Η Apple προτίθεται να προχωρήσει στον σχεδιασμό και την παραγωγή των δικών της chip για τις συσκευές των Mac , αναφέρει σε δημοσίευσή του το πρακτορείο Bloomberg με τίτλο “Apple Plans to Use Its Own Chips in Macs From 2020, Replacing Intel” και σημειώνει ότι το εγχείρημα έχει την κωδική ονομασία : «Kalamata».
Το πρακτορείο δεν αναφέρει περισσότερες πληροφορίες για την επιλογή της κωδικής ονομασίας η οποία προφανώς για τους γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας παραπέμπει στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.
Η αναφορά και μόνο της Καλαμάτας δημιουργεί εύλογα την σκέψη ότι υπό την κωδική αυτή ονομασία ίσως υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη που συνδέεται με την ελληνική πραγματικότητα. Ήτοι η ελληνική (και επενδυτική;) διάσταση του κωδικού «Kalamata».
Ίσως μάλιστα δεν είναι τυχαία και η αναφορά του συνιδρυτήτης Apple, Στιβ Βόζνιακ ο οποίος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα από το ΑΠΕ – ΜΠΕ λέει ότι σε χώρες υπό οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί η επόμενη Apple και το επόμενο Facebook ή Google.
‘Οπως αναφέρει το Bloomberg το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Kalamata» βρίσκεται ακόμα στα πρώτο στάδιο αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της Apple για τον τερματισμό της συνεργασίας με με την Intel και με στόχο να κατασκευάζει με παρόμοιo τρόπο όλες τις ηλεκτρονικές της συσκευές της, υπολογιστές Mac, iPhones και iPads, ώστε να είναι ακόμα πιο συμβατές μεταξύ τους.
Στιβ Βόζνιακ: Σε χώρες όπως η Ελλάδα θα μπορούσαν να ιδρυθούν μελλοντικά εταιρίες όπως οι Apple, Google και Facebook
Την βεβαιότητα ότι το επόμενο Facebook ή Google θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί ακόμη και σε χώρες υπό οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, εκφράζει ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόζνιακ.
Όπως λέει, ευφυείς άνθρωποι υπάρχουν παντού και τα εργαλεία για την ανάπτυξη λογισμικού είναι επίσης πανταχού διαθέσιμα, οπότε «φυσικά και θα μπορούσε» να ιδρυθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα η επόμενη εταιρία, που θα δημιουργούσε, π.χ. στον χώρο της επικοινωνίας, κάτι ικανό «να κατακτήσει τον κόσμο -αν είναι καλό».
Ο Στιβ Βόζνιακ, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγεί γιατί δεν φοβάται πλέον την αλματώδη πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, σε αντίθεση με τους φόβους που είχε εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν, συμμεριζόμενος αντίστοιχες θέσεις του αείμνηστου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) και του ιδρυτή της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ (Elon Musk).
Εκτιμά ότι οι προκλήσεις και τα προβλήματα, που αναμένεται να ανακύψουν την επόμενη δεκαετία στη σχέση τεχνολογίας-κοινωνίας, ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη και δεκαετίες για να διορθωθούν -παρότι όπως χαρακτηριστικά λέει, «ο κόσμος είναι ορθάνοιχτος στη διόρθωσή τους».
Κατά τον Στιβ Βόζνιακ, σε μια εποχή που σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica και του Facebook έχουν αναδυθεί στον παγκόσμιο διάλογο, η κατάσταση ολοένα περισσότερο προσομοιάζει με παιχνίδι τύπου «Rooting for Your Home Team». Δηλώνει μη πολιτικοποιημένος, εξηγώντας ότι έχει υιοθετήσει αυτή την αρχή ήδη από την ηλικία των 20 ετών, όταν αποφάσισε να μην ψηφίζει καν.
Συναντήσαμε τον γεννηθέντα το 1950 Στίβεν Γκάρι Βόζνιακ (γνωστό και με τα προσωνύμια «Woz», «Ο θαυμαστός μάγος του «Woz» και «iWoz»), στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο περιθώριο του International Government Communication Forum 2018, που πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Μαρτίου στην πόλη, υπό την αιγίδα του Σεΐχη Σουλτάν μπιν Μοχάμεντ αλ Κασίμι (Sultan bin Muhammad Al Qasimi).
Κατά σύμπτωση, η συνέντευξη με τον Βόζνιακ, που μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει τον «Apple I» (ευρέως αποδεκτό ώς τον πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό υπολογιστή του κόσμου), έγινε στις 29 Μαρτίου, ουσιαστικά λίγες ώρες πριν από τα τεσσαρακοστά δεύτερα γενέθλια τής Apple: τα ιδρυτικά έγγραφα της εταιρείας, που φέρουν τις υπογραφές των Στιβ Τζόμπς, Στίβεν Βόζνιακ και Ρον Γουέιν, υπεγράφησαν την 1η Απριλίου 1976.