Δεκτή έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης 12 Απριλίου 2017 η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, την περίοδο 1997 – 2014, με 187 ψήφους υπέρ και 79 κατά.
Η πρόταση της ΝΔ, να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, κατά τα έτη 1996 μέχρι σήμερα, δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, καθώς ψηφίστηκε από 107 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 151 βουλευτές. Παρών ψήφισαν 21 βουλευτές.
Συνολικά, ψήφισαν 279 βουλευτές.
Στην ονομαστική ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:
- Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «όχι» στην πρόταση της ΝΔ.
- Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «ναι» στην πρόταση της ΝΔ.
- Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία δεν τέθηκε σε ψηφοφορία επειδή δεν είχε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών και η στάση τους λογίζεται «παρών» και στις δύο προτάσεις.
- Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.
- Το ΚΚΕ ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.
- Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «παρών» και στις δύο προτάσεις.
- Το Ποτάμι ψήφισε «ναι» και στις δύο προτάσεις.
Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος, εισηγήθηκε η Επιτροπή να απαρτίζεται από 23 μέλη και να ολοκληρώσει τις εργασίες μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών της. Τα κόμματα, έχουν προθεσμία μέχρι την 21η Απριλίου, να παραδώσουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία.
Πολιτική ομιλία εφ’ όλης της ύλης έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: προέβλεψε νίκη του κόμματός του στις επόμενες εκλογές, ενώ στο διάστημα που μεσολαβεί, η κυβέρνηση θα ξεσκεπάζει τα πεπραγμένα των αντιπάλων της στη Δημόσια Υγεία, που ήταν και το θέμα της αποψινής συζήτησης. Επιπροσθέτως, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι καταψηφίζοντας τη συμφωνία, καταψηφίζει τα θετικά μέτρα.
Εφ’ όλης της ύλης επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «σας ενδιαφέρει να μείνετε στην εξουσία με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο και με κάθε κόστος» και επαναφέροντας το αίτημα για εκλογές.
Η Φώφη Γεννηματά κλιμάκωσε την κριτική της κατά της κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στη συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση τόσο για τη πρόσφατη συμφωνία στη Μάλτα για την αξιολόγηση όσο και για την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με την περίοδο διερεύνησης της ευθυνών για τη σπατάλη στο χώρο της Υγείας.
Επίθεση στην κυβέρνηση για τη β’ αξιολόγηση έκανε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για την Εξεταστική για την Υγεία. Ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στα εργασιακά και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «κουβέντα δεν λέτε για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου κλαδικών συμβάσεων, κουβέντα για την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων».
Την χρονική επέκταση της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής στο χώρο της υγείας, που θα συμπεριλαμβάνει και την περίοδο της σημερινής κυβέρνησης, έθεσε ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσει το κόμμα του την πρόταση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Αντιπαράθεση μεταξύ Πολάκη και Γεωργιάδη
Έντονα αντέδρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για την αντιπαράθεση που είχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
Η κόντρα των δύο ανδρών ξεκίνησε όταν ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε και πήρε το λόγο επί προσωπικού ζητήματος, για να απαντήσει στις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο κ. Πολάκης.
«Προφανώς δεν μοιάζουμε. Δεν ήξερα ότι για να ελεγχθεί η περίοδος του κ. Πολάκη, πρέπει να έχω μούσια και να βγάλω τη γραβάτα», είπε ο κ. Γεωργιάδης προκαλώντας την ενόχληση και τα σχόλια του κ. Πολάκη.
Οι προσπάθειες του κ. Βούτση να μην συνεχιστεί άλλο η αντιπαράθεση τους, προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του.
«Η βεντέτα που έχει στηθεί σε άλλες διαδικασίες μεταξύ σας δεν θα αναπαραχθεί σε αυτήν εδώ την αίθουσα? Δεν είναι τηλεοπτικό πάνελ η Ολομέλεια», τόνισε ο κ. Βούτσης.
Έντονη όμως ήταν και η ενόχληση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος φώναζε «έλεος» όση ώρα ο κ. Γεωργιάδης εκτόξευε αιχμές εναντίον του.
«Είναι αδιανόητο να μιλάτε στον ενικό και σ’ αυτό το επίπεδο. Δεν τιμά κανέναν μας αυτό το επίπεδο», τόνισε ο κ. Βούτσης βάζοντας τέλος στο «θερμό επεισόδιο».