Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίας της Κοζάνης, μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε μονάδα οικόσιτων πουλερικών στο χωριό Ακρινή Κοζάνης.
Ο ιδιοκτήτης της μικρής φάρμας με τα 150 πτηνά απευθύνθηκε στο εργαστήριο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, μετά τους αιφνίδιους διαδοχικούς θανάτους των πουλερικών του. Από τον άμεσο μακροσκοπικό έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι τα πουλερικά έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών, ενώ σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Θεόφιλο Καντζόγλου, εστάλησαν δείγματα στο εργαστήριο αναφοράς της κτηνιατρικής υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, όπου επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τη νόσο των πτηνών. Πρόκειται για λοιμώδη νόσο που μεταδίδεται με άμεση επαφή από μολυσμένα πτηνά.
Όλα τα πτηνά της φάρμας, πέθαναν από τη νόσο μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ υπό την εποπτεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του χωριού, που επίσης διαθέτουν οικόσιτα πτηνά και έγιναν οι απαραίτητες απολυμάνσεις στο χώρο.
Σε ό, τι αφορά τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες που διατηρούν οικόσιτα πτηνά, η κτηνιατρική υπηρεσία συνιστά τα πουλερικά να εκτρέφονται σε χώρους περιφραγμένους ακόμη και από αέρος, ώστε τα άγρια πουλιά να μην μπορούν να μεταφέρουν τη νόσο, ενώ καλεί τους ιδιοκτήτες να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής όταν εξέρχονται από τον χώρο εκτροφής των πουλερικών.
Στην προσπάθεια πρώιμης ανίχνευσης και εντοπισμού της νόσου, ο Θεόφιλος Καντζόγλου επισημαίνει ότι όσοι πολίτες εντοπίσουν νεκρά άγρια πτηνά κοντά σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες και Δέλτα ποταμών ή παρατηρήσουν αιφνίδιους θανάτους στα οικόσιτα πουλερικά πρέπει να ενημερώσουν άμεσα την κτηνιατρική υπηρεσία.
Απαγόρευση στα πουλερικά ελευθέρας βοσκής
Θυμίζουμε ότι, τέλος στα πουλερικά ελευθέρας βοσκής, προς το παρόν, έχει βάλει με απόφασή του, από τις αρχές Μαρτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, ενώ σε στεγασμένο χώρο επιβάλλεται να παραμένουν και τα οικόσιτα πουλερικά.
Στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών ενισχύονται τα μέτρα βιοασφάλειας για τα πουλερικά, δηλαδή απαγορεύεται να βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους όπου μπορούν να έρθουν σε επαφή με άλλα άρρωστα πτηνά.
Η γρίπη των πτηνών (λοιμώδης ιογενής νόσος) θεωρείται ζωοανθρωπονόσος, νόσος δηλαδή που μεταφέρεται από τα ζώα στον άνθρωπο υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η μετάδοση της νόσου αφορά ανθρώπους που έρχονται σε άμεση επαφή με άρρωστα πτηνά και βέβαια όσους διατηρούν εκτροφές, οι οποίοι οφείλουν και να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές οποιοδήποτε περιστατικό.
Η απόφαση αφορά σε όλη τη χώρα και όχι μόνο τις περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα. Στις 16/2 επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα σε οικόσιτες εκμεταλλεύσεις πουλερικών στην Αρκαδία και στη Φλώρινα και στις 17/2 επιβεβαιώθηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε κύκνο και αγριόπαπια που βρέθηκαν νεκρά στη λίμνη Βόλβη. Πάντως, ο υπότυπος που έως τώρα έχει ανιχνευθεί σύμφωνα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ απαιτείται αυστηρή τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού και των μέτρων ατομικής προστασίας.
Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί από τον Οκτώβριο του 2016 τόσο σε άγρια πτηνά όσο και σε πουλερικά, οικόσιτα αλλά και εκτροφής. Συνολικά, το χρονικό διάστημα έως τον Ιανουάριο του 2017 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε άγρια πτηνά έχουν αναφερθεί από 23 ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων οι 16 είχαν κρούσματα και σε πουλερικά εκτροφής/οικόσιτα. Σε πέντε χώρες έχουν αναφερθεί περιστατικά και σε ζωολογικούς κήπους. Είναι η δεύτερη φορά που ο ιός έρχεται στην Ευρώπη μέσω της μετανάστευσης άγριων πτηνών –η πρώτη ήταν το 2014/2015– και αυτή τη φορά παρατηρείται αυξημένη θνησιμότητα στα άγρια πτηνά.
Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας και έχουν προχωρήσει σε θανάτωση των πουλερικών εκτροφής που έχουν μολυνθεί.