Περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 130 τραυματίστηκαν την Παρασκευή 24/11/2017 όταν μαχητές πυροδότησαν μια βόμβα και άνοιξαν πυρ σε τέμενος στη βόρεια επαρχία Σινά της Αιγύπτου.
Η Αίγυπτος θρηνεί σήμερα τους 305 ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες σ’ ένα τζαμί. Είκοσι επτά παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς της επίθεσης, που ήταν η πιο αιματηρή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Όλα τα θυματα ενταφιάσθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση.
Μερικές ώρες μετά την υπόσχεση του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να «εκδικηθεί τους μάρτυρες», ο στρατός προχώρησε στη διάρκεια της νύκτας σε αεροπορικά πλήγματα στη ζώνη της επίθεσης, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται εναντίον του αιγυπτιακού κλάδου της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Τα αεροπλάνα έβαλαν στόχο «οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση και σκότωσαν αυτούς που επέβαιναν σ’ αυτά», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο όλα δείχνουν πως ήταν μια τζιχαντιστική επιχείρηση. Πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής στο τέμενος αλ-Ράουντα του Μπιρ αλ-Αμπντ, 40 χλμ. δυτικά του Αλ-Αρίς, πρωτεύουσας της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 305 ανθρώπων ενώ 128 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αιγυπτιακή εισαγγελία.
Οι δράστες ήταν 25 έως 30 στον αριθμό. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είχαν μακριά γένια και μερικοί φορούσαν μάσκες και στολές στρατιωτικού στυλ. Πήραν θέσεις μπροστά από τη θύρα του τζαμιού και τα 12 παράθυρά του και, αφού πυροδότησαν μια βόμβα μέσα στο τέμενος (σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, είχαν τοποθετήσει τη βόμβα στο εξωτερικό του κτιρίου), άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματα τους πιστούς που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Είχαν επίσης μια μαύρη σημαία με την ισλαμική διακήρυξη της πίστης, που μπορεί να είναι σημαία του Ισλαμικού Κράτους.
Η επίθεση αυτή στο αιγυπτιακό τέμενος ήταν μια από τις πιο φονικές στον κόσμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και έχει συγκλονίσει τους Αιγυπτίους.
Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, μια τζιχαντιστική οργάνωση που κατόπιν δήλωσε πίστη στο ΙΚ εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά. Δεκάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες περικύκλωσαν το τέμενος με οχήματα 4×4 και κατόπιν τοποθέτησαν μια βόμβα έξω από αυτό. Αφού πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γάζωσαν τους πιστούς που, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν να διαφύγουν. Πυρπόλησαν μάλιστα και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου μάχονται μια εξέγερση του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Σινά όπου μαχητές έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες τα τελευταία τρία χρόνια.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος. Ο πρόεδρος Φάταχ αλ Σίσι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.
Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ καταδίκασε το “φρικτό έγκλημα που επιβεβαιώνει ότι η αληθινή θρησκεία του Ισλάμ είναι αθώα” και ότι άλλοι είναι εκείνοι που “υιοθετούν την εξτρεμιστική τρομοκρατική ιδεολογία”.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μήνυμά του προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καταδίκασε την “κυνική επίθεση” ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια “θρασύδειλη” πράξη. “Ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχτεί την τρομοκρατία, πρέπει να νικήσουμε στρατιωτικά” τους τρομοκράτες, τόνισε στο μήνυμά του, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση των ενόπλων στο χωριό Μπιρ αλ Άμπεντ στόχευε “αθώους και ανυπεράσπιστους πιστούς”.
Η επίθεση στην Αίγυπτο είναι μία από τις φονικότερες παγκοσμίως από το 2001
Η επίθεση που διαπράχθηκε σε ένα τέμενος στην ανατολική Αίγυπτο, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 235 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100, είναι μία από τις φονικότερες παγκοσμίως έπειτα από εκείνες της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ:
Σομαλία το 2017: 358 νεκροί
Την 14η Οκτωβρίου, στην επίθεση που διαπράχθηκε με ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό στη Χοντάν, μια πολυσύχναστη εμπορική συνοικία στο Μογκαντίσου, σκοτώθηκαν 358 άνθρωποι και 228 τραυματίστηκαν. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την επίθεση, τη φονικότερη στην ιστορία της χώρας, ωστόσο οι αρχές την αποδίδουν στις ισλαμιστές Σεμπάμπ.
Ιράκ το 2016: 323 νεκροί
Στις 3 Ιουλίου μια επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο με εκρηκτικά μίνιμπας, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 323 ανθρώπων σε έναν κατάμεστο από κόσμο δρόμο στο κέντρο της Βαγδάτης, στη συνοικία Καράντα, όπου ζουν στην πλειονότητά τους σιίτες.
Αίγυπτος το 2015: 224 νεκροί
Βομβιστική επίθεση που διαπράχθηκε την 31η Οκτωβρίου και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο στοίχισε τη ζωή στους 224 επιβαίνοντες ενός ρωσικού Airbus A321, λίγο μετά την απογείωσή του από το Σαρμ ελ Σέιχ, στη χερσόνησο του Σινά.