Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς, πέραν του ΕΤΕΑΝ και των λοιπών ταμείων που θα ενταχθούν στον νέο φορέα, στα κεφάλαιά της θα συνεισφέρουν και οι αντίστοιχες τράπεζες της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας αλλά και της Βραζιλίας. Παράλληλα, μέχρι το τέλος η Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και η Τράπεζα θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη λειτουργία της.
Αυτό γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα kontranews, ενώ προσέθεσε ότι «το κρίσιμο τώρα είναι να διασφαλίσουμε την αυτοχρηματοδότηση της χώρας, και αυτό χτίζει συστηματικά η κυβέρνηση». «Οι επιτυχημένες έξοδοι στις αγορές το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με τη συζήτηση για την οριστική διευθέτηση του χρέους που έχει ήδη ξεκινήσει, δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Οι φωνές για πιστωτική γραμμή δεν εκπορεύονται από κάποια οικονομική αναγκαιότητα αλλά κρύβουν πολιτική σκοπιμότητα. Αυτή που θέλει την Ελλάδα σε μόνιμη επιτροπεία», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ακόμη ότι από τις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με επενδυτές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προκύπτει πως η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην. «Η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει το διεθνές κύρος της και μπαίνει πλέον δυναμικά στο ραντάρ των ξένων επενδυτών. Οι τελευταίοι εκδηλώνουν σημαντικό ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα μας σε μία σειρά τομείς που περιλαμβάνουν από τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι την ενέργεια και τη βιομηχανία. Πέρα φυσικά από τον τουρισμό, τον χρηματοοικονομικό κλάδο και το real estate που αποτελούν διαχρονικούς πόλους έλξης».
Στο πλαίσιο των κινήτρων που παρέχονται στους επενδυτές ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται την αναμόρφωση του πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις απλοποιώντας και επιταχύνοντας σημαντικά τις διαδικασίες έγκρισης και υλοποίησής τους αλλά και διευρύνοντας τα κριτήρια ώστε να εντάσσονται επενδυτικά σχέδια από περισσότερους κλάδους, πέραν του τουρισμού και της ενέργειας, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.