Οδηγίες συμπλήρωσης του Α21

Ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής 1 Ιουνίου 2018 η υποβολή του οικογενειακού επιδόματος 2018 (νέου ενιαίου «επιδόματος παιδιού»). Το TheReport.gr παρέχει πιο κάτω αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης του ηλεκτρονικού εντύπου Α21, ερωτήσεις σε απαντήσεις, τις προϋποθέσεις χορήγησης των επιδομάτων, ποιοι τα δικαιούνται, εισοδηματικά κριτήρια, παραδείγματα  κλπ, σύμφωνα με όσα ίσχυαν για το Οικογενειακό Επίδομα 2017. Για νεώτερες πληροφορίες και  υποβολή αίτησης χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος (έντυπο Α21) για το έτος 2018 επιλέξτε το παρακάτω link (σύνδεσμο): Α21 – Κάντε αίτηση για οικογενειακό επίδομα 2018

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, 11:25

[Μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21 για χορήγηση Οικογενειακού Επιδόματος 2018, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Δείτε εδώ ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Α21

Πληροφορίες για το Επίδομα Παιδιού

Οδηγίες για την συμπλήρωση της Αίτησης Α21

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα ενημερώνεστε αν είστε δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.

Βήμα 1 – Υποβολή Ε1 Θα πρέπει να έχετε υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2017.

Βήμα 2 – Είσοδος Μπαίνετε στην εφαρμογή με τα διαπιστευτήρια TaxisNet πατώντας το link στο τέλος του άρθρου. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σας, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σας.

Βήμα 3 – Συναίνεση Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξετε την τρέχουσα οικογενειακή σας κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διαβάστε προσεχτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πατήστε [Συναίνεση] (για την έναρξη συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης-υπεύθυνσης δήλωσης επιδόματος παιδιού Α21).

Βήμα 4 – Συμπλήρωση Αίτησης Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σας στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειας σας. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσάς, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος.

Βήμα 5 – Σύνθεση Οικογένειας Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειας σας. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείτε στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγετε και θα καταχωρήσετε συμπληρωματικά στοιχεία. Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου. Επιπροσθέτως, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειας σας, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για την συναίνεση του απαιτείται η σύνδεση στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.

Βήμα 6 – Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να επισυνάψετε δικαιολογητικά που αφορούν εσάς ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Βήμα 7 – Καταχώρηση και Υποβολή Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείτε να πατήσετε [Αποθήκευση] ή [Υποβολή]. Με την αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείτε να επανέλθετε αργότερα μία ή περισσότερες φορές για να συμπληρώσετε επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψετε δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν. Μετά την υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της.

Ακύρωση Αίτησης Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσετε πως υπάρχει λάθος, μπορείτε να την ακυρώσετε πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να εκκινήσετε νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.

 

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 έληξε η προθεσμία υποβολής αίτησης χορήγησης οικογενειακού επιδόματος (έντυπο Α21) για το έτος 2017. Η σχετική εφαρμογή είχε τεθεί σε λειτουργία από τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2017. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση Α21 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του περιβάλλοντος taxisnet (www.gsis.gr ή της ΑΔΑΕ, www.aade.gr) και αφού πριν είχαν υποβάλει (οριστικοποιήσει) τη φορολογική τους δήλωση (Ε1). Σε περίπτωση που δεν είχε υποβληθεί αίτηση Α21 μέχρι τις 15-1-2018, ο υπόχρεος καθίσταται μη δικαιούχος.

Πληρωμή Δ’ δόσης 2017

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 έγινε η πληρωμή για τα οικογενειακά επιδόματα Δ’ τριμήνου 2017 στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση Α21, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου 2017 και οι αιτήσεις τους έχουν ελεγχθεί και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Προσοχή, τα χρονικά περιθώρια για υποβολή αίτησης Α21 που να αφορά το έτος 2017 εξαντλούνται. Ο ΟΓΑ υπενθυμίζει πως οι δικαιούχοι μπορούν για το 2017 να υποβάλλουν αιτήσεις Α21 στην ΑΑΔΕ (σύστημα taxis) μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2018.

Η πληρωμή που έγινε συνιστά την μεγαλύτερη 4η δόση, τόσο σε πλήθος δικαιούχων όσο και σε ύψος δαπάνης που έχει καταβληθεί από το 2013, όταν άρχισε η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων σύμφωνα με τους νόμους 4093/2012 και 4141/2013.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων – Πολύτεκνων Οικογενειών εισέπραξαν στο πλαίσιο της πληρωμής 4ου Τριμήνου 769.856 οικογένειες δικαιούχων, έναντι 745.911 το 4ο τρίμηνο του 2016. Συνολικά η δαπάνη ανέρχεται στα 178.376.555 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ημερομηνία πληρώνονται και εκκρεμείς αιτήσεις παλαιότερων ετών.

Ο ΟΓΑ έχει ήδη εκκαθαρίσει και συνολικά πλήρωσε το 2017 περισσότερες από 78.486 εκκρεμείς αιτήσεις. Πρόκειται για αιτήσεις κυρίως του 2016 και του 2015, αλλά και λίγες παλαιότερες, για τις οποίες οι δικαιούχοι δεν είχαν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή αυτά που είχαν προσκομίσει ήταν ελλιπή.

Οι έλεγχοι και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις συνεχίζονται, οι δικαιούχοι ενημερώνονται για την ανάγκη προσκόμισης τυχόν συμπληρωματικών δικαιολογητικών, ώστε να προχωρήσει περαιτέρω η εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων ταυτόχρονα με την επεξεργασία των Α21 που υποβλήθηκαν μετά την 28η Νοεμβρίου 2017 και θα υποβάλλονται μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2018.

Για όσες αιτήσεις συνεχίζεται ο έλεγχος – λόγω και ελλιπών δικαιολογητικών – και για όσες υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από 28η Νοεμβρίου 2017 και μετά, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με τη δόση του Α ’ τριμήνου 2018.

Ο ΟΓΑ θα ειδοποιήσει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όσους πρέπει να προσκομίσουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά, αλλά ταυτόχρονα καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του (www.oga.gr, πεδίο Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21) προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά.

