Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ο υπουργός Υγείας Α.Ξανθός επανέλαβε σήμερα ότι η κινδυνολογία για επικείμενες απολύσεις στο ΕΣΥ δεν έχει καμία βάση, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Ο Α. Ξανθός σε ότι αφορά τις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων, είπε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «διασφαλίζει με τις απαραίτητες ενέργειας την ομαλή και απρόσκοπτη πληρωμή των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων μέχρι την ολοκλήρωση των συμβάσεων τους στα τέλη του 2018», απαντώντας έμμεσα και στις ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών που έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, εκτός από το θέμα των επικουρικών, ζήτησαν ενημέρωση για ενδεχόμενες αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας που λαμβάνουν, αλλά και για την προετοιμασία του συστήματος Υγείας σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της γρίπης και της ιλαράς και τα μέτρα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών.
Ο Α.Ξανθός, σε ότι αφορά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας των υγειονομικών, τόνισε ότι θα συσταθεί μια επιτροπή από τρία υπουργεία (Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών) που θα αξιολογήσει το καθεστώς που διέπει την ανθυγιεινή εργασία και τους εργαζόμενους που δικαιούνται επιδόματος, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εναρμόνισης με τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Η αξιολόγηση αυτή, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας , «ουδεμία σχέση έχει με περικοπή κονδυλίων αλλά αφορά έναν συνολικό εξορθολογισμό του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος που θα διασφαλίσει περαιτέρω ότι όλοι όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες λαμβάνουν το επίδομα που δικαιούνται. Είναι αυτονόητο ότι το ΕΣΥ είναι ο κατεξοχήν χώρος που επικρατούν ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας».
Σε ότι αφορά στο θέμα που τέθηκε περί έξαρσης της γρίπης και της ιλαράς, ο υπουργός Υγείας ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι τα διαθέσιμα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά και ότι φέτος ο εμβολιασμός ήταν πολύ υψηλός με αποτέλεσμα να μειωθεί η επιδημική έξαρση της γρίπης και η ανάγκη νοσηλείας ασθενών σε ΜΕΘ.
ΠΟΕΔΗΝ: Άκαρπη η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με κεντρικό αίτημα το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο, όπως υποστηρίζει, περικόπτεται.
Ομάδα συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στον οποίο έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά, όπως είπαν, οι απαντήσεις δεν τους ικανοποίησαν και γι’ αυτό αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τετράωρης στάσης εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής και 24ωρης απεργίας στην Περιφέρεια, που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ, εργαζόμενοι μοίρασαν ψωμί και ελιές, υποστηρίζοντας ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης τους οδηγούν στα συσσίτια».
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σιώρας, τόνισε ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις “εξαγγελίες” της, δεν κατήργησε το άρθρο 18 του ν. 4354/2015 που προβλέπει ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται ?ε την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος ?ε την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31-12-2017». Ο κ. Σιώρας πρόσθεσε ότι «αντί η κυβέρνηση να επεκτείνει τον θεσμό των βαρέων ανθυγιεινών στον κλάδο με σύγχρονους όρους και δικαιώματα, ουσιαστικά τον υπονομεύει μετατρέποντάς τον σε “άδειο πουκάμισο” και για τους κλάδους που ισχύει».
24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύσσει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και συγκέντρωση στις 12:00 στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα να μην απολυθεί κανένας επικουρικός. «Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συμβάσεις των επικουρικών που λήγουν στις 31/12/2018 θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000 συνάδελφοι κινδυνεύουν με απόλυση πολύ πριν τη λήξη της σύμβασης τους» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΝΓΕ και ζητάει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών.