Από την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017, όποιος θέλει, και εφόσον υπάρχει δικαστική απόφαση, μπορεί να βγάλει στον πλειστηριασμό της Α’ κατοικία κάποιου οφειλέτη. Αυτό δήλωσε την Τρίτη 27/6/2017 στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Αθηνών Γιώργος Ρούσκας. «Από την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017, και μετά από αποχή 8 μηνών, όλοι οι πλειστηριασμοί είναι «ελεύθεροι». Για όποιον δηλαδή δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να ανακόπτει ή να αναβάλλει τον πλειστηριασμό, τότε η διαδικασία θα προχωρά κανονικά χωρίς καμία εξαίρεση (εφόσον υπάρχει απαίτηση εκκαθαρισμένη)», τόνισε ο κ. Ρούσκας.
«Μέχρι σήμερα είδαμε περιπτώσεις όπως ενός ατόμου, γόνου σοκολατοβιομηχανίας, να σταματά πλειστηριασμό 1ης κατοικίας αξίας 2 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε ο κ. Ρούσκας.
«Υπάρχει ένα απόθεμα 15.000 πλειστηριασμών που έχουν “παγώσει” μέχρι σήμερα, αλλά αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι έχουν επιδοθεί δεκάδες χιλιάδες διαταγές πληρωμής από τα ειρηνοδικεία, οι οποίες ετοιμάζουν τη διαδικασία πλειστηριασμού».
«Οι τράπεζες είναι εξαιρετικά προσεκτικές αυτή την περίοδο. Όμως για το 2018 έχουν προγραμματίσει 20.000 πλειστηριασμούς κατά προσέγγιση. Σημειωτέων όμως υφίσταται και ένα μεγάλο απόθεμα πλειστηριασμών που έπρεπε να γίνουν και δεν έχουν υλοποιηθεί», συμπλήρωσε ο κ. Ρούσκας.
Στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, λένε οι τράπεζες
Οι πλειστηριασμοί σε καμιά περίπτωση δεν αφορούν τους συνεργάσιμους και ειλικρινείς δανειολήπτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων, επισημαίνουν με επανειλημμένες δηλώσεις επιτελικά τραπεζικά στελέχη τραπεζών. Σύμφωνα πάντως με τους Συμβολαιογράφους, από την Τετάρτη 28/6/2017 καταργείται το καθεστώς προστασίας της Α’ κατοικίας στους πλειστηριασμούς.
Με αφορμή και την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας από την συντονιστική επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας ότι σταματούν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς αλλά και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από Σεπτέμβριο, τραπεζικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι οι πλειστηριασμοί αφορούν τους καλούμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Δηλαδή αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν με απόλυτη συνέπεια όλες τις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά από επιλογή τους και συνειδητά επιλέγουν να μην πληρώνουν, αποκρύπτοντας εισοδήματα, καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επενδυτικά προϊόντα, περιουσιακά στοιχεία κλπ. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών ανέρχεται περίπου στο 20% με 25% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως έχουν επισημάνει όλα τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών η συμπεριφορά αυτή των στρατηγικών κακοπληρωτών πλήττει όχι μόνον τις τράπεζες αλλά γενικότερα το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής των δανείων τους και είναι συνεργάσιμοι και ειλικρινείς με την τράπεζα τους στη διαδικασία ρύθμισης των δανείων τους.
Οι τράπεζες, όπως έχουν δηλώσει τα τραπεζικά στελέχη, με την ολοκλήρωση πλέον όλου του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων είναι αποφασισμένες να μην χαριστούν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, γεγονός που θα έχει και θετικό αντίκτυπο στην διάθεση πιο γενναίων ρυθμίσεων σε όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες μας και από τα σημαντικότερα της ελληνικής οικονομίας.
Στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων ανερχόταν σε επίπεδο τραπεζών σε 44,8%, ήτοι περίπου 106 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν οκταπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καθώς στην ΕΕ ανέρχεται στο 5,5%.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν το ενεργητικό του ελληνικού τραπεζικού τομέα αποτελεί μόλις το 1,2% του συνολικού ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ. Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία δανείων, διαμορφώνονται σε 41,5% για τα στεγαστικά, 44,4% για τα επιχειρηματικά και 54% για τα καταναλωτικά δάνεια και αφορούν περίπου 464 χιλιάδες, 423 χιλιάδες και 1,9 εκατομμύρια δανειολήπτες αντίστοιχα.
Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για τη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στα 67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, με το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης να εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί το 2018 και το 2019. Περίπου το 60% της μείωσης εκτιμάται ότι θα προέλθει από τα επιχειρηματικά, με το υπόλοιπο 40% να μοιράζεται σχεδόν ισόποσα στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια. Την ίδια περίοδο, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αναμένεται να μειωθούν κατά 49%, από 78,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε περίπου 40 δισ. ευρώ το 2019, με το σχετικό δείκτη να εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 37% σε 20% το 2019.
Οι στόχοι για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί, τονίζουν όμως ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Εκτιμούν ως θετικό ότι έχει πλέον ολοκληρωθεί το θεσμικό «οπλοστάσιο» για μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ ταυτόχρονα και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένες μονάδες για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων που βρίσκονται σε πλήρη οργάνωση και λειτουργία.