Η προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα για την επιστροφή του “τέρατος του ακροδεξιού λαϊκισμού” και η αναφορά του στην επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, ως επιτυχία του ελληνικού λαού, τράβηξαν -μεταξύ άλλων- το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού Τύπου, από την ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
L’Express/Ευρωκοινοβούλιο: ο Α. Τσίπρας προειδοποιεί για το “τέρας του ακροδεξιού λαϊκισμού”
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας προειδοποίησε σήμερα τους ευρωβουλευτές έναντι της επιστροφής του “τέρατος του ακροδεξιού λαϊκισμού”, υποσχόμενος παράλληλα “ένα νέο ξεκίνημα” για την Ελλάδα που βγήκε από την κηδεμονία των πιστωτών της, γράφει η γαλλική L’Express. “Θα ήθελα να σας προειδοποιήσω: η αποτυχία της ΕΕ να βρει δημοκρατικές και λειτουργικές λύσεις σε αυτήν την τωρινή κρίση θα έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια τον θρίαμβο του σωβινισμού και την αφύπνιση των εθνικιστικών συγκρούσεων”, είπε ο Έλληνας ηγέτης κατά την ομιλία του στο αμφιθέατρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. “Αυτό θα είχε ως συνέπεια μια κατακερματισμένη ήπειρο, χωρίς ένωση, χωρίς συνοχή, χωρίς διεθνή ρόλο ή προοπτική”, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ήδη “η νεοφιλελεύθερη αποτυχία διαχείρισης” της οικονομικής κρίσης “τροφοδότησε το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού”.
“Αν υπάρχει κάποιος που απειλεί την Ευρώπη, δεν είναι εκείνοι που αγωνίζονται να την αλλάξουν αλλά εκείνοι που αγωνίζονται να την καταστρέψουν, εκείνοι που αντιτίθενται στα ιδανικά του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών”, είπε με έμφαση.
Μερικούς μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές τον επόμενο Μάιο, ζήτησε να μην “αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συντριβεί μεταξύ του νεοφιλελευθερισμού, που αποδείχθηκε καταστροφικός, και του εφιάλτη της ακροδεξιάς”.
Μιλώντας για πρώτη φορά ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου από το 2015, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, ο Α. Τσίπρας χαιρέτισε “την επιτυχία του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και δέχτηκε τεράστιες θυσίες” – την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου. “Αποτελούσαμε μέρος του προβλήματος, την πηγή της κρίσης, και γίναμε μέρος της λύσης για την Ευρώπη”, τόνισε. “Πρόθεσή μας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν σε αυτήν την κρίση, πρόθεσή μας είναι μια νέα αρχή που θα επιτρέψει να θεραπεύσουμε τις πληγές, να διορθώσουμε τις ανισότητες και να προσφέρουμε νέες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας”, διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας, υποσχόμενος να “συνεχίσει στην οδό ισορροπημένων δημοσιονομικών” στοχεύοντας σε μια “δίκαιη ανάπτυξη και προστασία της απασχόλησης”.
Reuters: Η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευσή της για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022
Η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευσή της για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 όπως έχει ζητηθεί από τους πιστωτές, αλλά οι πολιτικές για να επιτευχθεί αυτό θα καθοριστούν από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. «Η εκάστοτε κυβέρνηση θα επιλέξει τα μέσα και τις πολιτικές για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι οι πολιτικές αυτές θα συζητούνται ετησίως όταν η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, υποβάλλουν το προσχέδιο προϋπολογισμού τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο εάν συνάδει προς το δίκαιο της Ε.Ε. «Θα λάβουμε αποφάσεις για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη στην οικονομία μας και ανάπτυξη δεν σημαίνει περισσότερη λιτότητα», δήλωσε επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι «συμβατές με την επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων».
Το Reuters επισημαίνει ότι η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, ύστερα από οχτώ χρόνια οικονομικών αναδιαρθρώσεων. Οι πιστωτές της ευρωζώνης έδωσαν στην Ελλάδα 15 δισεκ. ευρώ για να ενισχύσει το ταμειακό αποθεματικό της και να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη για δύο έτη πριν χρειαστεί να επιστρέψει στις αγορές. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του θα επιτύχει αυτούς τους στόχους.
Deutsche Welle: «Λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά το κάναμε»
Η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο υποσχέθηκε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και αποκατάσταση του ελληνικού κράτους, λέγοντας «Έχουμε ξεπεράσει την κρίση χωρίς να καταστρέψουμε τη χώρα».