Επίσης, την Παρασκευή 20-10-2017 καταβλήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα Γ’ τριμήνου 2017 στους δικαιούχους που υπέβαλαν αιτήσεις Α21, μέχρι 1η Οκτωβρίου 2017.

Πληρωμή Γ’ δόσης 2017

Την Παρασκευή 20-10-2017 καταβλήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα Γ’ τριμήνου 2017 στους δικαιούχους που υπέβαλαν αιτήσεις Α21, μέχρι 1η Οκτωβρίου 2017, οι οποίες έχουν ελεγχθεί και πληρούν τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΓΑ. Την ίδια ημερομηνία πληρώνονται εκκρεμείς αιτήσεις παλαιότερων ετών. Αυτή η πληρωμή αφορά συνολικά 730.000 δικαιούχους και η δαπάνη ανέρχεται στα 199,5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Γ’ δόση σε πλήθος δικαιούχων που έχει καταβληθεί από το 2013, όταν άρχισαν να πληρώνονται τα νέα οικογενειακά επιδόματα.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων-Πολύτεκνων Οικογενειών θα εισπράξουν, στο πλαίσιο της πληρωμής Γ’ τριμήνου, 730.000 οικογένειες δικαιούχων έναντι 716.975 το 2016.

Από την προηγούμενη πληρωμή της Β’ δόσης 2017, ο ΟΓΑ επεξεργάστηκε επιπλέον 170.000 αιτήσεις. Επίσης, ο Οργανισμός έχει ήδη εκκαθαρίσει και, συνολικά, πληρώσει φέτος περισσότερες από 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις. Πρόκειται για αιτήσεις, κυρίως, του 2016 και του 2015, αλλά και παλαιότερες, για τις οποίες οι δικαιούχοι δεν είχαν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή αυτά που είχαν προσκομίσει, ήταν ελλιπή.

Για όσες αιτήσεις συνεχίζεται ο έλεγχος –  λόγω και ελλιπών δικαιολογητικών –  και για όσες υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από 1η Οκτωβρίου 2017 και μετά, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί με τη δόση του Δ’ τριμήνου.

Υπενθυμίζεται πως για το έτος 2017 οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις Α21 στην ΑΑΔΕ (σύστημα taxis) μέχρι και 15 Ιανουαρίου 2018.

Ο ΟΓΑ θα ειδοποιήσει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όσους πρέπει να προσκομίσουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά, αλλά ταυτόχρονα καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του (www.oga.gr, πεδίο «Πληροφορίες Αιτήσεων Οικογενειακών Επιδομάτων») προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά.

Παράλληλα, με ξεχωριστή απόφαση, εγκρίθηκε η μερική ανάκληση δέσμευση πίστωσης, ύψους 78.550.000,00 ευρώ, σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται η ανάγκη ανάκλησης ποσού, ύψους 78.550.000,00 ευρώ, λόγω του ότι το ποσό της ανωτέρω ανάληψης δεν δαπανήθηκε εξ ολοκλήρου για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του Α΄τριμήνου 2017.

Πληρωμή Β’ δόσης 2017

Να σημειωθεί ότι με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 6 Ιουνίου 2017, η Διοίκηση του ΟΓΑ ενημερώνει τους δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων ότι, ο Οργανισμός ενόψει της πληρωμής της Β’ δόσης 2017 έχει την δυνατότητα να επεξεργαστεί όσες αιτήσεις Α21 θα υποβληθούν στην Α.Α.Δ.Ε (taxisnet) μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017. Στους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων, των οποίων οι αιτήσεις Α21 πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων, και θα υποβληθούν μέχρι τις 30/6/2017, θα καταβληθούν τα δικαιούμενα ποσά με την πληρωμή της Β’ δόσης 2017. Οι αιτήσεις Α21 των δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων που θα υποβληθούν μετά την 30η Ιουνίου 2017, θα επεξεργαστούν και θα ελεγχθούν στη συνέχεια, ενόψει της πληρωμής της επόμενης Γ’ δόσης.

Το οικογενειακό επίδομα 2017

Χρηστικές πληροφορίες και οδηγίες συμπλήρωσης του Α21

Όσοι εισέπραξαν με τη μορφή προκαταβολής το 50% της 1ης δόσης του 2017 θα πρέπει και αυτοί να υποβάλουν το ταχύτερο μαζί με τη φορολογική τους δήλωση το έντυπο Α21 ώστε στην επόμενη δόση να τους καταβληθεί το σύνολο των δικαιούμενων ποσών της 1ης και 2ης τριμηνιαίας δόσης.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί το Α21 για το έτος 2017 μέχρι την 15-1-2018, ή υποβληθεί και το σχετικό αίτημα απορριφθεί, η χορηγηθείσα προκαταβολή θα θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα αναζητηθεί η επιστροφή της.

ΟΓΑ: Πώς υπολογίζεται το ποσό για τα οικογενειακά επιδόματα

Τα δικαιούμενα ποσά του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων υπολογίζονται βάσει του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος του υπόχρεου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλουν δική τους φορολογική δήλωση. Τα παραπάνω ανακοίνωσε την Τρίτη 25/7/2017 η διοίκηση του ΟΓΑ, για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των γονέων-δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων. H ανάλυση του οικογενειακού εισοδήματος με βάση τη δήλωση Ε1 του φορολογικού έτους 2016, η οποία έχει ληφθεί υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων: www.aade. grpolites/epidomata/oikogeneiako-epidoma-a21. Η είσοδος στην ανωτέρω εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet (Password, Username).

Για να δει κάθε δικαιούχος τα επιμέρους εισοδήματα που αποτελούν το συνολικό οικογενειακό εισόδημά του, καθώς και το δικαιούμενο οικογενειακό επίδομα γι’ όλο το έτος, δεν έχει παρά να ακολουθήσει τέσσερα βήματα:
– Από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, επιλέγει την είσοδο στην εφαρμογή Α21 ( www.aade. grpolites/epidomata/oikogeneiako-epidoma-a21).
– Επιλέγει «είσοδος» στην αντίστοιχη φόρμα «Αίτηση-δήλωση Α21» (ανάλογα αν είναι γονέας ή επίτροπος).
– Επιλέγει την μπάρα «Εκτύπωση Στοιχείων Υπολογισμού».
– Βλέπει τα στοιχεία υπολογισμού για τα δικαιούμενα επιδόματα και την ανάλυση του οικογενειακού εισοδήματός του με βάση το έντυπο Ε1.

