Η ανάληψη ευθύνης συνοδεύεται από παραίτηση, αλλιώς είναι κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος.
«Στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα η φράση “αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη” πρέπει να συνοδεύεται από τη φράση “γι’ αυτό και παραιτούμαι πάραυτα”. Αλλιώς είναι κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Υποστηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι είναι απογοητευτικό ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ενημέρωσή του «να αναφέρεται σε σκοτεινούς κύκλους που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του και σε «ασύμμετρα φαινόμενα»».
Ο πρώην υπουργός εκτιμά στη συνέντευξή του προς το Πρακτορείο ότι το βράδυ της Δευτέρας στο Συντονιστικό της πυροσβεστικής δεν έγινε καμία ενημέρωση για τα θύματα που είχαν αρχίσει να ανέρχονται σε δεκάδες. «Πρόκειται για ένα γεγονός που υπερβαίνει κάθε όριο ανευθυνότητας και ανικανότητας», υποστηρίζει και αναρωτιέται: «ήξεραν και δεν μιλούσαν για επικοινωνιακούς λόγους ή δεν ήξεραν; Ό,τι από τα δύο και αν ισχύει, είναι απαράδεκτο και ανήθικο».
Αναφερόμενος στις ευθύνες για τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι, επαναλαμβάνει το ερώτημα: «γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατοικημένων περιοχών». «Η φωτιά έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ίσως τα σπίτια να μην σώζονταν, αλλά η ανθρώπινη ζωή θα μπορούσε να είχε προστατευθεί» προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Ανδρέα Λοβέρδου:
Ερ.: Τι πιστεύετε ότι έφταιξε για τη μεγάλη καταστροφή που έζησε η Αττική;
Απ.: Οι καταστροφές που προκαλούνται σε ανθρώπινες ζωές και υλικά και περιουσιακά αντικείμενα είναι πάντοτε πολυπαραγοντικά φαινόμενα και έχουν πολλές γενεσιουργές αιτίες. Κάποιες από αυτές είναι φυσικά φαινόμενα, κάποιες άλλες όμως αφορούν σε ανθρώπινες πράξεις και παραλείψεις και λάθη. Αφού καταγραφεί το μέγεθος της καταστροφής θα ακολουθήσει και η αναζήτηση απάντησης στο «τίς πταίει». Αυτή είναι η ορθολογική σειρά. Στα φυσικά φαινόμενα θα αποδοθεί το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί και στα αρμόδια πρόσωπα το αντίστοιχο δικό τους. Έτσι γίνεται στα συντεταγμένα κράτη και έτσι οφείλουμε και εμείς να λειτουργήσουμε.
Ερ.: Συμφωνείτε με την άποψη του πρωθυπουργού που έκανε λόγο για ασύμμετρα φαινόμενα;
Απ.: Από την αρχή η στάση του πρωθυπουργού σε αυτή την τεράστια ανθρώπινη τραγωδία έτεινε σε απόσειση ευθυνών. Και ως τέτοια ήταν εγωιστική, μικροπολιτική και σε πλήρη αναντιστοιχία με τη σοβαρότητα, το μέγεθος και τις διαστάσεις της δραματικής καταστροφής. Είναι πραγματικά απογοητευτικό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ευθύς ως ενημερώθηκε για την εν εξελίξει μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της μεταπολίτευσης και οπωσδήποτε της θητείας του να αναφέρεται σε σκοτεινούς κύκλους που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του και σε «ασύμμετρα φαινόμενα». Η πρωθυπουργική στάση όμως δεν προξενεί ούτε εντύπωση ούτε έκπληξη. Γιατί τέτοιος ήταν και παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Φίλαυτος, διχαστικός, αναποτελεσματικός. Ακόμη και όταν πρόκειται για εκατόμβη ανθρώπινων ζωών.
Ερ.: Γιατί εστιάσατε την κριτική σας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Βοσνία;
Απ.: Από τα πεπραγμένα της ενημέρωσης του πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη σύσκεψη ανεδύθη ένα τερατώδες γεγονός. Καμία ενημέρωση δεν έγινε για τα θύματα που είχαν αρχίσει να ανέρχονται σε δεκάδες. Πρόκειται για ένα γεγονός που υπερβαίνει κάθε όριο ανευθυνότητας και ανικανότητας. Δεν τους ενδιέφεραν οι άνθρωποι που καίγονταν και είχαν επικεντρωθεί στην επικοινωνιακή διαχείριση; Απίστευτα και πρωτοφανή πράγματα. Τελικά μεγαλύτερη σημασία έχει τι δεν ειπώθηκε σε αυτή τη σύσκεψη και όχι τι ειπώθηκε. Ήξεραν και δεν μιλούσαν για επικοινωνιακούς λόγους ή δεν ήξεραν; Ό,τι από τα δύο και αν ισχύει, είναι απαράδεκτο και ανήθικο.
