Κλειστό εδώ και 10 ημέρες παραμένει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους, που αφορούν στην υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις 7% αλλά και απαλοιφή των όρων που επέβαλαν μειώσεις 10% στους μισθούς από το 2010, παραμένουν οι ηθοποιοί με αποτέλεσμα όλες οι σκηνές του ΚΘΒΕ (7 συνολικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης) να παραμένουν κλειστές για δεύτερη συνεχή εβδομάδα -και η πόλη και οι πολίτες της χωρίς θέατρο. Στην πόλη έχουν πάψει να λειτουργούν τα τελευταία χρόνια όλες σχεδόν οι μικρότερες θεατρικές σκηνές- ενώ θέατρο προσφέρουν κατά διαστήματα μόνο μεγάλες θεατρικές αίθουσες που φιλοξενούν ΔΗΠΕΘΕ, ή ιδιωτικούς αθηναϊκούς θιάσους.
«Συνεχίζουμε ανυποχώρητοι τις στάσεις εργασίας επ΄ αόριστον καθώς είναι εμφανές πως πρόκειται για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μας εντάξει πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο, απαιτώντας τη συναίνεσή μας και παραβλέποντας πως είμαστε εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (5-μηνες ή 8-μηνες)», τόνιζαν, μεταξύ άλλων, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ηθοποιών, στη σημερινή συνέντευξη τύπου που κάλεσαν, μετά από 15νθήμερη απεργία τους εν μέσω των εορτών που «εθιμικά» συγκεντρώνουν πλήθος θεατών στις σκηνές του ΚΘΒΕ.
Οι απεργοί ηθοποιοί (στη σημερινή συνέντευξη τύπου παρέστησαν οι: Γιώργος Τσαγκαράκης-εκπρόσωπος του ΣΕΗ, Νεφέλη Ανθοπούλου και Βασίλης Σειμένης, από την αντιπροσωπευτική επιτροπή του ΣΕΗ στο ΚΘΒΕ) κατηγόρησαν τη διοίκηση του ΚΘΒΕ, για κωλυσιεργία και παραπληροφόρηση του κοινού, τονίζοντας πως «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή οι σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι κλειστές εξαιτίας της ασυνεπούς και ανακόλουθης πρακτικής της Διεύθυνσης – Διοίκησης και των προϊσταμένων τους απέναντι στα δίκαια αιτήματα των ηθοποιών».
Η διαφωνία (μεταξύ διοίκησης και διεύθυνσης του θεάτρου και των απεργών ηθοποιών) έγκειται στην προσθήκη όρου στη νέα σύμβαση εργασίας με τον οποίο πέραν της αύξησης του 7% που δίνεται, θα απαλείφεται και η μείωση της τάξης του 10%, με ειδικό όρο στον οποίο θα αναφέρεται ως μνημονιακός όρος που έχει πλέον καταργηθεί.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διαφοροποίηση της στάσης του ΣΕΗ με τους ηθοποιούς του Εθνικού θεάτρου (έχουν υπογράψει ήδη σύμβαση όπου δεν απαλείφεται ο όρος μείωσης του 10%) οι ηθοποιοί δήλωσαν πως είναι δικαίωμα των εργαζομένων να επιβάλουν τους δικούς τους όρους ανάλογα με τις συνθήκες, τον χώρο και τον τόπο εργασίας επικαλούμενοι τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην πόλη και καταλήγουν πως «δυστυχώς αυτή τη στιγμή οι σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι κλειστές εξαιτίας της ασυνεπούς και ανακόλουθης πρακτικής της Διεύθυνση – Διοίκησης και των προϊσταμένων τους απέναντι στα δίκαια αιτήματα των ηθοποιών».
Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΚΚΕ και εκπρόσωποι της Λαικής Ενότητας, ενώ αναγνώστηκαν μηνύματα συμπαράστασης του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικών σωματείων άλλων κλάδων.
Μέχρι στιγμής έχουν ματαιωθεί όλες οι παραστάσεις (από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι σήμερα) ενώ η ζημία που επήλθε στο θέατρο ξεπερνά τις 100.000 ευρώ (από τις επιστροφές του αντιτίμου των εισιτηρίων για τις παραστάσεις που ματαιώθηκαν) ενώ είναι αδύνατη και η κράτηση θέσεων, καθώς είναι άγνωστο το πότε θα ξανανοίξουν οι σκηνές του.
Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τα τελυταία χρόνια το ΚΘΒΕ είχαν σχεδόν απαλειφθεί, καθώς το χρέος των 9 εκατ. ευρώ, που παρέλαβε η νέα διοίκηση από το 2015 έχει µηδενιστεί, ενώ είχε αυξηθεί κατακόρυφα και ο αριθμός των εισιτηρίων τα τελευταία χρόνια.
Σε ανακοίνωση της η διοίκηση και η διεύθυνση του ΚΘΒΕ, που καλούν σε συνέντευξη τύπου την ερχόμενη Δευτέρα, τονίζουν πως: «Οι σκηνές του ΚΘΒΕ παραμένουν κλειστές εδώ και δέκα ημέρες, γεγονός που αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ΣΕΗ και των ηθοποιών» υπογραμμίζοντας πως: «Το ΚΘΒΕ αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια την παράλογα αδιάλλακτη στάση και τις κακόβουλες και ψευδείς κατηγορίες περί κωλυσιεργίας αλλά και “κυβερνητικής καθοδήγησης”, οι οποίες δείχνουν ότι οι λόγοι των κινητοποιήσεων δεν αφορούν στα δικαιώματα των ηθοποιών, τα οποία έχουν διαφυλαχθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια, αλλά σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες που δεν αγγίζουν το Θέατρο. Η στάση αυτή του ΣΕΗ, σε μια περίοδο όπου το ΚΘΒΕ – για πρώτη φορά στην ιστορία του – έχει καταφέρει να απαλλαγεί από κάθε είδους κακοδιαχείριση και να καλύψει τα από δεκαετίας τουλάχιστον υπέρογκα χρέη του, είναι απαράδεκτη και προσβάλλει το πολυπληθές και πιστό κοινό του Θεάτρου. Το ΚΘΒΕ προτείνει εκ νέου την τρίμηνη παράταση της υφιστάμενης σύμβασης, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση να επικρατήσει η λογική για το καλό του Θεάτρου».