Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν για την Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισαν την τηλεφωνική τους επικοινωνία για να συζητήσουν τη συσσώρευση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η τηλεφωνική συνομιλία άρχισε στις 11.04 τοπική ώρα στην Ουάσινγκτον (18.04 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο αξιωματούχος.

Ένας «ειλικρινής διάλογος» δεν είναι «συμβατός με μια κλιμάκωση», είπε ο Μακρόν στον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε το Ελιζέ, μετά τη διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Οι Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ αποσύρουν σχεδόν το σύνολο των τελευταίων τους στρατιωτών από την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των 160 Αμερικανών στρατιωτών που εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να «επανατοποθετηθούν σε άλλα σημεία στην Ευρώπη», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έλαβε αυτήν την απόφαση, σχετικά με τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Φλόριντας, «για προληπτικούς λόγους, έχοντας υπόψη την ασφάλεια των (αμερικανικών) δυνάμεων», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

«Αυτή η επανατοποθέτηση δεν συνιστά μια αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως θα προσφέρει μια κάποια ευελιξία για να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας και να αποτρέψουμε κάθε επίθεση», συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι.

Από το 2015, έφεδροι της αμερικανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό, στο πλευρό των στρατιωτών άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως Καναδών και Γερμανών.

 

Η Ουάσιγκτον διέταξε την αποχώρηση της πλειονότητας του προσωπικού της από την πρεσβεία στο Κίεβο

Οι ΗΠΑ διέταξαν σήμερα την αποχώρηση της πλειονότητας του προσωπικού τους από την πρεσβεία τους στο Κίεβο, κρίνοντας πιθανό το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε, επίσης, την αποχώρηση σχεδόν του συνόλου των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από την Ουκρανία.

Σε μια ημέρα πλούσια σε διπλωματικές επαφές, οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Λόιντ Όστιν και Σεργκέι Σοϊγκού αντίστοιχα, «συζήτησαν το θέμα της ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και γύρω από την Ουκρανία», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας στις ΗΠΑ, «το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση της πλειονότητας των εργαζομένων της στην πρεσβεία στο Κίεβο», σύμφωνα με μια νέα ενημέρωση προς τους ταξιδιώτες, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η πρεσβεία θα διατηρήσει μια μικρή προξενική παρουσία στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα, για τη διαχείριση των επειγόντων προβλημάτων, διευκρινίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η σύνεση μας επιβάλει να είμαστε έτοιμοι για το χείριστο σενάριο», σχολίασε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Δυστυχώς, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις πως πηγαίνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».