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος όπως εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό και των απαλλασσόμενων-αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων του υπόχρεου, της συζύγου και των τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση.

«Όπως παγίως συμβαίνει εδώ και χρόνια, το συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, στην περίπτωση που αυτά είναι μεγαλύτερα των δηλωθέντων ετήσιων εισοδημάτων» διευκρινίζει η διοίκηση του ΟΓΑ.

O ΟΓΑ για κατασχέσεις στα οικογενειακά επιδόματα

Σε διευκρινίσεις για τα οικογενειακά επιδόματα προχώρησε η διοίκηση του ΟΓΑ, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΓΑ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση τα εξής: «Οι διατάξεις των νόμων 4093/2012 και 4141/2013, σύμφωνα με τις οποίες τα οικογενειακά επιδόματα δεν θεωρούνται ακατάσχετα, ισχύουν, ως έχουν, εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Επίσης, είναι γνωστό ότι με το νόμο 4336/2015 θεσπίστηκε ακατάσχετο όριο στα 1.250 ευρώ/μηνιαίως για καταθέσεις σε λογαριασμούς φυσικών προσώπων, αρκεί ο λογαριασμός να έχει δηλωθεί στη φορολογική διοίκηση. Η δυνατότητα αυτή καταλαμβάνει και τους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων. Για τη συντριπτική, μάλιστα, πλειονότητα, αν όχι για το σύνολο, των εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων, η συγκεκριμένη ρύθμιση καθιστά ακατάσχετο το ποσό του επιδόματος που εισπράττουν. Συνεπώς, θεωρούμε ότι δίνονται διαστάσεις στο εν λόγω θέμα, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Υποβολή αίτησης Α21

Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να υποβάλλετε Αίτηση – Δήλωση  (έντυπο Α21) για τη χορήγηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών. Οι γονείς υποβάλλουν την αίτηση για τα εξαρτώμενα τέκνα τους και ο επίτροπος για τα τέκνα των οποίων έχει την επιμέλεια με δικαστική απόφαση.

Αν είχατε υποβάλλει αίτηση Α21 το 2016, εμφανίζονται όλα τα στοιχεία προσυμπληρωμένα. Εφόσον δεν υπάρχουν αλλαγές, κάντε οριστικοποίηση της αίτησης.

Σε περίπτωση που δεν έχετε υποβάλλει αίτηση Α21 το προηγούμενο έτος, θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και να κάνετε οριστικοποίηση της αίτησης (βλ. πιο κάτω οδηγίες και πληροφορίες για δικαιούχους, πίνακες με τα εισοδηματικά κριτήρια, παραδείγματα κλπ).

Θυμίζουμε ότι από την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 ξεκίνησε η υποβολή φορολογικής δήλωσης 2017 (για τα εισοδήματα 2016) και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Η αίτηση – δήλωση του εντύπου Α21 συμπληρώνεται από τον υπόχρεο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) ο οποίος πρέπει να δηλώσει επακριβώς την οικογενειακή του κατάσταση (έγγαμος/η, διαζευγμένος/η, χήρος/α, μέρος συμφώνου συμβίωσης, σε διάσταση, άγαμος/η, επίτροπος), κατά την ημερομηνία υποβολής της.

Κατά την συμπλήρωση των πεδίων του εντύπου Α21, πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνονται και τα αντίστοιχα πεδία των δικαιολογητικών με τα οποία αποδεικνύονται τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21.

Σημειώνεται , ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι στη διάθεση των Υπηρεσιών του ΟΓΑ, όταν και όποτε ζητηθούν.

Ο υπόχρεος – αιτών έχει την ευθύνη της ορθής συμπλήρωσης των στοιχείων της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης (έντυπο Α21). Μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21, ο αιτών να εκτυπώνει το έντυπο και να προβαίνει σε έλεγχο και επαλήθευση των στοιχείων που δήλωσε. Σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης στοιχείων στο έντυπο Α21 θα πρέπει, άμεσα, ο υπόχρεος να προβαίνει σε διόρθωση των στοιχείων και επανάληψη της αρχικής αίτησής του (έντυπο Α21).

Επίσης, σε περίπτωση πραγματικής μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου (απόκτηση τέκνου, λήξη σπουδών τέκνου/ων, κλπ), θα πρέπει, έγκαιρα, και όχι πέραν της ληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων να προβαίνει σε συμπλήρωση – τροποποίηση των στοιχείων της αρχικής αίτησής (έντυπο Α21), μέσω του περιβάλλοντος taxisnet (www.gsis.gr).

Σημειώνεται ότι, όσοι έχουν την επιμέλεια (επίτροποι) ορφανών και από τους δύο γονείς τέκνων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση – υπεύθυνη δήλωση (έντυπο Α21), μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στο taxisnet (www.gsis.gr) για επιτρόπους.

Η υπηρεσία αιτήσεων οικογενειακών επιδομάτων (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων – ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες).

[Μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21 για χορήγηση Οικογενειακού Επιδόματος 2018, (όταν ανοίξει η εφαρμογή) ή να δείτε την αίτησή σας του 2017, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Επιλογές:

1. Αίτηση – δήλωση Α21 (άγαμος/η, έγγαμος/η, σε διάσταση, διαζευγμένος/η, χήρος/α, μέρος συμφώνου συμβίωσης)
Η υπηρεσία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που έχουν υποβάλει οριστικά τη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 φορολογικού έτους 2015, ακόμη κι αν αυτή δεν έχει εκκαθαριστεί και έχουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους (2016), τέκνα ηλικίας κάτω των 18 ετών, ή κάτω των 19 ετών τα οποία φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, ή κάτω των 24 ετών τα οποία σπουδάζουν ή έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την υπηρεσία επιλέξτε το Link στο τέλος του άρθρου.

