«Καμία αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού της Θεσσαλονίκης δεν έχει παρατηρηθεί μετά τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, γεγονός που προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση με πρωτοβουλία της ίδιας της ΕΥΑΘ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με ημερομηνία 12/1/2018, η Εταρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. «Ήδη από χτες ενημερώθηκαν άμεσα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η ΔΕΗ και ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά.
Με απόφαση εισαγγελέα κλιμάκια της ΕΥΑΘ και της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας διενεργούν δειγματοληψίες κατά μήκος της διώρυγας του Αλιάκμονα και μέχρι την τροφοδοσία από τα φράγματα της ΔΕΗ, ώστε να διαπιστωθούν οι πηγές ρύπανσης. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις στην έξοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνες με όλα τα εκ του νόμου όρια στις μετρήσιμες παραμέτρους για το πόσιμο νερό. Παρ’ όλα αυτά, δείγματα θα συνεχίσουν να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από την είσοδο της εγκατάστασης και κυρίως στην έξοδό της προς το δίκτυο υδροδότησης της πόλης, ενώ θα συνεχιστούν και οι αυτοψίες στη διώρυγα του Αλιάκμονα από αρμόδια κλιμάκια της ΕΥΑΘ και της Περιφέρειας».
Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για ρύπανση σε δεξαμενή του διυλιστηρίου πόσιμου νερού
Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ύστερα από αναφορά της ΕΥΑΘ ΑΕ, σχετικά με τη ρύπανση δεξαμενής από την οποία τροφοδοτείται με πόσιμο νερό η Θεσσαλονίκη. Με έγγραφη εντολή του, ο διευθύνων την Εισαγγελία, Λάμπρος Τσόγκας, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για τη διαπίστωση τυχόν αδικημάτων που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, την έκθεση σε κίνδυνο, τη δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων κ.ά..
Η ΕΥΑΘ ΑΕ ενημερώθηκε την περασμένη Τετάρτη (10/1) με επείγον έγγραφο από την ανάδοχο κοινοπραξία, που (κατόπιν διαγωνισμού) ανέλαβε και λειτουργεί την ΕΕΝΘ (διυλιστήριο), η οποία βρίσκεται κοντά στη ΒΙΠΕ Σίνδου. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η κοινοπραξία, από το πρωί της ίδιας μέρας το εισερχόμενο στην ΕΕΝΘ νερό περιέχει επιφανειακές ορατές ουσίες και εξαπλανώμενες κηλίδες, που παραπέμπουν σε ύπαρξη σημαντικών ποσοτήτων από έλαια, πετρελαιοειδή ή γράσα.
Κατά την ίδια ενημέρωση, οι κηλίδες ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού στη Δεξαμενή Δ2 υπό μορφή σταγόνων ή σβώλων και στη συνέχεια διαλύονται και εξαπλώνονται στην επιφάνεια, ενώ έχουν περάσει στις δεξαμενές καθίζησης και σε μικρό βαθμό στην επιφάνεια των κλινών άμμου.
Κατόπιν τούτου, η κοινοπραξία προέβη σε αύξηση της παροχής από το αντλιοστάσιο της Σίνδου στο μέγιστο, μειώνοντας την παροχή επεξεργασίας, ενώ λήφθηκαν δείγματα από διάφορα σημεία και εστάλησαν για ανάλυση σε εξωτερικό εργαστήριο.
Όπως επισημαίνεται στην ίδια ενημέρωση, δεδομένου ότι το εισερχόμενο νερό είναι εκτός των προδιαγραφών σχεδιασμού του έργου (ποιότητα εισερχόμενου νερού κατ’ ελάχιστον επίπεδο Α3) δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εγγυημένη ποιότητα του νερού εξόδου (πόσιμου).
Σύμφωνα με την αναφορά που συνέταξε η ΕΥΑΘ ΑΕ και διαβίβασε στην Εισαγγελία, προς το παρόν το νερό πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής, πλην όμως, «σε περίπτωση συνέχισης του φαινομένου, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα».
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, παρήγγειλε επείγουσα έρευνα, την οποία θα διενεργήσει η Υποδιεύθυνση Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να γίνουν αυτοψίες και δειγματοληψίες στα επίμαχα σημεία, ενώ τα δείγματα θα πρέπει να σταλούν για χημικές εξετάσεις. Ζητά δε να ληφθούν καταθέσεις από τους αρμόδιους υπαλλήλους της ΕΥΑΘ και των αρμόδιων αντιδημάρχων δήμων της περιοχής.