Μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη, εξετάζει, ήδη, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία θα εξειδικευθούν, είτε με υπουργική απόφαση είτε με τροπολογία. Αυτό έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, με αφορμή σχετική τροπολογία της ΝΔ την οποία κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, με εντολή, όπως είπε, του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας, μετά από συνεννόηση που είχε με το υπουργείο Οικονομικών, υπήρξε η ενημέρωση ότι θα αναληφθούν άμεσα σχετικές πρωτοβουλίες και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που υπάρχει κενό θα επανέλθει η συζήτηση σε άλλο νομοσχέδιο.
Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη άμεσης επέμβασης της Πολιτείας για την ανακούφιση των πληγέντων, και πρότεινε να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση η τροπολογία του κόμματός του που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αναστολή όλων των εκτελεστικών μέτρων, που εκπροσωπούνται είτε από το Δημόσιο είτε από ιδιώτες.
Ο κ. Πιτσιόρλας, και αφού επικοινώνησε με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι, ήδη, το υπουργείο δρομολογεί λύσεις.
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία δυσκολία από πλευράς κυβέρνησης να γίνει αποδεκτή η τροπολογία.
Χρ. Σπίρτζης: Άμεσα η αποκατάσταση της συνδεσιμότητας των περιοχών
«Σήμερα είναι μια άλλη ημέρα, πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της Κρήτης, αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός», δήλωσε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.
Ο κ. Σπίρτζης βρέθηκε σε σημεία της περιοχής των Χανίων που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία. Κατά την επίσκεψή του στη γέφυρα Κερίτη, τόνισε ότι η γέφυρα θα αποκατασταθεί και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε στη γέφυρα του Κερίτη, ένα ιστορικό μνημείο για τα Χανιά. Η γέφυρα, δυστυχώς, έχει υποστεί πολύ μεγάλες βλάβες. Και το βάθρο που έχει απομείνει. Αυτό έχει να κάνει και με το μέγεθος του φαινομένου με τα ορμητικά νερά, αλλά και με το θέμα της συντήρησης των γεφυρών. Η αποκατάσταση της γέφυρας θα γίνει, όπως έγινε η γέφυρα της Πλάκας, γιατί είναι ιστορικό μνημείο. Θα γίνει, δηλαδή, προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών, το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, το Δήμο, το Τεχνικό Επιμελητήριο και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα που μπορούν να εισφέρουν στην αποκατάσταση του μνημείου. Το χρωστάμε στους 108 αγωνιστές που εκτελέστηκαν κάποτε στη γέφυρα, το χρωστάμε και στον Ελευθέριο Βενιζέλο που έχτισε αυτή τη γέφυρα. Να αποκατασταθεί, όπως ακριβώς ήταν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάρει εντολή για να βρούμε μια προσωρινή λύση για την αποκατάσταση της σύνδεσης. Τα υπόλοιπα θα γίνουν με την ταχύτητα που έγινε και το γεφύρι της Πλάκας, που σε λίγους μήνες θα δοθεί, όπως ήταν, στους κατοίκους της Ηπείρου».
Ο υπουργός Υποδομών επισκέφτηκε και στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο μεγάλες κατολισθήσεις στο Βόρειο Οδικό Άξονα και δήλωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών. Συγκεκριμένα, είπε: «Πάνω στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης θα αναλάβουμε ως υπουργείο Υποδομών τις δύο μεγάλες κατολισθήσεις και τα σημεία όπου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι τεχνικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα υπόλοιπα σημεία θα τα αναλάβει η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους δήμους, και θα υπάρχει η συνδρομή υπηρεσιών του υπουργείου στους δήμους που δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό». Και πρόσθεσε: «Δόθηκε μια μεγάλη μάχη και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την Πολιτεία. Σήμερα είναι μια άλλη μέρα, πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της Κρήτης, αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός».
Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ακόμα ότι σύντομα θα διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια στην Περιφέρεια για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε σημεία που υπάρχουν προβλήματα. Τόνισε ότι «από χθες το βράδυ έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου τις επόμενες ημέρες να φθάσουν επαρκείς χρηματοδοτήσεις στην Περιφέρεια για την πρώτη αποκατάσταση συνδεσιμότητας των περιοχών» και πρόσθεσε: «Υπάρχει και συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ώστε ο στρατός να φέρει κάποιες γέφυρες στον Πλατανιά που έχουν πέσει. Υπάρχουν οι κακοτεχνίες του παρελθόντος που μας κυνηγούν».
Ο κ. Σπίρτζης κατά την επίσκεψή του στο σημείο όπου κατέρρευσε τμήμα του δρόμου, πριν από τη γέφυρα Πλατανιά, σε δηλώσεις που έκανε, άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο που γινόταν τα δημόσια έργα. «Είδατε τη γέφυρα του Πλατανιά. Δεν ήταν αυτό που έπεσε γέφυρα. Ήταν ένα μπάζωμα που δεν ήταν γέφυρα λόγω ενός αυθαίρετου που υπήρχε στο σημείο. Αυτά πρέπει και ως κοινωνία να τα ξεπεράσουμε, δεν έχουν να κάνουν ούτε με τις υποδομές ούτε με τον τρόπο συντήρησης. Έχουν να κάνουν με το πώς γινόταν τα δημόσια έργα και πώς πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές και στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα», είπε ο κ. Σπίρτζης.
Αναφερόμενος στην έκταση των ζημιών, με αφορμή σχετική ερώτηση, τόνισε: «Ακριβής εκτίμηση των ζημιών δεν υπάρχει. Ακριβής εκτίμηση θα υπάρχει όταν οι υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας συμπληρώσουν τα τεχνικά δελτία και θα έχουμε τεχνικές λύσεις ώστε να υπάρχει μια σοβαρή εκτίμηση. Τώρα ό,τι και αν πούμε είναι στον αέρα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι ώριμες οι μελέτες για τις κατολισθήσεις στο Βόρειο Άξονα, άρα μπορούμε να πούμε ότι θα γίνουν έργα με λύσεις που θα είναι μόνιμες για τον ΒΟΑ και δεν θα είναι πρόχειρες ώστε σε πιθανή άλλη νεροποντή να ζήσουμε τα ίδια φαινόμενα».
Τον υπουργό Υποδομών συνόδευαν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η βουλευτής, Βάλια Βαγιωνάκη, καθώς και στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας στην προσπάθεια για αποκατάσταση των ζημιών εξέφρασε ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας ότι «με την συνεργασία όλων και το σωστό σχεδιασμό τα προβλήματα θα ξεπεραστούν».