2. Αίτηση – δήλωση Α21 Επιτρόπου
Για τα απορφανισθέντα (ορφανά) και από τους δύο γονείς η αίτηση – δήλωση Α21 υποβάλλεται από τον Επίτροπο που του έχει ανατεθεί η επιμέλεια των τέκνων με δικαστική απόφαση. Ο Επίτροπος με εξαρτώμενα τέκνα δικά του ή της συζύγου του θα πρέπει, για τα τέκνα αυτά, να υποβάλλει χωριστό Α21. Σε περίπτωση ενήλικων τέκνων που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς το έντυπο Α21 συμπληρώνεται από το μεγαλύτερο ενήλικο τέκνο. Για υποβολή Α21 επιτρόπων επιλέξτε το Link στο τέλος του άρθρου.

Προσοχή!
Η εφαρμογή μπορεί να τρέξει μόνο από Microsoft Internet Explorer και Mozilla Firefox.

Μετά την οριστική υποβολή του Α21, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται, μέσω της ειδικής εφαρμογής Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21 , από την ιστοσελίδα του Οργανισμού ( www.oga.gr), για την πορεία της αίτησής τους καθώς και για τα τυχόν δικαιολογητικά που πρέπει να αποστείλουν στον ΟΓΑ, στην περίπτωση που απαιτείται.

Χρήσιμες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων καθώς και οδηγίες για την συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου Α21 παρέχονται στους ενδιαφερόμενους μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ (www.oga.gr), όπου έχει αναρτηθεί και ο «ΟΔΗΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ».

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Τα οικογενειακά επιδόματα χορηγούνται στις οικογένειες που έχουν εξαρτώμενα τέκνα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

1. Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1 Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος  2017 από τον υπόχρεο της οικογένειας.

2. Η συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφημένου εντύπου Α21 Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης για την χορήγηση των επιδομάτων, μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

3. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα.

4. Τα εξαρτώμενα τέκνα να ευρίσκονται στην Ελλάδα.

Ως εξαρτώμενα τέκνα οικογένειας, για τα οποία καταβάλλονται τα επιδόματα, νοούνται:
α) Τέκνα φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Για τέκνα που φοιτούν σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού ή σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέραν της συμπλήρωσης του 24ου έτους της ηλικίας τους.
β) Τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν συμπληρώσει το 18ο αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας τους.
γ) Τέκνα των συζύγων από άλλο γάμο, εφόσον αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και ο/η πρώην σύζυγος -άλλος γονέας δεν επιδοτείται για τα τέκνα αυτά. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση (α).
δ) Ορφανά και από τους δύο γονείς τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση (α).

Εισοδηματικό κριτήριο (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα)

Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο ένας γονέας έχει στάθμιση 1, ο άλλος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6.

Οι τρεις εισοδηματικές κατηγορίες έχουν, ως εξής:

α) Έως 6.000 Ευρώ, ισοδύναμο εισόδημα. Στη περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, δηλ. 40 Ευρώ το μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

β) Από 6.001 Ευρώ έως 12.000 Ευρώ, ισοδύναμο εισόδημα.
Στη περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, δηλ. 26,66 Ευρώ το μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο

γ) Από 12.001 Ευρώ έως 18.000 Ευρώ, ισοδύναμο εισόδημα.
Στη περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος, δηλ. 13,33 Ευρώ το μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Προσοχή στον Υπολογισμό:

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων (οικογενειακό επίδομα) δικαιούνται οικογένειες με δύο παιδιά που δήλωσαν το 2017 ετήσιο εισόδημα (για το 2016) έως 30.000 ευρώ  ή με ένα παιδί που δήλωσαν εισόδημα έως 27.000 ευρώ. Αν δηλώσατε παραπάνω, ξεχάστε το επίδομα. Σε περιπτώσεις τριών (3) παιδιών και άνω «ανεβαίνουν» και τα εισοδήματα, πχ εισόδημα έως 42.000 ευρώ για 6 παιδιά (βλέπε πίνακες με κλίμακες εισοδημάτων για οικογένειες με 2 γονείς και 1 γονέα – Μονογονεϊκές).

Για την καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων, η κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και η εισοδηματική κατηγορία.
Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο ένας γονέας έχει στάθμιση 1, ο άλλος γονέας έχει στάθμιση 1/3 (0,333) και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6 (0,1666). Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναμου εισοδήματος σε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής:

(α) Έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ,  που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, δηλαδή 480 ευρώ / έτος για 1 παιδί ή 960 ευρώ για 2 παιδιά.

(β) από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώ έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ , που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος , δηλαδή 320 ευρώ / έτος για 1 παιδί  ή 640 ευρώ για 2 παιδιά, και

(γ) από δώδεκα χιλιάδες και ένα (12.001) ευρώ έως δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ ,που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.

Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογικής δήλωση του τρέχοντος οικονομικού έτους (2016). Πηγή:www.thereport.gr

Παραδείγματα:

1. Οικογένεια (δυο γονείς) με δύο εξαρτώμενα τέκνα και εισόδημα 29.900 ευρώ.
Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/3 + 1/6 + 1/6 = 1,666 (δηλαδή 1+0,3333+0,1666+0,1666=1,666)
Ισοδύναμο εισόδημα : 29.900/1,666 = 17.947, δηλαδή είναι στην εισοδηματική κατηγορία (γ)
Οικογενειακό επίδομα: 80 ευρώ x (1/3) = 26,66 ευρώ το μήνα ή 320 ευρώ το έτος.

2. Οικογένεια (δυο γονείς) με δύο εξαρτώμενα τέκνα και εισόδημα 16.000 ευρώ.
Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/3 + 1/6 + 1/6 = 1,666
Ισοδύναμο εισόδημα : 16.000/1,666 = 9.604, δηλαδή είναι στην εισοδηματική κατηγορία (β)
Οικογενειακό επίδομα: 80 x (2/3) = 53,3 ευρώ το μήνα  ή 639,60 (640) ευρώ το έτος.

