Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 δήλωσε πως οι ΑΝΕΛ θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και θα αποσυρθούν από αυτήν, πριν, και εάν και εφόσον, η Συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς κύρωση στη Βουλή. Ανέφερε επίσης πως «το 2019 δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο για τη μείωση των συντάξεων, όπως είχε ψηφιστεί, βάσει του ΔΝΤ» προσθέτοντας ότι ο νόμος «θα καταργηθεί».
Στην παρατήρηση, νωρίτερα, ότι η λύση βρίσκεται στη με νόμο κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, είπε οτι αυτή είναι «να έχουμε τα οικονομικά εκείνα στοιχεία που πιστεύουμε οτι θα έχουμε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να πάμε και να αποδείξουμε ότι αυτά τα οικονομικά στοιχεία με τον προϋπολογισμό “βγαίνουν”, γιατί όπως τα έχουμε υπολογίσει “βγαίνουν”, και τότε να εξηγήσουμε σε όλους και στους διεθνείς οργανισμούς ότι εμείς δεν προχωράμε στην εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, γιατί πράγματι οι στόχοι μας έχουν επιτευχθεί».
Επιπλέον, «όταν θα βγουν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, θα πάρει τα στοιχεία ο Τσακαλώτος και θα τους αποδείξει ότι το ποσό για τη μείωση των συντάξεων είναι ικανό και καταργεί το μέτρο», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών εκτίμησε ότι «η συμφωνία δεν θα κυρωθεί».
«Τουλάχιστον εμείς που είμαστε κυβερνητικοί εταίροι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε το μεγαλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Ο κ. Μητσοτάκης ρίχνει άσφαιρα πυρά. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει οτι δεν δεχόμαστε ούτε τη συμφωνία ούτε την παραχώρηση του όρου “Βόρεια Μακεδονία” -και αυτή είναι η διαφορά μας με τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο κ. Καμμένος κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με την πρόταση μομφής που κατέθεσε τον Ιούνιο, «ήθελε να ανατρέψει την κυβέρνηση».
Άρση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Επανέλαβε τη δέσμευση των ΑΝΕΛ να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και να αποσυρθούν από αυτήν, πριν, και εάν και εφόσον, η Συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς κύρωση στη Βουλή, σημειώνοντας ότι η άρση εμπιστοσύνης «θα γίνει με κομματική πειθαρχία. Τώρα αν υπάρχουν ένας-δύο βουλευτές που θέλουν να φύγουν από τους ΑΝΕΛ, καλό ταξίδι».
Είπε ότι προκειμένου να κυρωθεί η Συμφωνία πρέπει να προηγηθούν διερευνητικές εντολές και δεσμεύσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «θα μπουν στην κυβέρνηση ως εταίροι άλλοι», ενώ τόνισε ότι το πλέον σημαντικό συνίσταται στο ότι ο κ. Ζάεφ «παραβιάζει ήδη τη Συμφωνία λέγοντας πράγματα που δεν υπάρχουν σε αυτήν, όπως το να μιλά για σκέτη “Μακεδονία” ή να αποκαλεί τα “μακεδονικά” στο Ευρωκοινοβούλιο ως μητρική του γλώσσα» και υπογράμμισε: «Εδώ έρχεται, πλέον, η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον ο κ. Ζάεφ παραβιάζει αυτή τη συμφωνία που μονόγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα να απαντήσει».
Είπε ακόμα ότι αν το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ εγκρίνει την Συμφωνία και προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δει κατά πόσο αυτή η συμφωνία που έχει μονογραφεί έχει ισχύσει για την μεριά των Σκοπιανών και δεν έχει ισχύσει».
Κατηγόρησε ακόμα τον κ. Ζάεφ ότι δεν εξηγεί στους πολίτες της πΓΔΜ τι ακριβώς καλούνται να ψηφίσουν, καθώς τούς ρωτά αν θέλουν την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά δεν τους εξηγεί ότι «η χώρα αυτή δεν θα λέγεται όπως οι ίδιοι την αποκαλούν, “Μακεδονία”». Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είπε οτι η πρόταση μομφής απο τον κ. Μητσοτάκη «έγινε τον Ιούνιο γιατί δεν άντεχε να δει ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια».
«Εγώ δεν είμαι Μητσοτάκης να πω ότι θα ξεχαστεί το όνομα. Αυτά που ειπώθηκαν χθες είναι ενδεικτικά ότι εμείς είχαμε δίκιο. Όταν έλεγα στον Μητσοτάκη ότι εμπαίζει τον ελληνικό λαό και την ΝΔ στη πρόταση μομφής διότι το πρόβλημά του δεν ήταν το Βόρεια Μακεδονία, αλλά το να πέσει η κυβέρνηση, μας έλεγαν τότε ότι το πρόβλημά τους ήταν το όνομα το οποίο παρέδωσε χθες», ανέφερε ο κ. Καμμένος.
