Αυλαία για την «υπόθεση Μαντέλη» μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που «οδηγεί» στη φυλακή το πρώην στέλεχος της Siemens, Ηλία Γεωργίου, και ορίζει ποσό 140.000 ευρώ σε δόσεις, προκειμένου να εξαγοράσει την ποινή του ο πρώην υπουργός για να παραμείνει ελεύθερος.
Το δικαστήριο μείωσε την πρωτόδικη ποινή 8ετούς κάθειρξης του πρώην υπουργού για την υπόθεση των περίπου 230.000 ευρώ που είχε λάβει από τη γερμανική εταιρεία, επιβάλλοντάς του φυλάκιση 5 ετών.
Με την απόφασή τους οι εφέτες όρισαν, η ποινή για τον πρώην υπουργό Μεταφορών να είναι εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως, ποσό που συνολικά φθάνει τα 140.000 ευρώ, και για το οποίο -κατόπιν αιτήματος του κ. Μαντέλη- ορίστηκε δυνατότητα καταβολής σε 32 μηνιαίες δόσεις.
Αντίθετα, για το πρώην στέλεχος της Siemens η κατά ένα έτος μείωση της πρωτόδικης ποινής 12 ετούς κάθειρξης δεν είχε κανένα ευνοϊκό αποτέλεσμα, καθώς ο 80χρονος κ. Γεωργίου θα πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή.
Για τον τρίτο κατηγορούμενο στην υπόθεση, Αριστείδη Μαντά, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή, μειώνοντας κατά 10 μήνες την πρωτόδικη. «Να με ελαφρύνετε όσο μπορείτε» είπε στο δικαστήριο, όταν άκουσε ότι η ποινή του θα είναι εξαγοράσιμη, «ζω με 1.100 ευρώ τον μήνα σύνταξη εγώ και η οικογένειά μου».
Ο πρώην υπουργός, πλην της δοσοποίησης της εξαγοράσιμης ποινής, ζήτησε επιπλέον «το όσο το δυνατόν χαμηλότερο ποσό» που θα επιδικαστεί ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου. Οι δικαστές αποφάσισαν να επιδικάσουν συνολικό ποσό 30.000 ευρώ, χρήματα απαιτητά από όλους τους καταδικασθέντες, ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.
Με την απόφασή του το δικαστήριο, επίσης, όρισε ότι τα περίπου 230.000 ευρώ του πρώην υπουργού, που είχαν δεσμευτεί, θα πρέπει να δοθούν ως ικανοποίηση στον ΟΤΕ, αντί στο Ελληνικό Δημόσιο, που ζήτησε ο κ. Μαντέλης, ο οποίος τα είχε διαθέσει.
Η συνήγορος του κ. Γεωργίου είπε ότι άμεσα θα ζητήσει την αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο, αλλά και ταχύτατα θα αιτηθεί αναστολή της ποινής.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η «υπόθεση Μαντέλη» -σκέλος της υπόθεσης των παράνομων αμοιβών της Siemens- αφορά ποσό περίπου 450.000 μάρκων (230.000 ευρώ), που έλαβε ο πρώην υπουργός από τη γερμανική εταιρεία, το 1998 και το 2000, σε ελβετικό λογαριασμό με την ονομασία ROCOS, ως δώρο για την επιλογή της εταιρείας στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002 το 1997.
Με πλειοψηφία 4 προς 1 το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κήρυξε ένοχο, όπως και πρωτόδικα, τον κ. Μαντέλη για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο εφέτης που μειοψήφησε τάχθηκε υπέρ της αθώωσης του 73χρονου πρώην υπουργού.
Το δικαστήριο δέχθηκε το κατηγορητήριο σύμφωνα με το οποίο ο κατηγορούμενος δωροδοκήθηκε από την γερμανική εταιρία με ποσό περίπου 450.000 μάρκων (230.000 ευρώ), χρήματα που έλαβε το 1998 και το 2000, σε ελβετικό λογαριασμό με την ονομασία ROCOS. Τα χρήματα κατά την κρίση των δικαστών αποτελούσαν δώρο για την επιλογή της γερμανικής εταιρίας στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002 το 1997.
Για την υπόθεση των χρημάτων προς τον πρώην υπουργό κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία οι συγκατηγορούμενοί του Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της Siemens, καθώς και ο συνεργάτης του κ. Μαντέλη Αριστείδης Μαντάς. Πρωτόδικα το πρώην στέλεχος της γερμανικής εταιρίας είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών και ο Αρ. Μαντάς σε φυλάκιση 40 μηνών.
Οι συνήγοροί του ζήτησαν από το Πενταμελές Εφετείο να του αναγνωρίσει και τρίτο ελαφρυντικό, για ειλικρινή μεταμέλεια, τονίζοντας ότι ο πρώην υπουργός έχει επιστρέψει από το 2014 στο ελληνικό Δημόσιο το σύνολο του ποσού με το οποίο φέρεται να δωροδοκήθηκε.