3. Οικογένεια (δυο γονείς) με 1 εξαρτώμενο τέκνo και εισόδημα 9.000 ευρώ.
Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/3 + 1/6 = 1,4999 (δηλαδή 1+0,3333+0,1666=1,4999)
Ισοδύναμο εισόδημα : 9.900/1,4999 = 6.000 δηλαδή είναι στην εισοδηματική κατηγορία (α)
Οικογενειακό επίδομα: 40 ευρώ το μήνα ή 480 ευρώ το έτος

4. Μονογονεϊκή οικογένεια (ένας γονέας) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα 6.000 ευρώ.
Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/6= 1,166
Ισοδύναμο εισόδημα : 6.000 /1,166 = 5.143, δηλαδή είναι στην εισοδηματική κατηγορία (α)
Οικογενειακό επίδομα: 40 ευρώ το μήνα ή 480 ευρώ το έτος

Το ειδικό επίδομα (για 3 παιδιά και άνω) καταβάλλεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ για τις οικογένειες με τρία τέκνα, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τις οικογένειες με τέσσερα τέκνα, δηλαδή εισόδημα 48.000 και κατά τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για κάθε επί πλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα. Δηλαδή, έως 49.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για 5 παιδιά , έως 53.000 ευρώ για 6 παιδιά κ.ο.κ.

 

Μετά την οριστική υποβολή του Α21, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους και για τα τυχόν δικαιολογητικά που πρέπει να αποστείλουν στον ΟΓΑ, μέσω της ειδικής εφαρμογής με τίτλο: Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21-Πορεία αίτησης, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (http://www.oga.gr).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Το έντυπο Α21 (αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης) χρησιμοποιείται για τη χορήγηση είτε μόνο του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων (οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά), είτε και του ειδικού επιδόματος (οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά). Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet. Ο Αιτών / δικαιούχος των επιδομάτων θα πρέπει να έχει υποβάλλει πριν τη φορολογική δήλωση 2017 (έντυπο Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

[Μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21 – Αίτηση Χορήγησης Οικογενειακού Επιδόματος, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Η υπηρεσία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που έχουν υποβάλει οριστικά τη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 οικονομικού έτους 2017 και έχουν τέκνα ηλικίας κάτω των 18 ετών, ή κάτω των 19 ετών εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, ή κάτω των 24 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Επισήμανση
Προκειμένου για ορφανά και από τους δύο γονείς τέκνα, οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στον Κλάδο Οικογενειακών Επιδομάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ο.Γ.Α. (Αβέρωφ 7, Αθήνα).

Α. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ:

1. Ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων:

Το ποσό του επιδόματος καθορίζεται ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα και τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και ανέρχεται μέχρι του ποσού των σαράντα (40) ευρώ το μήνα για κάθε τέκνο, δηλαδή έως 480 ευρώ το έτος για ένα (1) παιδί και έως 960 ευρώ/έτος για 2 παιδιά.

Καταβάλλεται ανά τρίμηνο, την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου, με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στα ΕΛ.ΤΑ. του δικαιούχου. Η καταβολή του πρώτου τριμήνου κάθε έτους πραγματοποιείται μαζί με τα επιδόματα του δεύτερου τριμήνου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα αυτού.

Το επίδομα δικαιούται η οικογένεια:
– Από 1-1-2017, για τέκνα που γεννήθηκαν μέχρι 31-12-2016 και
– Από την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου της γέννησης, για τέκνα που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν εντός του έτους 2017.

2. Ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες:

Χορηγείται μόνο σε οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα και το ποσό του ανέρχεται στα πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως για κάθε τέκνο.
Καταβάλλεται σε τρεις (3) δόσεις, κατά τα οριζόμενα ανωτέρω για την καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων.

Προθεσμίες υποβολής: Η αίτηση μπορεί να γίνει μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης 2017 και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018.

Β. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

1. Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1 Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος  2017 από τον υπόχρεο της οικογένειας.

2. Η συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφημένου εντύπου Α21 Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης για την χορήγηση των επιδομάτων, μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

3. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα.

4. Τα εξαρτώμενα τέκνα να ευρίσκονται στην Ελλάδα.

Ως εξαρτώμενα τέκνα οικογένειας, για τα οποία καταβάλλονται τα επιδόματα, νοούνται:
α) Τέκνα φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Για τέκνα που φοιτούν σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού ή σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέραν της συμπλήρωσης του 24ου έτους της ηλικίας τους.
β) Τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν συμπληρώσει το 18ο αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας τους.
γ) Τέκνα των συζύγων από άλλο γάμο, εφόσον αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και ο/η πρώην σύζυγος -άλλος γονέας δεν επιδοτείται για τα τέκνα αυτά. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση (α).
δ) Ορφανά και από τους δύο γονείς τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση (α).

5. Εισοδηματικό κριτήριο (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα):

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.

5.1) Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων (οικογενειακό επίδομα) δικαιούνται οικογένειες με δύο παιδιά που δήλωσαν το 2014 ετήσιο εισόδημα (για το 2013) έως 30.000 ευρώ  ή με ένα παιδί που δήλωσαν εισόδημα έως 27.000 ευρώ. Αν δηλώσατε παραπάνω, ξεχάστε το επίδομα. Σε περιπτώσεις τριών (3) παιδιών και άνω «ανεβαίνουν» και τα εισοδήματα, πχ εισόδημα έως 42.000 ευρώ για 6 παιδιά (βλέπε πίνακες με κλίμακες εισοδημάτων για οικογένειες με 2 γονείς και 1 γονέα – Μονογονεϊκές).

Για την καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων, η κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και η εισοδηματική κατηγορία.
Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο ένας γονέας έχει στάθμιση 1, ο άλλος γονέας έχει στάθμιση 1/3 (0,333) και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6 (0,1666). Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναμου εισοδήματος σε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής:

(α) Έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ,  που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, δηλαδή 480 ευρώ / έτος για 1 παιδί ή 960 ευρώ για 2 παιδιά.

(β) από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώ έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ , που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος , δηλαδή 320 ευρώ / έτος για 1 παιδί  ή 640ευρώ για 2 παιδιά, και

(γ) από δώδεκα χιλιάδες και ένα (12.001) ευρώ έως δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ ,που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.

Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογικής δήλωση του τρέχοντος οικονομικού έτους (2013).

Παραδείγματα:

1. Οικογένεια (δυο γονείς) με δύο εξαρτώμενα τέκνα και εισόδημα 29.900 ευρώ.
Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/3 + 1/6 + 1/6 = 1,666 (δηλαδή 1+0,3333+0,1666+0,1666=1,666)
Ισοδύναμο εισόδημα : 29.900/1,666 = 17.947, δηλαδή είναι στην εισοδηματική κατηγορία (γ)
Οικογενειακό επίδομα: 80 ευρώ x (1/3) = 26,66 ευρώ το μήνα ή 320 ευρώ το έτος.

