Η Ισπανία πρόκειται να πάρει τη θέση των ΗΠΑ ως τη δεύτερη πιο δημοφιλή τουριστική χώρα στον κόσμο, με τη Γαλλία στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (World Tourism Organization UNWTO). Ο αριθμός των τουριστών σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 7% το 2017, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό αύξησης εδώ και επτά έτη, όπως ανακοίνωσε στη Μαδρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων αυξήθηκε συνολικά το 2017 κατά 7% σε 1,3 δισεκατομμύρια άτομα. Αυτό το «ισχυρό κύμα» αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018, με ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 4% και 5%. Σε ανακοίνωσή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού γνωστοποιείται, ωστόσο, ότι τα τελικά στοιχεία δεν πρόκειται να δημοσιευθούν μέχρι την άνοιξη.
Η αύξηση οφείλεται στην Ευρώπη (+8%) και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυρής ζήτησης από πολλές παραδοσιακές και αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τον WTO.
Από το 2010, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης είναι περίπου 4%, σύμφωνα με τον οργανισμό που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών, με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, ανήλθε στα 1,3 δισ. άτομα.
«Όλα δείχνουν» ότι η Γαλλία παρέμεινε ο κορυφαίος παγκόσμιος προορισμός για τον τουρισμό το 2017, όπως δήλωσε ο Τζον Κέστερ, στέλεχος του WTO, υπογραμμίζοντας ότι τα οριστικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν την άνοιξη.
«Η τάση είναι σαφώς θετική ύστερα από δύο αδύναμες χρονιές», δήλωσε.
«Αναμένουμε ότι η Ισπανία θα γίνει ο δεύτερος παγκόσμιος προορισμός», μπροστά από τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili (Ζουράμπ Πολολικασβίλι).
«Στη Βόρεια Αμερική (+2%), τα καλά αποτελέσματα του Μεξικού και του Καναδά έρχονται σε αντίθεση με την πτώση των ΗΠΑ, τον κυριότερο προορισμό της περιοχής», σύμφωνα με την ανακοίνωση του WTO, χωρίς να δίνει προς το παρόν συγκεκριμένα νούμερα.
Ο WTO υπογράμμισε επίσης τα καλά αποτελέσματα της Αφρικής (+8%) και της Μέσης Ανατολής (+5%), επιμένοντας στην «ανάκαμψη» του τουρισμού στην Αίγυπτο, την Τουρκία και την Τυνησία ύστερα από μια σημαντική κάμψη τα προηγούμενα χρόνια λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είδε τον αριθμό των επισκεπτών της να αυξάνεται κατά 6%, ενώ η Αμερική κατέγραψε τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης (+3%), παρά τις «σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης» στην κεντρική Αμερική και την Καραϊβική μετά το πέρασμα των κυκλώνων Ίρμα και Μαρία.
Για το 2018, ο WTO αναμένει αύξηση 4-5% του αριθμού των τουριστών παγκοσμίως.
Το 2016, ΗΠΑ και Ισπανία υποδέχτηκαν περίπου από 76 εκατομμύρια τουρίστες η κάθε χώρα. Την περασμένη βδομάδα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι ανέφερε πως το 2017 ήταν έτος – ρεκόρ για τη χώρα, καθώς υποδέχτηκε περισσότερους από 82 εκατομμύρια ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, κάνοντας λόγο για αύξηση κατά 8%.
Κατά την προκαταρκτική ανάλυση των στοιχειών του τουρισμού για το 2017, ο UNWTO δήλωσε: «Με την Μεσόγειο να κρατάει τα ηνία, η Ευρώπη σημείωσε εξαιρετικά αποτελέσματα για μια τόσο μεγάλη και μάλλον κορεσμένη περιοχή».
Η Ευρώπη σημείωσε αύξηση κατά 8% στις διεθνείς αφίξεις κατά τη διάρκεια του έτους, όπως και η Αφρική. Η Ασία και ο Ειρηνικός κατέγραψαν αύξηση 6%, η Μέση Ανατολή 5% και η Αμερική 3%.
Ο τουρισμός ενισχύθηκε από την παγκόσμια οικονομική άνοδο και την ανάκαμψη των δαπανών από τη Βραζιλία και τη Ρωσία έπειτα από αρκετά χρόνια ύφεσης.
«Τα διεθνή ταξίδια εξακολουθούν να αυξάνονται ραγδαία, εδραιώνοντας τον τουριστικό τομέα ως βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο επικεφαλής του UNWTO Zurab Pololikashvili. «Ως τρίτος τομέας εξαγωγών στον κόσμο, ο τουρισμός είναι απαραίτητος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευημερία των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο».
Να σημειωθεί ότι τα 26 εκατομμύρια (25.914.000) άγγιξε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας μέχρι το Σεπετέμβριο του 2017. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 αυξήθηκε κατά 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 διαμορφώθηκαν στα 13.021 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.