Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ώστε να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες για τη διακοπή της υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη, υπέβαλε η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), μετά τις επιπτώσεις της ολικής θραύσης στον κεντρικό αγωγό της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), ο οποίος μεταφέρει νερό από την Αραβησό.
Το ΕΕΘ ζητά επίσης από την ΕΥΑΘ να προχωρήσει σε εκπτώσεις, τουλάχιστον 10%, προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της βλάβης.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου, «πρέπει να βρεθούν όσοι ευθύνονται και να τους καταλογιστούν οι ευθύνες. Παράλληλα, η ΕΥΑΘ, που είναι και η υπεύθυνη για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να αναλάβει μέρος της ζημίας που προκάλεσε σε επαγγελματίες και καταστηματάρχες. Για το λόγο αυτό απηύθυνα επιστολή στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιάννη Κρεστενίτη, με την οποία του ζητώ να αποφασίσει έκπτωση τουλάχιστον 10% στον επόμενο λογαριασμό για όλους τους επαγγελματίες».
Η διοικητική επιτροπή του ΕΕΘ αποφάσισε επίσης να διαθέσει το ποσό των 3.000 ευρώ για φιλανθρωπικούς σκοπούς στη μνήμη του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παπαδόπουλου, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες απεβίωσε ξαφνικά.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ για τη διακοπή υδροδότησης
Τη διαβεβαίωση ότι από τεχνικής άποψης έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η μεγάλη βλάβη στον αγωγό νερού της Αραβησού, δίνουν, με σημερινή ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), μέσω του σωματείου τους.
Mετά τη διοίκηση, ζητούν με τη σειρά τους συγγνώμη από τους Θεσσαλονικείς για την ταλαιπωρία τους λόγω της διακοπής της υδροδότησης, επισημαίνοντας ότι ως κάτοικοι της πόλης και οι ίδιοι, έζησαν “τη λειψυδρία στο πετσί τους”.
Υποστηρίζουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση “πολύ εύκολα κάλυψε το 2013 τα χρέη των δήμων προς την ΕΥΑΘ για να πουληθεί, ενώ θα μπορούσε με τα χρήματα αυτά να φροντίσει για την απρόσκοπτη παροχή νερού στην πόλη”.
Υπενθυμίζουν ότι η κατασκευή της δεύτερης φάσης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα (σ.σ. που εξασφαλίζει εναλλακτική παροχή νερού) δεν προχώρησε το 2014, παρά την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Υποστηρίζουν ότι “η ΕΥΑΘ απαξιώθηκε σε προσωπικό και εργολαβοποιήθηκε ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους αγοραστές”. Ζητούν τα αυξημένα κέρδη της ΕΥΑΘ στη χρήση 2017 να μη διανεμηθούν στους μετόχους, αλλά να διατεθούν για την αναβάθμιση των πηγών της Αραβησού και του αγωγού μεταφοράς, ώστε να κερδίσει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Διεκδικούν να γίνει άμεσα νέα συμπληρωματική προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για προσλήψεις προσωπικού σε ειδικότητες που λείπουν και επαναλαμβάνουν το πάγιο αίτημά τους να μην πωληθεί το 24% της εταιρείας.