2. Οικογένεια (δυο γονείς) με δύο εξαρτώμενα τέκνα και εισόδημα 16.000 ευρώ.
Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/3 + 1/6 + 1/6 = 1,666
Ισοδύναμο εισόδημα : 16.000/1,666 = 9.604, δηλαδή είναι στην εισοδηματική κατηγορία (β)
Οικογενειακό επίδομα: 80 x (2/3) = 53,3 ευρώ το μήνα  ή 639,60 (640) ευρώ το έτος.

3. Μονογονεϊκή οικογένεια (ένας γονέας) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα 6.000 ευρώ.
Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/6= 1,166
Ισοδύναμο εισόδημα : 6.000 /1,166 = 5.143, δηλαδή είναι στην εισοδηματική κατηγορία (α)
Οικογενειακό επίδομα: 40 ευρώ το μήνα ή 480 ευρώ το έτος

5.2) Το ειδικό επίδομα (για 3 παιδιά και άνω) καταβάλλεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ για τις οικογένειες με τρία τέκνα, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τις οικογένειες με τέσσερα τέκνα, δηλαδή εισόδημα 48.000 και κατά τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για κάθε επί πλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα. Δηλαδή, έως 49.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για 5 παιδιά , έως 53.000 ευρώ για 6 παιδιά κ.ο.κ.

ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

1. Θεσμικό πλαίσιο για το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων:
α) Ν. 4093/2012 (άρθρο πρώτο, παρ ΙΑ, υποπαρ. ΙΑ.2, όπως αντικαταστάθηκε και συμπληρώθηκε με την παρ. 4β του άρθρου 35 του ν. 4111/2013 και με την παρ. 8 του άρθρου 38 του Ν. 4144/2013).
β) Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθμ. Δ27/οικ.15239/645/2013 (ΦΕΚ 1227 Β΄)

2. Θεσμικό πλαίσιο για το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες:
α) Ν. 4141/2013 (άρθρο 40).
β) Κοινή Υπουργική Απόφαση αριθμ. Δ27/οικ.15239/645/2013 (ΦΕΚ 1227 Β΄).

Γ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ Α21

Δείτε εδώ – καταβάστε κενό έντυπο Α21

Δείτε εδώ – κατεβάστε στον υπολογιστή σας τις οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου Α21

Για τη συμπλήρωση του εντύπου Α21 ο αιτών θα πρέπει να γνωρίζει:

– Τον αριθμό οικογενειακής μερίδας από το δημοτολόγιο του Δήμου στην Ελλάδα όπου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη με κανονική εγγραφή (όχι ενδεικτική). Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αναζητείται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία.

– Τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού του σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., όπου θα πιστώνεται το ποσό των επιδομάτων.

– Τους ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα ο ΑΜΚΑ του αιτούντα/δικαιούχου είναι υποχρεωτικός, προκειμένου να δικαιωθεί και να εισπράξει τα επιδόματα.

– Tην ονομασία του Δήμου, της Δημοτικής Ενότητας και της Δημοτικής/Τοπικής Κοινότητας, όπου κατοικεί (σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης»).

Διευκρινίσεις για την συμπλήρωση ορισμένων πεδίων/ερωτήσεων:

– Τα πεδία «Χώρα Γέννησης», «Χώρα Διαμονής» και «Χώρα Υπηκοότητας» συμπληρώνονται, επιλέγοντας από την λίστα το ακριβές όνομα της χώρας π.χ. Γαλλία

– Τα πεδία που αφορούν στα στοιχεία του δημοτολογίου («Νομός» δημότη, «Δήμος» δημότη και «Αριθμ.οικογ.μερίδας») συμπληρώνονται μόνο για τα μέλη της οικογένειας που είναι εγγεγραμμένα σε δημοτολόγιο Δήμου στην Ελλάδα.

– Το πεδίο «Σπουδαστής/Φοιτητής» συμπληρώνεται για τέκνο άνω των 18 και κάτω των 19 ή 24 ετών, ανάλογα με την περίπτωση.

– Το πεδίο «Ποσοστό αναπηρίας» δε συμπληρώνεται, εάν το τέκνο δεν είναι ανάπηρο

– Τα πεδία «Κύρια ευθύνη διατροφής» και «Αποκλειστική ευθύνη διατροφής» συμπληρώνονται όταν ο αιτών είναι διαζευγμένος ή σε διάσταση ή όταν το τέκνο είναι από προηγούμενο γάμο ή αναγνωρισθέν.

-Η ερώτηση 4. «Διαμένετε μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα;», απαντάται υποχρεωτικά από όλους τους αιτούντες.

– Ο αριθμός IBAN λογαριασμού Τραπέζης συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όλους τους αιτούντες.

Συμπλήρωση του πίνακα με τα δικαιολογητικά (βλ. «ΛΙΣΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ»):


Ο αιτών επιλέγει υποχρεωτικά τα δικαιολογητικά, από τα οποία αποδεικνύονται όσα έχει δηλώσει προηγουμένως στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση και τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα όταν του ζητηθούν.

Ειδικότερα:

α) Η μόνιμη και συνεχής διαμονή του αιτούντα/δικαιούχου στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία (2004-2013) αποδεικνύεται κατά βάση από την αδιάλειπτη υποβολή του εντύπου Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα τελευταία 10 έτη και επαληθεύεται αυτόματα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Εάν για κάποια έτη δεν βρεθεί έντυπο Ε1, θα καλείται ο αιτών να συμπληρώσει ένα ή περισσότερα από τα δικαιολογητικά Α.2 – Α.10, για την απόδειξη της διαμονής του στην Ελλάδα κατά τα έτη αυτά.
Το δικαιολογητικό Α.11 («’Αλλο δικαιολογητικό…») συμπληρώνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όταν ο αιτών δεν διαθέτει κανένα από τα δικαιολογητικά Α2 έως Α10).

β) Τα δικαιολογητικά Β.1 και Β.2 του πίνακα Β αφορούν οικογένειες ομογενών και αλλοδαπών και συνεπώς δεν απαιτείται η συμπλήρωσή τους από αιτούντες που είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγιο στην Ελλάδα, καθώς για αυτούς η αναζήτηση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης διενεργείται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία.

