Διατηρεί τη σκληρή γραμμή του έναντι της Ελλάδας ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ. «Δεν μπορεί να υπάρξουν μειώσεις χρέους στην Ευρωζώνη. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει την Ευρωζώνη», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ερωτηθείς σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα για το πώς θα διαχειριστεί το κόμμα του το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, τόνισε ότι «δεν συμμετέχω σε τέτοιες εικοτολογίες», επισημαίνοντας την πάγια θέση του ότι στο πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Και ενώ ο πρόεδρος του FDP και πιθανός εταίρος της κ. Αγκελα Μέρκελ παραμένει πιστός στη γραμμή του έναντι της Ελλάδας, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε τα ακριβώς αντίθετα χθες, και συγκεκριμένα ότι «το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει επιστρέψει σε τροχιά και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα αν χρειαστεί να κάνουν περισσότερα για να διαχειριστούν το βάρος του χρέους, αν η Αθήνα κάνει ό,τι της αναλογεί». O κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του επόμενου έτους, θα επανεξεταστεί πόσο βιώσιμο είναι το χρέος. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, είχε τονίσει ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα «ξεκλειδώσει» τις αποφάσεις για το χρέος και θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε αναφέρει ότι η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι μια τυποποιημένη διαδικασία, ουσιαστικά ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα για κάποια χρόνια. «Δεν υπάρχει πλέον η εποχή που οι χώρες (της Ευρωζώνης) είχαν πλήρη αυτονομία», προσθέτοντας ότι αυτό, ωστόσο, δεν επηρεάζει την αυτονομία κάθε χώρας στη λήψη αποφάσεων.
Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος από την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, είχε δηλώσει ο πρόεδρος του FDP απαντώντας στις προτροπές για τη διατήρηση του χαρτοφυλακίου στα χέρια της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU).
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδίδει έπειτα από οκτώ χρόνια το υπουργείο Οικονομικών για να αναλάβει την προεδρία της γερμανικής Βουλής. Προσωρινός αντικαταστάτης του ορίσθηκε ο Πέτερ Αλτμάιερ. Ομως ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι στη νέα κυβέρνηση η CDU θα πρέπει να παραδώσει το υπουργείο, απαντώντας στον στενό σύμμαχο της Μέρκελ Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να παραμείνει στο κόμμα για να διαφυλαχθεί η κληρονομιά του Σόιμπλε.
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτικός διαχωρισμός ανάμεσα στην Καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο Λίντνερ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ενας Πράσινος, ένας Χριστιανοκοινωνιστής ή ένας Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών, οτιδήποτε θα ήταν καλύτερο από το να αφεθεί το υπουργείο στα χέρια της CDU».
Ο Λίντνερ επέκρινε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν ήταν αρκετά σκληρός με την Ελλάδα και ότι δεν μείωσε τους φόρους εισοδήματος για τους εργαζομένους της μεσαίας τάξης.
«Ο κ. Σόιμπλε δεν κατάφερε να επιβληθεί στην καγκελάριο σε πολλά ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Απλά θυμηθείτε το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο αρχικά δεν ήθελε να γίνει», είχε δηλώσει λίγο μετά τις γερμανικές εκλογές ο Λίντνερ.