Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 8-1-2018 ότι σταματά να χορηγεί το καθεστώς προστασίας από την απέλαση σε τουλάχιστον 200.000 μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το καθεστώς προσωρινής προστασίας (TPS) θεσπίστηκε τον Μάρτιο του 2001 για τους υπηκόους του Ελ Σαλβαδόρ, έπειτα από το κύμα προσφύγων που προκάλεσαν δύο καταστροφικοί σεισμοί στη χώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.
«Οι αρχικές συνθήκες που προκάλεσαν οι σεισμοί του 2001 έχουν πάψει να υφίστανται», υπογράμμισε με ανακοίνωσή του το υπουργείο, δίνοντας χρονικό διάστημα 18 μηνών στους δικαιούχους του μέτρου να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να βρουν έναν άλλο τρόπο να αποκτήσουν άδεια παραμονής.
Στελέχη της κοινότητας των Σαλβαδοριανών που διαμένουν στις ΗΠΑ και εκλεγμένοι αξιωματούχοι αποδοκίμασαν την απόφαση, σημειώνοντας πως το Ελ Σαλβαδόρ δεν μπορεί την παρούσα περίοδο να απορροφήσει ένα κύμα επαναπατρισμών.
Οι αυστηρότεροι έλεγχοι μεταναστευτικών ροών και η απέλαση παράτυπων μεταναστών αποτελούν προεταιρότητες της κυβέρνησης Τραμπ, που έχει ήδη αφαιρέσει την προστασία που παρείχε το μέτρο TPS σε περίπου 60.000 υπηκόους της Αϊτής, τουλάχιστον 5.000 της Νικαράγουας και 1.000 Σουδανών, με την εκτίμηση ότι «οι έκτακτες, αλλά προσωρινές συνθήκες (…) δεν υφίστανται πλέον», για αυτούς.
Εντούτοις, η ισχύς του μέτρου για τους υπηκόους της Ονδούρας παρατάθηκε έως τον Ιούλιο.
Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η τέταρτη σε σειρά χώρα που αφαιρείται από τη λίστα των χωρών που απολαμβάνουν Προσωρινή Προστασία επί προεδρίας Τραμπ.
Ένας μαζικός επαναπατρισμός 200.000 ανθρώπων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για το Ελ Σαλβαδόρ, μία από τις φτωχότερες χώρες της Νότιας Αμερικής, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δολάρια που στέλνουν οι μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ.