«Οι ζωές μας δεν είναι κόστος!», «Ή τα κέρδη ή οι ζωές μας», διατράνωσαν δεκάδες χιλιάδες που διαδήλωσαν στην Αθήνα, από τα Προπύλαια μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train όπου και ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων. Τα συνθήματα αυτά, έγραψαν με κόκκινα γράμματα οι διαδηλωτές στη τζαμαρία της Hellenic Train.
Νωρίτερα στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια μίλησε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Κάλεσε σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα στο Σύνταγμα, με αφορμή και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «που ιδιωτικοποιεί παραπέρα το νερό και άλλους κρίσιμους περιβαλλοντικούς τομείς». Επίσης, ανακοίνωσε την πρωτοβουλία σωματείων να καλέσουν την Τετάρτη σε σύσκεψη στο γήπεδο του Σπόρτινγκ.
Στην ομιλία του ο Γ. Πέρρος είπε ότι «τα μεγάλα παλλαϊκά συλλαλητήρια και κυρίως η μεγάλη απεργία στις 8 Μάρτη, και μάλιστα χωρίς τη ΓΣΕΕ που έβαλε εμπόδια στην πραγματοποίησή της, τράνταξε κάθε πόλη της χώρας. Το σύνθημα “Αυτό το έγκλημα δεν ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή” ακούστηκε από δεκάδες χιλιάδες στόματα σε όλη τη χώρα. Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν να βάλουν το έγκλημα στον πάγο, να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε ευθύνη. Σήμερα η απεργία είναι πιο μεγάλη. Έχει βουλιάξει το κέντρο της Αθήνας, έχει νεκρώσει η χώρα».
Υπογράμμισε ότι «τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα που πληθαίνουν έχουν την ίδια αιτία με το έγκλημα στα Τέμπη: Το κέρδος των λίγων».
Ο Γ. Πέρρος έθεσε, στην ομιλία του, ορισμένα ερωτήματα «για να δυναμώσουμε», όπως ανέφερε, «τον προβληματισμό που υπάρχει για τα ψέματα της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ ότι “φταίει το αναχρονιστικό κράτος”. Ότι θα αλλάξουν το κράτος. Ποιο κράτος όμως; Αυτό που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή, με ταχύτητα, με σύγχρονες και ψηφιακές μεθόδους, με επιτελικότητα και στοχοπροσήλωση; Αυτό το κράτος είναι εχθρικό για τον λαό».
Τα ερωτήματα που έθεσε είναι τα εξής:
«Είναι πρόκληση ή δεν είναι η ιδιωτικοποίηση και παράδοση στον όμιλο “Μαριάννα Βαρδινογιάννη” της μοναδικής δημόσιας παιδοογκολογικής δομής της χώρας, για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, που μετατρέπει τον παιδικό καρκίνο σε εμπόρευμα;
Είναι επικίνδυνο για ασθενείς και εργαζόμενους ή όχι, να πέφτει το ρεύμα, σε ώρα εφημερίας, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, στον “Ευαγγελισμό”;
Είναι επικίνδυνη ή όχι η αναμονή με τις ώρες χιλιάδων ασθενών στις εφημερίες των επειγόντων μέχρι να τους δει ένας γιατρός -οι λίγοι γιατροί δηλαδή που έδωσαν όλο τον εαυτό τους μέσα στην πανδημία και καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τις ελλείψεις που συνειδητά προκαλούν οι κυβερνήσεις;
Είναι πρόκληση ή όχι να διαβάζουμε για την ψηφιακή εποχή που λύνει και δένει, αλλά τα ηλεκτρονικά ραντεβού στον ΕΦΚΑ να κλείνονται μετά από 2-3 μήνες λόγω έλλειψης προσωπικού;
Ήταν επικίνδυνη για τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων η αναβολή σημαντικών χειρουργείων την περίοδο της πανδημίας, όταν χιλιάδες καρκινοπαθείς περίμεναν για μήνες μέχρι να ξεκινήσουν τις αναγκαίες και κρίσιμες θεραπείες τους στα δημόσια νοσοκομεία;
Φταίει η υποστελέχωση ή όχι που τα σχολεία κάθε χρόνο ανοίγουν με κενά που καλύπτονται μέχρι και μήνες μετά, όταν το 1/3 των εκπαιδευτικών είναι συμβασιούχοι-αναπληρωτές, που γυρίζουν όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο σαν περιοδεύων θίασος;
Είναι επικίνδυνο ή όχι το γεγονός πως η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής διαθέτει 3 μόλις εκχιονιστικά μηχανήματα, με ισάριθμους χειριστές, όταν είναι νωπές οι μνήμες από πέρσι που έκλεισαν οι δρόμοι και η Αττική Οδός, εγκλωβίζοντας ανθρώπους για ώρες, με κίνδυνο τη ζωή τους;
Αφορά την ασφάλεια των επιβατών ή όχι πως αρκετά σαπάκια των εφοπλιστών βγάζουν κάθε λίγο βλάβες μεσοπέλαγα και ακυρώνονται δρομολόγια, αφήνοντας τα νησιά του Αιγαίου χωρίς διασύνδεση;».
«Αυτή η πολιτική υπαγορεύει σήμερα την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού» πρόσθεσε και τόνισε ότι «αυτό το νέο έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει. Η κυβέρνηση να το αποσύρει αμέσως. Έξω οι εργολάβοι και η επιχειρηματική δράση από το νερό».
Ο Γ. Πέρρος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει διαχείριση αυτής της βαρβαρότητας προς όφελος του λαού εάν δεν ανατραπεί η εγκληματική πολιτική της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που υπηρετούν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν σήμερα».
Σημείωσε επίσης ότι «κανένα από τα κόμματα που υπηρετούν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ζητούν από τον λαό να μην αγωνίζεται, να μη διεκδικεί, αλλά να σβήσει την οργή του στην κάλπη, δεν μπορεί να εγγυηθεί σύγχρονες υποδομές, ασφαλείς μαζικές μεταφορές για τον λαό, ρεύμα και νερό φτηνό για τον λαό, υψηλού επιπέδου αποκλειστικά Δημόσια Υγεία, σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα».
«Η πείρα των τελευταίων ετών και οι τραγικές καταστροφές που έβαλαν τη σφραγίδα τους σε αυτήν την πορεία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν “μεσσίες”» και λυτρωτές» είπε ο Γ. Πέρρος υπογραμμίζοντας ότι «η υπόθεση της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού είναι στη δύναμη της οργάνωσης στα Συνδικάτα, στους Φοιτητικούς και Μαθητικούς Συλλόγους, σε όλους τους μαζικούς φορείς».
«Το ξέσπασμα οργής στις εκατοντάδες κινητοποιήσεις δεν ήταν ένας απλός αυθορμητισμός των εργαζομένων και της νεολαίας, όπως με άγχος προσπαθούν να το περιγράψουν διάφοροι “παπαγάλοι” της κυβέρνησης στα ΜΜΕ. Είναι απολύτως συνειδητή δράση καθώς το έγκλημα στα Τέμπη ήταν μια ακόμα σταγόνα για ξεχειλίσει το ποτήρι. Αυτήν τη δράση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να την ενισχύσουμε και να την οργανώσουμε» είπε, καταλήγοντας στην ομιλία του.