Είπε, ακόμα, επικαλούμενος τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλντενμπεργκ, ότι «για να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης (της ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να τελειώσει το δημοψήφισμα, να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές και να δεχθεί η Ελλάδα ότι έγιναν καλώς».
Αναφορικά με το αμερικανικό ενδιαφέρον για το θέμα, είπε «οι Αμερικανοί ονομάζουν “Μακεδονία” τα Σκόπια εδώ και πάρα πολλά χρόνια και οι Αμερικανοί, όπως και άλλες εκατό τόσες χώρες έχουν αποδεχθεί το σκέτο “Μακεδονία”».
«Έχουμε να παλέψουμε με μια ολόκληρη ομάδα χωρών η οποία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα αντιστέκεται στην παράδοση του όρου “Μακεδονία” και για ιστορικούς και για πολιτιστικούς λόγους», σημείωσε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας ότι ο ίδιος εξήγησε στους αμερικανούς γερουσιαστές στην ΔΕΘ ότι «το σχέδιο της παράδοσης του όρου “Μακεδονία” ήταν ένα σχέδιο του Τίτο και της κομμουνιστικής, τότε, Γιουγκοσλαβίας προκειμένου να “βγουν” στη Μεσόγειο. Και ότι εδώ χύθηκε αίμα στα μέρη αυτά και τώρα έρχονται να πουν στους νικητές ότι θα πρέπει να περάσει η άποψη των ηττημένων».
Και, συνέχισε, «στο κάτω-κάτω περίμεναν 25 χρόνια να λυθεί το θέμα, ας περιμένουν 35 χρόνια και ας καταλάβουν οι Σκοπιανοί, οι οποίοι είναι Βούλγαροι, Σλάβοι, που έχουν δημιουργήσει το VMRO, Αλβανοί οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν κι αυτοί ένα κομμάτι από τα Σκόπια και μιλούν για “Μεγάλη Αλβανία” και κάποιοι Σέρβοι”» πρόσθεσε, μη παραλείποντας να επισημάνει ότι «εδώ, βλέπουμε ότι στα Βαλκάνια τα σύνορα αλλάζουν. Στο Κόσοβο με την συμφωνία των Αμερικανών μοιράζεται το Κόσοβο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών».
«Όταν θα φθάσει εδώ (η Συμφωνία προς κύρωση), ο κ. Μητσοτάκης που δέχεται το “Βόρεια Μακεδονία” και αντιστεκόταν μέχρι τώρα, θα πρέπει να πει οτι αυτή η Συμφωνία έχει παραβιαστεί και δεν δίνω ούτε τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”. Κανένα σύνθετο όνομα με τον όρο “Μακεδονία” -αν θέλει να ακολουθήσει την πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αν θέλει να ακολουθήσει την πολιτική του πατέρα του που έλεγε οτι θα ξεχαστεί το όνομα, μπορεί να συνεχίσει με αυτήν τη τακτική αλλά πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι όταν το κάνει αυτό δεν μπορεί να κατηγορεί τους ΑΝΕΛ και να βάζει ψευτοδιλήμματα τον Ιούνιο για να μην προχωρήσει η πολιτική της κυβέρνησης και βγούμε από τα μνημόνια», πρόσθεσε.
Στην επαναφορά της συζήτησης στο θέμα των συντάξεων, είπε ότι «μείωση των συντάξεων θέλει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μιλάει για το σύστημα Πινοσέτ» και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι μιλώντας στην ΔΕΘ και ζητώντας την έγκριση του ελληνικού λαού για να κυβερνήσει δεν εξηγεί πώς «θα βγάλει τα λεφτά», ούτε ότι «θα μειώσει μισθούς και συντάξεις, ότι θα απολύσει το σύνολο των υπαλλήλων που είναι με σύμβαση. Δεν λέει ότι θα εφαρμόσει μείωση των συντάξεων σε 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους».
Είπε οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «όχι απλώς δεν καταργεί το νόμο (για την περικοπή των συντάξεων) αλλά λέει να ξαναπροσφύγουμε στο ΔΝΤ», ενώ τη στιγμή «που λέει πως θα εφαρμόσει μέτρα για το αφορολόγητο που αφορούν τα χαμηλότερα στρώματα, θα δώσει στους πολύ πλούσιους τη δυνατότητα να έχουν σχεδόν μηδενική φορολογία.