Εuractiv: Τσίπρας στο ΕΚ: Η Ελλάδα τα κατάφερε
«Κι όμως, η Ελλάδα τα κατάφερε. Τρία χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του. «Η καθαρή έξοδος από το τελευταίο, τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη. Που έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης», υπογράμμισε. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται «και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά. Που απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις». «Μέσα από αυτή τη περιπέτεια βγαίνουμε πιο δυνατοί. Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Γιατί, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Η Συμφωνία με την ΠΓΔΜ
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και την επίτευξη της συμφωνίας, τονίζοντας: «Μετά από 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού, καταφέραμε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Ζάεφ, να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία. Χωρίς την επιβολή και την χρήση της ισχύος». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η λύση αυτή επετεύχθη «στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου».«Μια συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης διαφορών στην περιοχή μας», σημείωσε.
Η ανάδυση του λαϊκισμού
Αναφορικά με την ανησυχητική άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης επέτεινε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά. Εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομική ανασφάλεια και φόβο. Και αυτή η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, τροφοδότησε τελικά το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού». Παράλληλα, πρόσθεσε: «Μετέφερε την ακροδεξιά, από το εδώλιο του κατηγορουμένου της ιστορίας και την απομόνωση, στο πολιτικό προσκήνιο. Η προσφυγική κρίση που ακολούθησε ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την αδυναμία της Ευρώπης να προχωρήσει, όταν ένα μεγάλο μέρος των μελών της δεν ασπάζονται τις ιδρυτικές της αξίες». Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το δηλητήριο του μίσους και της ξενοφοβίας πηγάζει ξανά στη καρδιά της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά την πανανθρώπινη τραγωδία του φασισμού», συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διείσδυση της ξενοφοβικής και σωβινιστικής της ατζέντας εντός του δημοκρατικού φάσματος. «Η πραγματική απειλή της Ευρώπης είναι όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν». «Αν κάποιος απειλεί πραγματικά την Ευρώπη δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν, αλλά όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν. Όσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. «Όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτό το όραμα, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο. Οφείλουμε να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική ακροδεξιά», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η «αναβάπτισή της με τολμηρές μεταρρυθμίσεις δημοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης». Κεντρικός στόχος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης. «Για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, για την κλιματική αλλαγή, για την ασφάλεια, για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο», κατέληξε.
Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου
«Παρόλα τα προβλήματα αστάθειας και εθνικιστικής έξαρσης στην Τουρκία, κρατήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, διαφυλάσσοντας την ειρήνη στο Αιγαίο, προωθώντας συνεργατικές λύσεις στο προσφυγικό, επιμένοντας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο Κυπριακό σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Στην αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούμε, μαζί με την Κύπρο, τον μόνο ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας. Διευρύνουμε τις πολυμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία. Και ταυτόχρονα εμβαθύνουμε τη βαλκανική συνεργασία και συνανάπτυξη, με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη» τόνισε.
Περί διαφθοράς στη δημόσια υγεία
Στη φοροδιαφυγή στον τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως ελέγχθηκε και σταμάτησε «η σπατάλη και το πάρτι διαφθοράς στη δημόσια υγεία και τις δημόσιες προμήθειες». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος, για να συμπληρώσει: «Και σήμερα όχι απλώς βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά με τη βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους ανακτάμε την οικονομική μας κυριαρχία και ξανακερδίσαμε τη θέση που δικαιούμαστε και μας αξίζει στην Ευρώπη». Τόνισε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, με τις προβλέψεις για φέτος να προσεγγίζουν το 2,5%. «Τις τρεις τελευταίες χρονιές αναδειχθήκαμε πρωταθλητές απορρόφησης των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πόρων, ενώ επίσης το 2017 ήμασταν η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε απορρόφηση κονδυλίων από το «Σχέδιο Γιούνκερ» και οι ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 3.6 δις ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Σε τρία χρόνια μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%». Συνεχίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη δημιουργία περισσότερων των 300.000 νέων θέσεων εργασίας, εξηγώντας πως η πλειονότητα είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. «Στηρίξαμε τα δημόσια νοσοκομεία, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ μειώσαμε δραστικά τα οργανικά κενά στα σχολεία και αυξήσαμε τις δαπάνες για την επιστημονική έρευνα στο 1% του ΑΕΠ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ για ακόμα μια φορά επανέλαβε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το brain drain σε brain gain, δίνοντας κίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα. Αναφορά έκανε και στη θέσπιση του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» από το οποίο «ωφελούνται σήμερα περισσότεροι από 650.000 πολίτες». Υπογράμμισε, τέλος, ότι «κόντρα στο ρεύμα της εποχής, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της. Για πρώτη φορά, παρέχουμε ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.