gasoducto de Morelos στο Μεξικό).
3. FLUXYS S.A.
Όμιλος που δραστηριοποιείται στις Ευρωπαϊκές αγορές υποδομών φυσικού αερίου με έδρα στο Βέλγιο. Ο όμιλος FLUXYS δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου όπως επίσης και στη λειτουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βέλγιο και στη Γερμανία.
Η FLUXYS S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Interconnector UK, BBL Company).
Β) Κοινοπραξία με Lead Member την εταιρεία Regasificadora del Noroeste S.A. (“Reganosa”) αποτελούμενη από τις παρακάτω εταιρείες:
1. Reganosa – Lead Member
Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ισπανίας με έδρα το Mugardos της Ισπανίας. Η εταιρεία διαχειρίζεται μεταξύ άλλων και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Mugardos. Η Reganosa αποτελεί κατά 75% θυγατρική εταιρεία της Reganosa Holdco, S.L., της οποίας οι μέτοχοι είναι το Grupo Tojeiro και η Αυτόνομη Κυβέρνηση της Γαλικίας.
2. Reganosa Asset Investments, S.L.
Ισπανική επενδυτική εταιρεία η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της Reganosa Holdco, S.L.
3. S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A.
Διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας. Η εταιρεία λειτουργεί σύστημα αγωγών φυσικού αερίου το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη Βουλγαρία, Ουγγαρία, Μολδαβία και Ουκρανία.
4. European Bank for Reconstruction and Development (“EBRD”)
Διεθνής αναπτυξιακή επενδυτική τράπεζα, στην οποία συμμετέχουν 66 χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Συμμετέχει στη χρηματοδότηση εταιριών και έργων σε 36 χώρες, ενώ στην Ελλάδα έχει ως σήμερα επενδύσει συνολικά €1,5 δισεκατομμύρια στον ιδιωτικό τομέα.
Ενδιαφέρον από 9 επενδυτικά σχήματα για την εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού
Με τη συμμετοχή 9 επενδυτικών σχημάτων έληξε το απόγευμα η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (α’ φάση), για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:
1. ANAS International Enterprise S.p.A.
2. ROADIS Transportation Holding S.L.U. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
3. VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESSIONS S.A.S – MYTILINEOS HOLDINGS S.A.”
4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.
5. DEUTSCHE INVEST EQUITY PARTNERS GMBH – DIMERA LTD
6. SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD – DAMCO ENERGY S.A.
7. NORTHERN GREECE CORRIDOR CONSORTIUM” [Intertoll Capital Partners B.V. / J&P – AVAX S.A. / Aberdeen European Infrastructure Partners II LP]
8. FREYJA HOLDINGS SARL” [Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. / Macquarie European Infrastructure Fund 5 SCSp]
9. ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ
Οι σύμβουλοι αξιοποίησης αναλαμβάνουν να αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να υποβάλουν την εισήγησή τους προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Σημειώνεται ότι η Εγνατία Οδός είναι ένας αυτοκινητόδρομος μήκους 670 χλμ που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα, από ανατολή σε δύση, ξεκινώντας από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που ενώνει την Ελλάδα με την Ιταλία και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η οδός εξυπηρετεί: Το 36% του πληθυσμού, το 33% του ΑΕΠ, το 54% των αγροτικών περιοχών, το 41% της απασχόλησης στον τομέα της βιομηχανίας/μικρού εμπορίου και το το 51% της βιομηχανίας εξόρυξης της χώρας.