Είπε ακόμα ότι η αποστροφή του Κώστα Καραμανλή στην δήλωσή του στην ΔΕΘ, περί «στήριξης των κοινωνικά αδύνατων» αναφερόταν σε εκείνους που «δεν προστατεύονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Ο κ. Καμμένος προέβη, υπό μορφή ερωτήματος, στην παρατήρηση ότι στη διάρκεια της συνέντευξης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΔΕΘ «αν για την Novartis μίλησαν;, για τις offshore μίλησαν;, για τα δάνεια των κομμάτων μίλησαν;» ενώ ειδικά για τα τελευταία πρόσθεσε: «Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θέλει να τα χαρίσει. Να χαρίσει στον εαυτό του τα 250 εκατ. ευρώ που χρωστάει; Αλλάζει ΑΦΜ το ΠΑΣΟΚ για να γλιτώνουν τα λεφτά;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε.
Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός με μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και με υπουργούς από τους ΑΝΕΛ θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση για την πατρίδα, σημειώνοντας ότι «και αυτό που ενδιαφέρει την ΝΔ ιστορικά είναι η πατρίδα».
«Αυτό που θα ήθελα από τον Κυριάκο είναι να κοιτάξει να έλθει κοντά, να πάρει τους σοβαρούς στη ΝΔ, να πετάξει έξω τα φασισταριά που έχει μαζέψει -τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Πλεύρη- και οι οποίοι δεν έχουν καμία θέση, είναι τα άκρα που έλεγε ο Καραμανλής. Να φέρει πίσω στην παράταξη ανθρώπους που υπηρέτησαν κυβερνήσεις της ΝΔ με σοβαρότητα, να κοιτάξει να συμφιλιωθεί με τα άλλα κόμματα που αυτή τη στιγμή κυβερνούν και να γίνουμε μια κυβέρνηση η οποία θα βγαίνει προς τα έξω και θα στηρίζει το εθνικό συμφέρον. Και όταν τα ξεπεράσουμε ολα αυτά, ξανατσακωνόμαστε. Τού τα λέει ο Μεϊμαράκης που ψήφισε τα μέτρα του 2015 ακριβώς διότι πίστευε σε αυτή την εθνική συμφιλίωση», ανέφερε ο κ. Καμμένος.
«Δεν θα γυρίσουμε τον ελληνικό λαό σε αυτά που λέει ο Βορίδης στον εμφύλιο πόλεμο να χωρίσουμε πάλι σε κομμουνιστές και εθνικόφρονες την πατρίδα μας και να σφαχτούμε μεταξύ μας. Αρκετά σφαχτήκαμε. Έρχονται επενδύσεις, να καλέσουμε επενδυτές, να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις, να βρει δουλειά ο κόσμος. Αυτά είναι που θα έπρεπε να λέει. Και τότε ναι, θα μπορούσα να μιλήσω μαζί του, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μαζί όλοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν κάνει «άνοιγμα» στη ΝΔ είπε: «Η ΝΔ είμαι εγώ, δεν είναι τα άκρα, ούτε οι νεοφιλελεύθεροι. Πρέπει να καταλάβουν οτι τώρα ήλθε η ώρα της ευθύνης και ώρα της ευθύνης είναι και η οικονομία και το Σκοπιανό».
Ο κ. Καμμένος είπε ακόμα ότι «όταν αλλάξαμε στάση τον Ιούλιο του 2015 γιατί είδαμε ότι ειχαμε φθάσει στα όρια της αντιστάσεως, ζητήσαμε την έγκριση του ελληνικού λαού, λέγοντάς του ότι αυτό είναι το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει και πήραμε την έγκριση του».
Χαρακτήρισε λανθασμένη την εκτίμηση ότι «η έγκριση δεν αφορούσε τα μέτρα» καθώς «εκείνο που ζητήσαμε να εγκρίνει ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβριο του 2015, ήταν το πρόγραμμα που υπογράψαμε τον Ιούλιο 2015 με τον κ. Τσίπρα, αλλάζοντας τη στάση μας για την κάθετη αντίδραση που είχαμε πάρει την λαϊκή εντολή τον Ιανουάριο».
Εξάλλου, «δεν πήραμε μόνο την έγκριση του ελληνικού λαού, αλλά και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ψήφισε προς τιμήν του ο κ. Μεϊμαράκης και αυτή είναι η διαφορά του Μεϊμαράκη με τον Κυριάκο» πρόσθεσε, καταλήγοντας, «αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να σωθεί η χώρα και μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας να αναλάβει τα ηνία, το καλύτερο που θα είχε να κάνει θα ήταν να πει “πάμε όλοι μαζί”».