Με την κίνηση να αυξάνεται καθημερινά συνεχίζεται η «κάθοδος» των Βαλκάνιων επισκεπτών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας στους επαγγελματίες του τουρισμού, κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Στον Προμαχώνα, η αστυνομία αναφέρει ότι γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι και αυτό, όπως είναι φυσικό, προκαλεί καθυστερήσεις, ενώ τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ήδη, η στελέχωση του συνοριακού σταθμού έχει ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό, ενώ επιτρέπεται η μετακίνηση όχι μόνο μεταξύ των 27χωρών της ΕΕ (συν της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Ελβετίας) αλλά και των Σέρβων πολιτών.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θάνος Τσώνης, καθημερινά οι τουρίστες αυξάνονται και οι κρατήσεις ειδικά στη Θάσο και τη Σαμοθράκη αρχίζουν να βελτιώνονται. «Δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε συνολική εκτίμηση της κατάστασης, διότι είναι νωρίς αλλά βλέπουμε μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά για τη Σαμοθράκη, να τονίσω ότι από τη στιγμή που η ακτοπλοϊκή σύνδεση, η οποία είναι καθημερινή, επιδοτείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα», αναφέρει ο κ.Τσώνης.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να χαλαρώνουμε, διότι ο κορονοϊός υπάρχει. Χρειάζεται προσοχή και λήψη των μέτρων υγιεινής και των προληπτικών μέτρων που απαιτούνται». «Γι’ αυτό», σημειώνει, «όσοι κάνουν το τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, περιμένουν μια μέρα στο ξενοδοχείο του προορισμού τους, μέχρι να πάρουν τα αποτελέσματα».
Μέχρι στιγμής, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν πολλοί Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Σέρβοι. «Μετά την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε μια αναστάτωση καθώς δεν επιτράπηκε η είσοδος των Σέρβων, τώρα που αυτό άλλαξε, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και οι Σέρβοι συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για διακοπές στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι έρχονται παραδοσιακά την περίοδο από το τέλος του Ιουνίου έως τις 20 Αυγούστου», επισημαίνει ο Νίκος Σαπουντζής, εκπρόσωπος του Οργανισμού Τουρισμού του Βελιγραδίου και του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Σερβίας στην Ελλάδα. Ως προορισμούς επιλέγουν τη Χαλκιδική, την Πιερία, τα Βρασνά, την Ασπροβάλτα και τη Θάσο, σύμφωνα με τον κ. Σαπουντζή.
Πάντως, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα να συστήσει σε όλους τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων- μέλη της, την παροχή έκπτωσης επιπλέον ποσοστού 10% επί της χαμηλότερης δυνατής τιμής σε όσους πελάτες με σερβικό διαβατήριο διαμείνουν σε αυτά έως και την 31η Ιουλίου 2020, υπό την μοναδική προϋπόθεση η κράτηση να έχει πραγματοποιηθεί απευθείας με το κατάλυμα.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος είναι «μια κίνηση που γίνεται στο κατάλληλο timing καθώς θέλουμε να τονίσουμε τους μακροχρόνιους δεσμούς που μας συνδέουν και ότι σερβική τουριστική αγορά αποτελεί για πολλές δεκαετίες μία από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις στη στήριξη του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής».
Στην Πιερία, όπου η πλειονότητα των τουριστών προέρχονται από Σερβία, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά. «Προς το παρόν, οι κρατήσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, απλώς διαφαίνεται ένα θετικό κλίμα», προσθέτει η κ. Ξυπτερά. «Μέχρι τις 15 Ιουλίου, η τουριστική κίνηση δεν φαίνεται να αλλάζει, οι πληρότητες των ξενοδοχείων παραμένουν χαμηλές, αδύνατον να γεμίσουν όλα τα ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά», τονίζει ο ο Χρυσόστομος Καλαφάτης, ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου με εξειδίκευση στην αγορά των Βαλκανίων.
Την ίδια ώρα, ελάχιστη κίνηση καταγράφεται -μέχρι στιγμής- στα κάμπινγκ, με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα, που δέχονται Έλληνες κατασκηνωτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και πρόεδρο της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής Αντώνη Δεληδημητρίου.