γ) Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του πίνακα Β καθώς και τα δικαιολογητικά του πίνακα Γ συμπληρώνονται κατά περίπτωση.

ΛΙΣΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Α. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ
(συμπληρώνονται 1 ή περισσότερα δικαιολογητικά έτσι ώστε συνολικά να αποδεικνύεται η δεκαετής διαμονή του αιτούντα στην Ελλάδα)
1. Έντυπα Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή Εκκαθαριστικά σημειώματα
2. Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα
3. Βεβαίωση έναρξης και συνέχισης άσκησης ελεύθ. επαγγέλματος από αρμόδια Δ.Ο.Υ.
4. Θεωρημένο βιβλιάριο υγείας
5. Μισθωτήριο συμβόλαιο
6. Βεβαίωση φοίτησης τέκνου στο σχολείο
7. Έντυπα Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των γονέων του
8. Θεωρημένο βιβλιάριο υγείας, ως προστατευόμενο μέλος ασφαλισμένου γονέα
9. Βεβαίωση φοίτησής του στο Γυμνάσιο ή Λύκειο
10. Βεβαίωση του ΟΑΕΔ, αν είχε εγγραφεί στα μητρώα του
11. ‘Αλλο δικαιολογητικό : ……………………………………………….

Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΚΝΑ
1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (για ομογενείς, καθώς και για αλλοδαπούς, όταν εκδίδεται αντίστοιχο πιστοποιητικό από τη χώρα της οποίας είναι υπήκοοι)
2. Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης των τέκνων (για αλλοδαπούς, όταν είναι αδύνατη η έκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από τη χώρα της οποίας είναι υπήκοοι)
3. Βεβαίωση φοίτησης / Πιστοπ.σπουδών
4. Ιατρική γνωμάτευση ΚΕΠΑ ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής ΙΚΑ σε ισχύ (για ανάπηρο τέκνο)
5. Δικαστική απόφαση επιμέλειας και διατροφής τέκνων
6. Δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας ανήλικων τέκνων

Γ. ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ
1. Έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε.
2. Ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς σε ισχύ
3. ‘Αδεια διαμονής σε ισχύ, για πολίτη χώρας του ΕΟΧ**, Ελβετό πολίτη και πολίτη άλλου κράτους (εκτός των ανωτέρω και της ΕΕ)
4. Ειδικό δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού πολιτικού φυγάδα και άδεια παραμονής αλλοδαπού
5. Ειδικό δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας

Πληρωμή Α’ δόσης 2017

Τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2017, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 725.000 οικογενειών δικαιούχων, ως προκαταβολή, το 50% της Α’ δόσης της πρώτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του Α’ τριμήνου του έτους 2017 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΓΑ. Το σύνολο των πολύτεκνων οικογενειών δικαιούχων ξεπερνά τις 101.000. Εξ αυτών, οι περιπτώσεις των τρίτεκνων είναι 82.000 και των πολύτεκνων 19.000.[Μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21 για χορήγηση Οικογενειακού Επιδόματος 2018 επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών), καθώς και αναδρομικά παλαιότερων ετών, ξεπερνά τα 101 εκατομμύρια ευρώ. Τα αναδρομικά παλαιότερων ετών αφορούν περισσότερες από 45.000 οικογένειες δικαιούχων και, συνολικά, ξεπερνούν τα 29 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη χορήγηση του επιδόματος, είναι ακριβώς ίδια με το 2016. Μάλιστα, σε σχέση με πέρυσι, έχει αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων κατά 3% και το συνολικό ποσό που αποδίδεται σε αυτούς κατά 8,5%. Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στη μεγάλη εκκαθάριση που κατάφεραν οι υπηρεσίες μας στις εκκρεμείς περιπτώσεις, για τις οποίες απαιτήθηκε η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών. Για το λόγο αυτό, η καταβολή των αναδρομικών παρουσιάζει εφέτος αύξηση πλέον του 20%, σε σχέση με το 2016.

Όπως και το 2016, ο Οργανισμός επέλεξε να αποδώσει ως προκαταβολή το 50% της πρώτης δόσης. Και αυτό, όπως εξηγεί, διότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμα οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και δεν έχει, μέχρι σήμερα, ανοίξει η πλατφόρμα των σχετικών αιτήσεων Α21. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η πληρωμή σημαντικών ποσών σε μη δικαιούχους, που, στη συνέχεια, αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ΟΓΑ αναζητά την επιστροφή πλέον των 12 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως σε μη δικαιούχους. Τα περισσότερα εξ αυτών προέρχονται από το γεγονός ότι τα έτη 2014 και 2015 καταβλήθηκε ολόκληρη η 1η δόση. Αντίθετα, το 2016, που αποδόθηκε, για πρώτη φορά, ως προκαταβολή το 50% της πρώτης δόσης, καταγράφηκε μείωση κατά 60% στα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, που αποδόθηκαν σε μη δικαιούχους.

Με την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, οι πολίτες θα πρέπει άμεσα να συμπληρώνουν την αίτηση Α21, ώστε στην επόμενη δόση να τους καταβληθεί το σύνολο των δικαιούμενων ποσών της 1ης και 2ης τριμηνιαίας δόσης. Χρήσιμες πληροφορίες για τους δικαιούχους παρέχονται από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) , στην ένδειξη ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, στο πεδίο «Πληροφορίες Αιτήσεων Οικογενειακών Επιδομάτων και στο νέο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΓΑ 2131519300.

Υπενθυμίζουμε  ότι το TheReport.gr ήταν το μόνο μέσο (έντυπο ή ηλεκτρονικό) που έγραψε ότι θα δοθεί προκαταβολή 50% (… σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο εργασίας, δεν αποκλείεται τελικά να δοθεί στους δικαιούχους ως προκαταβολή, το 50% της δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του Α’ τριμήνου του έτους 2017, με βάση τα στοιχεία των αιτήσεων Α21 του έτους 2016).

