Ανακούφιση για 2 εκατ. πελάτες, εκ των οποίων 200.000 επιχειρήσεις μετά από τη διάσωση από την Ιταλική κυβέρνηση των δύο τραπεζών του Βένετο.
Ειδικότερα, ανάσα για καταθέτες και μετόχους των δύο τραπεζών του Βένετο, της Veneto Banca και της Popolare Vicenza, που για καιρό απειλούνταν άμεσα με άτακτη χρεωκοπία, αποτελεί η απόφαση του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο το Σαββατοκύριακο ενέκρινε το διάταγμα για τη διάσωσή τους, με την ενεργοποίηση ενός πακέτου μέτρων που ενδέχεται να φθάσουν έως και τα 17 δισ. ευρώ.
Όπως τόνισε μετά το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, «επρόκειτο για μία σημαντική, επείγουσα κι αναγκαία απόφαση», για μία «παρέμβαση προς όφελος των καταθετών κι αποταμιευτών, όπως και των τοπικών οικονομιών» για να αποφευχθεί «μία άτακτη χρεωκοπία».
Προηγουμένως, η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει το πράσινο φως από την ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης για τη διάσωση της BPVI και της Veneto Banca με βάση τους κανόνες για την αφερεγγυότητα. Αυτά περιλαμβάνουν την πώληση ορισμένων δραστηριοτήτων τους που θα ενσωματωθούν στη (μεγάλη τράπεζα) Intesa San Paolo. Οι καταθέσεις θα προστατευθούν πλήρως. Κι οι κάτοχοι του κυρίου χρέους δεν θα χρειασθεί να συνεισφέρουν στα βάρη που πρέπει να επωμισθούν», εξήγησε ο Τζεντιλόνι σε ανακοίνωση.
Ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν εξήγησε τις λεπτομέρειες της διάσωσης, διευκρινίζοντας πως το συνολικό κόστος της θα απαιτήσει την ενεργοποίηση κεφαλαίων ύψους 17 δισεκ. ευρώ, μολονότι η άμεση εκταμίευση προς όφελος της Intesa, που θα αναλάβει τις «υγιείς» δραστηριότητες των προς διάσωση τραπεζών, θα ανέλθει στα 5, 2 δισεκ. ευρώ.
Όπως επεσήμανε ο Πάντοαν, τα ποσά αυτά δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τους κρατικούς λογαριασμούς, διότι όπως εξήγησε ήδη έχουν περιληφθεί και προβλέπονται στο κυβερνητικό διάταγμα για τη διάσωση των τραπεζών. «Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», πρόσθεσε. Όπως τόνισε, θα προστατευθούν απόλυτα οι καταθέτες κι οι κύριοι μέτοχοι. Για τους κατόχους δευτερευόντων μετοχών προβλέπεται μία αποζημίωσή τους κατά 80% της τιμής τους από το κράτος, με το υπόλοιπο να εναπόκειται στην Intesa, η οποία δηλώνει πως προτίθεται να διαθέσει έως και 60 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης, προβλέπεται ο διαχωρισμός των προϊόντων και των δραστηριοτήτων, με τη δημιουργία μίας ‘κακής’ και μίας ‘καλής’ τράπεζας, που θα διευκολύνει την συντεταγμένη ρευστότητα των δύο ιδρυμάτων, μέσα από την απόκτηση της ‘καλής’ τράπεζας από την Intesa.
Συγκεκριμένα, 4,785 δισεκ. ευρώ θα διατεθούν για τα περιουσιακά στοιχεία των δύο τραπεζών του Βένετο που θα περάσουν στην Intesa για τη δημιουργία της ‘καλής τράπεζας’ και για να αντιμετωπίσει «τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης».
Ο Πάντοαν ανακοίνωσε πως εκτός από τα 5 δισεκ. ευρώ, που θα διατεθούν άμεσα στην Intesa, το κράτος είναι έτοιμο να διαθέσει για την επιχείρηση αυτή «ένα συνολικό ποσό που θα κυμανθεί στα 12 δισεκ. ευρώ», που θα αντιπροσωπεύουν τις κρατικές εγγυήσεις για τις μελλοντικές πιστωτικές απώλειες και τους κεφαλαιακούς κινδύνους, που προτίθεται να αναλάβει το κράτος. Υπολογίζεται ότι περί τα 6,3 δισεκ. θα μπορούν να διατεθούν για υγιείς πιστώσεις που μπορεί να επιδεινωθούν, ενώ άλλα 4 δισεκ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για να στηρίξουν πιστώσεις εν κινδύνω αλλά που μπορούν να εξυπηρετηθούν, ενώ άλλα 5 δισεκ. ευρώ θα είναι δυνατόν να διατεθούν στην Intesa για να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από τα προϊόντα της ‘κακής τράπεζας’.
Με το διάταγμα για τις τράπεζες του Βένετο προφυλάσσονται καταθέσεις ύψους 50 δισεκ. ευρώ και προστατεύονται 2 εκατ. πελάτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 200.000 επιχειρήσεις σε μία από τις πιο δυναμικές περιοχές της χώρας, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Intesa Κάρλο Μεσίνα. Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης πως «η ενσωμάτωση των δύο τραπεζών και του ανάλογου προσωπικού τους θα πραγματοποιηθεί χωρίς απολύσεις, αλλά μόνον μέσω εθελουσίας εξόδου» των ενδιαφερομένων.