Μικρή υποχώρηση παρουσίασε τον Οκτώβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος και διαμορφώθηκε στις 101 μονάδες (από 101,3 τον Σεπτέμβριο, όταν είχε καταγραφεί έντονη υποχώρηση).
Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) «η εξέλιξη αυτή προκύπτει κυρίως από νέα έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και μικρότερη υποχώρηση σε λιανικό εμπόριο, που αντισταθμίζονται ωστόσο σε μεγάλο βαθμό από τη σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία σημειώνει την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 3,5 ετών, από τον Μάρτιο του 2015. Αυτή η απόκλιση της τάσης επιχειρηματικών προσδοκιών και καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται για τέταρτο κατά σειρά μήνα. Η ολοκλήρωση του προγράμματος, το καλοκαίρι, φαίνεται πως έχει επηρεάσει θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών που φαίνεται να αναμένουν βελτίωση της θέσης τους σχετικά με το παρελθόν, τάση άλλωστε που συμβαδίζει με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη μεγέθυνση της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά όμως, οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού τομέα, δεν έχουν βελτιωθεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Η αβεβαιότητα που δημιουργείται για τους μελλοντικούς όρους χρηματοδότησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων εκτός του προγράμματος, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο επιδείνωσης στο διεθνές περιβάλλον, οδηγεί σημαντικούς τομείς της οικονομίας σε χαμηλές προσδοκίες για το αμέσως επόμενο διάστημα». Αναλυτικότερα:
– στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση διευρύνεται, ενώ και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνεται, με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μην μεταβάλλεται
– στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά, όπως και -περισσότερο- εκείνες για την απασχόληση
– στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται ελαφρά, εξέλιξη η οποία όμως αντισταθμίζεται από τις επιδεινούμενες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, αλλά και την άνοδο του δείκτη αποθεμάτων
– στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποδυναμώνονται, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βελτιώνονται
– στην καταναλωτική εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών βελτιώνονται αισθητά, όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας και η πρόθεση για αποταμίευση.
Επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώνεται και τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, τόσο στην ΕΕ (κατά 0,8 μον., στις 110,4 μον.) όσο και στην Ευρωζώνη (κατά 1,0 μον., στις 109,8) μονάδες.
Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη, οι σχετικοί δείκτες μειώνονται τον Οκτώβριο στη βιομηχανία (-1,7), τις υπηρεσίες (-1,1) και κυρίως στο λιανικό εμπόριο (-3,2) και παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητοι στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,2) και τις Κατασκευές (-0,3).
Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης επιδεινώνεται στην Γερμανία (-1,3), την Ολλανδία (-1,3), την Ιταλία (-0,9) και την Γαλλία (-1,2) και βελτιώνεται στην Ισπανία (+1,9).
Στην ΕΕ, οι ελαφρώς λιγότερο επιδεινούμενες προσδοκίες προκύπτουν ως αποτέλεσμα της σχετικής σταθερότητας του κλίματος στο Ην Βασίλειο (+0,2) και της μικρή επιδείνωσής του στην Πολωνία (-0,9). Σε τομεακό επίπεδο δεικτών, καταγράφεται μικρότερη υποχώρησή τους στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, ενώ σταθερότητα σημειώνεται στις κατασκευές και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στους σχετικούς δείκτες, όπως και στην Ευρωζώνη.