Λόγω του ότι η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, μόλις ξεκίνησε και η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων Α21 για το έτος 2017 δεν είχε ανοίξει έως τις 11/4/2017, ο ΟΓΑ, για να διευκολύνει τις οικογένειες των δικαιούχων, χορήγησε και εφέτος, όπως και το 2016, την πρώτη δόση με μορφή προκαταβολής, με βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους.

Σχετικά με τα αναδρομικά, διευκρινίζεται ότι προέκυψαν από την εκκαθάριση της μεγάλης πλειονότητας των εκκρεμών περιπτώσεων, για τις οποίες απαιτήθηκε η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών. Επισημαίνεται ότι, με τη χορήγηση του 50% της προκαταβολής στην πρώτη δόση, περιορίσθηκαν σημαντικά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά σε μη δικαιούχους.

[Μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21 για χορήγηση Οικογενειακού Επιδόματος 2018 επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Τέλος οι δικαιούχοι 2015 που θα εισπράξουν με τη μορφή προκαταβολής τη δόση του Α΄ τριμήνου έτους 2016 υποχρεούνται, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις , να υποβάλλουν το έντυπο Α21 μέχρι την 15-1-2017 προκειμένου να συμψηφιστεί με το ποσό που τους χορηγήθηκε προκαταβολικά. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί το Α21 για το έτος 2016 μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία, ή υποβληθεί και το σχετικό αίτημα απορριφτεί, η χορηγηθείσα προκαταβολή θα θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα εισπραχθεί μέσω της αρμόδιας ΔΟΥ.


Σύμφωνα με το άρθρο 9 της κοινής υπουργικής απόφασης, η προκαταβολή του πρώτου τριμήνου θα συμψηφίζεται με το ποσό που θα προκύπτει μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 τρέχοντος έτους και την αίτηση Α21 από τον δυνητικά δικαιούχο. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης Α21 εντός της νόμιμης προθεσμίας τα ποσά που προκαταβλήθηκαν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, εκτός αν ο υπόχρεος, εν τω μεταξύ, τα επιστρέψει οικειοθελώς στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που καταβάλλει τα επιδόματα.

Διευκρινίζεται ότι, όσοι υπέβαλαν αίτηση για τη χορήγηση Οικογενειακών Επιδομάτων, πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία, διορθώνοντας ή συμπληρώνοντας στο Α21 τυχόν αλλαγές, που εμφανίζουν τα στοιχεία τους. Μετά την οριστική υποβολή του Α21, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους και για τα τυχόν δικαιολογητικά που πρέπει να αποστείλουν στον ΟΓΑ, μέσω της ειδικής εφαρμογής με τίτλο: Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21 (ΝΕΟ), που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (http://www.oga.gr).

Τέλος, η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι οι δικαιούχοι των Οικογενειακών Επιδομάτων, μπορούν να εκτυπώνουν τη σχετική βεβαίωση που απαιτείται για την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης (Ε1), εισάγοντας τον ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ στην ειδική εφαρμογή με τίτλο: «Εκτύπωση Βεβαίωσης Οικογενειακών Επιδομάτων για Φορολογική Χρήση», που βρίσκεται στον διαδικτυακό τόπο του ΟΓΑ (www.oga.gr).Πατήστε εδώ για εκτύπωση Βεβαίωσης Οικογενειακών Επιδομάτων για Φορολογική Χρήση (από ΟΓΑ)

Με νέο τρόπο η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων

Αλλάζει ο τρόπος καταβολής του επιδόματος τέκνου και του πολυτεκνικού επιδόματος, βάσει κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, (ΦΕΚ Β’ 701/20-03-2014). Με τον νέο τρόπο θα αποφεύγονται στο εξής οι καθυστερήσεις που υπήρχαν στη χορήγηση των επιδομάτων.

Έως τώρα το επίδομα τέκνων από τον ΟΓΑ, το οποίο κυμαίνεται από 13,33 ευρώ έως και 80 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και το εισόδημα των δικαιούχων, καταβάλλονταν μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της φορολογικής δήλωσης και του εντύπου Α21, δηλαδή της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος που υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος «taxisnet», μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Στο εξής, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα καταβάλλονται στους δικαιούχους κάθε έτους ανά τρίμηνο, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, από την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου και εντός 20 ημερολογιακών ημερών. Αντίστοιχα, η επεξεργασία και εκκαθάριση των αιτήσεων Α21 με βάση τις συμπληρωματικές – τροποποιητικές Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Ε1, θα πραγματοποιείται μέχρι τη λήξη του πρώτου διμήνου του επόμενου έτους.

Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αίτησης Α21 κάθε έτους ορίζεται η 15η Ιανουαρίου του επόμενου έτους ή τυχόν νέα οριζόμενη με απόφαση του υπουργού Εργασίας. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση Α21 εντός της προθεσμίας, ο υπόχρεος καθίσταται μη δικαιούχος για το έτος αυτό. Τα εισοδήματα που λαμβάνονται υπόψη είναι αυτά που έχουν δηλωθεί στις εκκαθαρισμένες αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος Ε1.

Στους δικαιούχους που ήδη λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, δύναται να χορηγείται προκαταβολή, του πρώτου τριμήνου εκάστου έτους, ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση Α21.

Το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με αυτό που θα ελάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο τρίμηνο με βάση την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 που υπέβαλε για το προηγούμενο έτος, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται.

Ακόμη, η καταβολή του πρώτου τριμήνου θεωρείται ως προκαταβολή και θα συμψηφίζεται με το ποσό που θα προκύπτει μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 τρέχοντος έτους και την αίτηση Α21 από το την αίτηση-δήλωση. Σε περίπτωση κατά την οποία η αίτηση Α21 δεν έχει υποβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία, τα ποσά που προκαταβλήθηκαν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, εκτός αν ο υπόχρεος, εν τω μεταξύ, τα επιστρέψει οικειοθελώς στον ΟΓΑ, με βάση την προβλεπόμενη από τον φορέα διαδικασία.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους δικαιούχους παρέχονται από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr), στην ένδειξη Οικογενειακά Επιδόματα, στο πεδίο «Πληροφορίες Αιτήσεων Οικογενειακών Επιδομάτων».

Κάντε ηλεκτρονικά την αίτηση υποβολής του εντύπου Α21 για χορήγηση Οικογενειακού Επιδόματος  2018, επιλέγοντας το παρακάτω link: