Ψηφίστηκε η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών

Ψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια οι τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, το κοινωνικό μέρισμα και η τροπολογία για το Μάτι.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, 10:17  / Τελευταία Ενημέρωση: 19:19

Στην ψηφοφορία που έγινε, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

-την τροπολογία για το συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε “όχι” και το Ποτάμι που δήλωσε “παρών”.

-την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε “παρών” και το Ποτάμι που δήλωσε “παρών”

-την τροπολογία για το Μάτι ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε “όχι” και το Ποτάμι που ψήφισε “παρών”.

-την τροπολογία για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος την ψήφισαν όλα τα κόμματα με εξαίρεση το Ποτάμι που δήλωσε “παρών”.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας στη Βουλή: Οι πρώτες 100 μέρες εκτός μνημονίου είναι μόνο η αρχή

Μείωση ΕΝΦΙΑ και φορολογικών συντελεστών

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων η οποία ανέρχεται στο 30% για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ καθώς και σταδιακή μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από 29% σήμερα σε 25% το 2022 προβλέπουν οι δύο τροπολογίες που ψηφίστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Ενδεικτικό των μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ που επέρχονται με την τροπολογία είναι το παράδειγμα ενός διαμερίσματος στο Κερατσίνι 80 τμ συνολικής αξίας 60.000 ευρώ. Σήμερα επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ. Το 2019 ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται σε 157 ευρώ (μείωση 67 ευρώ ή κατά 30%).

Ειδικότερα η τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2019 προβλέπει ότι:

– Ο φόρος μειώνεται κατά 30% όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου ανέρχεται ως 60.000 ευρώ.

– Για το τμήμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ η μείωση του φόρου κατά 30% περιορίζεται κατά 0,7 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

– Εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και για το 2019 τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

– Οι απώλειες εσόδων για το 2019 από τις ρυθμίσεις της τροπολογίας ανέρχονται στο ποσό των 260 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η τροπολογία για την μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών των επιχειρήσεων προβλέπει ότι:

– Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής σε 28% για το φορολογικό έτος 2019 από 29% σήμερα, σε 27% για το φορολογικό έτος 2020, σε 26% για το φορολογικό έτος 2021 και σε 25% για το φορολογικός έτος 2022 και τα επόμενα.

– Οι απώλειες εσόδων από το μέτρο αυτό από το φορολογικό έτος 2023 και μετά ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα για το 2019 το κόστος εκτιμάται σε 142 εκατ. ευρώ, για το 2020 σε 247 εκατ. ευρώ, για το 2021 σε 371 εκατ. ευρώ και για το 2022 σε 515 εκατ. ευρώ.

ΠΟΜΙΔΑ: «Άδικη, αντιαναπτυξιακή και εικονική» η μείωση του ΕΝΦΙΑ

«Με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή συνεχίζεται το απαράδεκτο αφορολόγητο καθεστώς της συχνά τεράστιας αξίας εκτός σχεδίου γης, που για χάρη της θυσιάστηκε και ουσιαστικά καταστράφηκε η αστική ιδιοκτησία μέσω της διπλής φορολόγησής της με κύριο και συμπληρωματικό φόρο, και εισάγεται «επιδοματικού» χαρακτήρα δήθεν «μείωση» του ΕΝΦΙΑ», αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΠΟΜΙΔΑ.

«Η επιδοματικού χαρακτήρα δήθεν «μείωση» του ΕΝΦΙΑ» έχει τα εξής τρία χαρακτηριστικά, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ:

«1. Δεν είναι δίκαιη, γιατί θα έπρεπε να αφορά όχι μόνον αυτούς για τους οποίους θεσπίζεται, αλλά όλους τους φορολογούμενους του ΕΝΦΙΑ, και συγκεκριμένα δεν θα έπρεπε να εξαιρούνται εκείνοι που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν το τεράστιο φορολογικό βάρος του ΕΝΦΙΑ.

2. Δεν είναι αναπτυξιακή, γιατί αν στόχος ήταν η ανάπτυξη θα έπρεπε να προσανατολιστεί στη μείωση, αν όχι την κατάργηση, του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, είναι αυτός που αποτρέπει την ανάκαμψη στον οικοδομικό τομέα και την οικονομία γενικότερα.

3. Δεν είναι πραγματική, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι θα “εξαερωθεί” από τις επικείμενες και προγραμματισμένες δύο αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2019 και το 2020».