Η σχέση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μία “έντιμη σχέση πολιτική, η οποία βασίζεται σε αρχές και στη δημοκρατική διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ο καθένας να μπορεί να έχει την πολιτική του αυτονομία, να μην απορροφάται ο ένας χώρος από τον άλλον, αλλά να προχωρούμε σ’ αυτά που μαζί συμφωνήσαμε για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό, να βγάλουμε τη χώρα από την τεράστια οικονομική κρίση και το λαό από τη φτωχοποίηση” δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
Σε δηλώσεις του, κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καμμένος σημείωσε ακόμη πως “η σχέση αυτή, σε όλη αυτή τη διαδρομή, ήταν μία έντιμη και δημόσια σχέση”, επισημαίνοντας πως “ουδέποτε έγιναν υπόγειοι διάλογοι”.
Ο κ. Καμμένος διέψευσε επίσης σημερινό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας για συνάντησή του την περασμένη Παρασκευή με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Παππά: “Καταλαβαίνω, η αγωνία όλων αυτών που βλέπουν να συρρικνώνονται και να οδηγούνται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ότι θα βρουν κάποιους Πάχτες να κάνουν μηνύσεις, κάποιους πληρωμένους δημοσιογράφους να ανακαλύπτουν σενάρια που δεν υπάρχουν. Η συγκυβέρνηση αυτή τη στιγμή προχωράει με έντιμη δημόσια συμφωνία την οποία έχουμε κάνει. Και θα φτάσει μέχρι το τέλος” υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.
“Από κει και πέρα”, πρόσθεσε, “υπάρχουν θέματα τα οποία έχουμε δημόσια ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τις θέσεις ούτε του ενός ούτε του άλλου κόμματος. Όπως τα εθνικά θέματα, για το όνομα της Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη η θέση των ΑΝΕΛ. Δεν δεχόμαστε καμία λύση που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Ούτε Βόρεια, ούτε Νότια, ούτε Ανατολική, ούτε Δυτική Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, η Μακεδονία που περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι η σειρά της FYROM να κάνουν τις συνταγματικές αλλαγές. Η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα. Βεβαίως και επιθυμούμε λύση, χωρίς την παράδοση του όρου Μακεδονία. Η αλλαγή του Συντάγματος είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη λύση”.
Αναφερόμενος στους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι “θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι Έλληνες όμηροι να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατό”. “Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ακόμη ότι πέραν των σεναρίων που γράφονται, η δική μας προσπάθεια θα είναι η χάραξη μιας εθνικής γραμμής. Έχουμε τόσα πολλά να διαφωνήσουμε πολιτικά, που δεν είναι ανάγκη να διαφωνήσουμε σε μία τέτοια υπόθεση που έχει να κάνει με δύο Έλληνες, αξιωματικό και υπαξιωματικό, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται, χωρίς να έχουν πρόσβαση στο φυσικό τους δικαστή, κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας” σημείωσε ο κ. Καμμένος.
“Είναι ένα θέμα για το οποίο εγώ δεν κάνω δηλώσεις από τη αρχή διότι θεωρώ ότι την υπόθεση αυτή πρέπει υπεύθυνα να τη χειριστούμε, και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης από τη δική του πλευρά και το Υπουργείο Εξωτερικών από τη δική του πλευρά. Αυτό που επιζητούμε είναι μία κοινή εθνική γραμμή” είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
“Έχουμε δύο παλικάρια, τα οποία βρίσκονται κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία, και δύο παλικάρια που ανήκουν στον Ελληνικό Στρατό. Αλλά και παράλληλα, εκείνη την ώρα που έκαναν την περιπολία τους, έκαναν και την περιπολία διαφυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα” σημείωσε και πρόσθεσε: “Θα πρέπει να αντιληφθεί η ΕΕ ότι αυτοί οι δύο στρατιωτικοί ήταν εκείνοι που εκτελούσαν την απόφαση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ αλλά και την απόφαση Κορυφής για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Και βεβαίως είναι παράλληλα με Έλληνες και Ευρωπαίους στρατιωτικούς και ΝΑΤΟϊκοί. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποφεύγει να πάρει θέση”.
Τέλος, για την υπόθεση Σαββίδη είπε ότι αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας είναι ότι δεν μπορούμε να ποδοσφαιροποιήσουμε την πολιτική είτε να πολιτικοποιήσουμε το ποδόσφαιρο. Ας κρατήσουμε την πολιτική στα δικά της όρια και το ποδόσφαιρο στα δικά του όρια.
Αθώο έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον Πάνο Καμμένο
Εξάλλου, αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατηγορείτο για “διέγερση σε διάπραξη αδικήματος”, πράξη που συνδεόταν με τοποθέτηση που έκανε τον Σεπτέμβριο του 2013, στο περιθώριο ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, όπου συνομιλώντας με κατοίκους της Χαλκιδικής και αναφερόμενος στον τότε δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα, φέρεται να τους προέτρεψε να τον “λιντσάρουν”.
Την απαλλαγή του Πάνου Καμμένου ζήτησε και η εισαγγελέας της έδρας, αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία Παπαγιαννίδου, η οποία στην αγόρευσή της επισήμανε ότι η επίμαχη φράση έγινε “καθ’ υπερβολήν” και είχε “μεταφορική κι όχι κυριολεκτική έννοια”.
Εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, ο Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι δεν έχει κλείσει η “υπόθεση Πάχτα” και ζήτησε να γίνει έρευνα για τα κονδύλια που φέρεται ότι εισέπραξε από την εταιρία “Ελληνικός Χρυσός”.
Η δήλωση του κ. Καμμένου, μετά την αθώωση του, έχει ως εξής:
“Βρίσκομαι σήμερα εδώ, κάνοντας πράξη την πάγια θέση μου για τη Δικαιοσύνη που πρέπει να απονέμεται στους πολίτες αλλά και στους πολιτικούς με τον ίδιο τρόπο, παραιτούμενος της ασυλίας που μου παρέχει το Σύνταγμα και αιτούμενος προς τους συναδέλφους μου βουλευτές την άρση της ασυλίας μου, που πιστεύω ότι πλέον θα πρέπει να καταργηθεί για όλους τους πολιτικούς και βουλευτές, αλλά και υπουργούς, με την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.
Είχα λοιπόν τη δυνατότητα να βρεθώ ενώπιον του φυσικού δικαστή που δεν παίρνει εντολές ούτε από τα tweet αποτυχημένων πρωθυπουργών, που δεν κατευθύνεται από πολιτικά κόμματα και την εκτελεστική εξουσία. Του φυσικού δικαστή που προσπαθεί μέσα από το Σύνταγμα να απονείμει δικαιοσύνη. Για την υπόθεση αυτή χύθηκαν εκατοντάδες κιλά μελάνης, πρωτοσέλιδα, ώρες ολόκληρες ραδιοφωνικών σχολιασμών και τηλεοπτικών εκπομπών προκειμένου να δεχθώ ύβρεις επιθέσεις πολιτικές, μπούλινγκ πολιτικό, από εκείνους που πιστεύουν ότι την εξουσία σ’ αυτόν τον τόπο δεν την έχει η δύναμη των πολιτών, αλλά οι μεγάλες εταιρείες, οι πολυεθνικές, που με όργανα πολιτικούς, πληρώνοντάς τους θα εκτελούν τις δικές τους αποφάσεις.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συνηγόρους μου που ήταν δίπλα μου, τους πολίτες και τις οργανώσεις της Χαλκιδικής που μάχονται κατά της περιβαλλοντικής διάλυσης της περιοχής τους, έχοντας απέναντί τους μία εταιρεία που αποφάσισε να πληρώνει τον δήμαρχο κ. Πάχτα με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αλλοιώσει τη δική τους άποψη. Να ευχαριστήσω επίσης τους απλούς πολίτες της Θεσσαλονίκης και τους συναδέλφους μου βουλευτές και πολιτευτές που βρεθήκαν σήμερα εδώ.
Και η πρόταση της εισαγγελέως και η απόφαση του προέδρου νομίζω ότι κλείσανε κατ’ αρχήν αυτήν την υπόθεση και ανοίξανε μία άλλη υπόθεση. Την υπόθεση πρώτα απ’ όλα της απαίτησης άμεσου ελέγχου των χρημάτων, «άσπρων» ή πιθανώς και «μαύρων» τα οποία έχουν δοθεί από την «Ελληνικής Χρυσός», επισήμως ή ανεπισήμως, μέσω Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων διαφημίσεων κλπ. που θα διεξαχθεί έρευνα από τη δικαιοσύνη και θα αποδειχθεί η αλήθεια, και το δεύτερο να δώσουν στη δικαιοσύνη λόγο όσοι χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα για την επιδίωξη και το σκοπό αυτό.
Ως δήμαρχος ο κ. Πάχτας, απ’ αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, εισέπραξε επισήμως 11 εκατ. 600 χιλιάδες από την «Ελληνικός Χρυσός». Γίνεται έρευνα από τη σημερινή διοίκηση του δήμου και πιστεύω κι από τη δικαιοσύνη αργότερα, να δούμε εάν αυτά τα χρήματα πράγματι που πήγανε και για ποιο λόγο πήγανε”.