Ερ.: Γιατί εγκαλείτε τον πρωθυπουργό ο οποίος είπε καθαρά ότι αναλαμβάνει ακέραια την πολιτική ευθύνη;
Απ.: Ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ακέραια για την τραγωδία. Στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα η φράση «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» πρέπει να συνοδεύεται από τη φράση «γι’ αυτό και παραιτούμαι πάραυτα». Αλλιώς είναι κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού.
Ερ.: Εντοπίζετε μεγαλύτερες ευθύνες στο κεντρικό κράτος ή στην αυτοδιοίκηση;
Απ.: Δεν υπάρχουν προσώρας τα δεδομένα, τουλάχιστον εγώ δεν τα έχω, για αποτίμηση και αξιολόγηση των εμπλεκόμενων φορέων. Το ερώτημα που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί είναι ένα: γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατοικημένων περιοχών. Η φωτιά έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ίσως τα σπίτια να μην σώζονταν, αλλά η ανθρώπινη ζωή θα μπορούσε να είχε προστατευθεί.
Ερ.: Μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ένα νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια για ένα πρόγραμμα κοινωνικών παροχών;
Απ.: Καταρχήν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν καταλάβει ότι η πολυδιαφημισμένη έξοδος από τα μνημόνια, για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση, επί της ουσίας είναι εικονική, εκτός των πολλών άλλων, για δύο πολύ απλούς και αναμφίλεκτους λόγους. Πρώτον, η παρούσα κυβέρνηση έχει αναλάβει δυσβάσταχτες και αχρείαστες δεσμεύσεις για χρονικό διάστημα που ξεπερνά κατά πολύ τη θητεία της και δεύτερον, η εποπτεία και ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσει να είναι επίμονος και εξονυχιστικός. Άρα, λοιπόν, εάν ο πρωθυπουργός, με τη ροπή στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό που τον διακρίνει, επαναλάβει στη ΔΕΘ επαγγελίες και υποσχέσεις ανάλογες με εκείνες του αλήστου μνήμης προγράμματος της Θεσσαλονίκης του 2014 ή του Σεπτεμβρίου του 2015 δεν πρόκειται να ξεγελάσει κανέναν. Ας μην τρέφει αυταπάτες ο πρωθυπουργός. Άλλο το 2014-2015 και άλλο το 2018. Αν αποπειραθεί να φενακίσει ξανά τον ελληνικό λαό, θα αναδείξει σε μέγιστο βαθμό την πιο θλιβερή του ιδιότητα: Εκείνη του ψεύτη. Είναι όμως τόσο μεγάλη και ορμέμφυτη η βουλιμία του για τη νομή της εξουσίας που φοβούμαι ότι δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στις σειρήνες της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φετινή ΔΕΘ θα είναι η τελευταία παράστασή του.
Ερ.: Αν η κυβέρνηση καταφέρει την ακύρωση ή την αναβολή των περικοπών των συντάξεων δεν θα είναι επιτυχία;
Απ.: Εμείς ως γνωστόν καταψηφίσαμε την περικοπή των συντάξεων όπως και εκείνη του αφορολόγητου ορίου. Η κυβέρνηση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, είναι εκείνοι που ψήφισαν αυτά τα επαχθέστατα μέτρα. Ως εκ τούτου η κυβερνητική σπέκουλα περί δήθεν σκληρού αγώνα για μη εφαρμογή των μέτρων που οι ίδιοι ψήφισαν δεν είναι παρά μία κακόγουστη και χονδροειδής φαρσοκωμωδία που παίζεται σε βάρος των πληττόμενων συνταξιούχων και χαμηλοεισοδηματιών.
Ερ.: Περίπου τρεις μήνες μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ το ΠΟΤΑΜΙ αποχώρησε. Γιατί δεν κατάφερε να προχωρήσει το εγχείρημα της ενιαίας κεντροαριστεράς;
Απ.: Η ενιαία κεντροαριστερά δόξα τω Θεώ κρατεί καλά και ουδόλως θα επηρεαστεί από την επιλογή αποστασιοποίησης μιας επιμέρους συνιστώσας. Το εγχείρημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όλα τα στοιχεία κατατείνουν στο ότι τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά. Άλλωστε οι μάχες δίνονται και κερδίζονται από εκείνους που παραμένουν στα παραπέτα και τις επάλξεις…
Ερ. To Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να ενημερώσει προεκλογικά τους πολίτες για τις μετεκλογικές συνεργασίες που θα επιδιώξει;
Απ.: Οι πολίτες είναι εκείνοι που με την ψήφο τους δίνουν ή δεν δίνουν εντολές συνεργασιών στις πολιτικές δυνάμεις. Οι μετεκλογικές πολιτικές συνεργασίες θα επικαθοριστούν από την κυρίαρχη ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Και με αυτή την κατευθυντήρια γραμμή θα πολιτευτούμε όταν θα διαχειριστούμε την τρίτη διερευνητική εντολή που θα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.