Εκτεταμένες ζημιές σε όλα τα δίκτυα υποδομών έχει υποστεί η Σύμη από την ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε το νησί τη Δευτέρα 13-11-2017. To νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αρκετές από τις επιχειρήσεις του νησιού και κατοικίες έχουν πληγεί από το πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο. Από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο νησί ειδικά μηχανήματα που στάλθηκαν από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ομάδες εθελοντών που ξεκίνησαν την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ από χθες το βράδυ βρίσκεται επί τόπου και συντονίζει τις προσπάθειες ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.
Έως τώρα, πάντως, δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού ο τοπικός σταθμός παράγωγης ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.
Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές και κυρίως στο σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.
Ήδη έχουν μεταβεί από τη Ρόδο, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, συνεργεία της Πυροσβεστικής που κάνουν αντλήσεις υδάτων από τα υπόγεια, βοηθώντας ταυτόχρονα στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, που γίνεται κυρίως με μηχανήματα του στρατού.
Από το πρωί έχουν γίνει αντλήσεις από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου, και οι εντατικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.
Συνολικά, από πλευράς Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, για να μεταβεί και αυτή στη Συμη αν χρειαστεί.
Τέλος, εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μεταβαίνει στη Σύμη, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για να συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησ ενώ από χθες το βράδυ βρίσκεται επί τόπου και συντονίζει τις προσπάθειες ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.
Μέχρι το πρωί της Τρίτης, πάντως, δεν είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού ο τοπικός σταθμός παράγωγης ρεύματος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για το νησί ζητά ο τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, Μ.Κόνσολας
Στη Σύμη βρίσκεται, από νωρίς το πρωί, ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, μετά τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στο νησί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο κ. Κόνσολας, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, σε δήλωσή του αναφέρει:
«Υπάρχουν εικόνες βιβλικής καταστροφής και αυτό που ζητούν οι πολίτες στη Σύμη είναι να εκφραστεί έγκαιρα η αρωγή και η στήριξη της Πολιτείας.
‘Αμεσα θα πρέπει:
α) Το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
β) Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών στον δήμο Σύμης για την αποκατάσταση των ζημιών.
γ) Να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να υπάρξουν αποζημιώσεις.
δ) Να υπάρξει αναστολή στην καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές».
Ο βουλευτής της ΝΔ ενημερώνεται λεπτομερώς για το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν, ενώ επισκέφθηκε πολίτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία.