Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι για η έγκριση δόθηκε μέσα σε ένα λεπτό και κατόπιν οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν την απόφαση αυτή.
Η ΕΕ θα διατηρήσει την ενότητά της καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit και θα ενεργήσει με στόχο να διαφυλάξει τα συμφέροντα των πολιτών της, των επιχειρήσεων και των κρατών-μελών της, τονίζουν οι «27» Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Η ΕΕ θα είναι εποικοδομητική και θα προσπαθήσει να βρει μια συμφωνία. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η ΕΕ θα εργαστεί σκληρά για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά θα προετοιμαστεί για να μπορέσει να χειριστεί την κατάσταση και σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων», αναφέρουν οι «27».
Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου που θα ακολουθήσουν στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές ορίζουν το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ και καθορίζουν τις γενικές θέσεις και αρχές που θα ακολουθήσει η ΕΕ καθ? όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα επικαιροποιήσει αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, όπως είναι απαραίτητο, συμπληρώνει.
Οι τρεις βασικές αρχές πάνω στις οποίες διαρθρώνονται οι κατευθυντήριες γραμμές είναι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, οι εξής:
1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει την επιθυμία του να έχει στο μέλλον μια “στενή συνεργασία” με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τονίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να βασίζεται σε ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και να διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού. Επισημαίνει, επίσης, ότι η διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς αποκλείει τη συμμετοχή χώρας στη βάση μιας “προσέγγισης ανά τομέα”. “Ένα μη μέλος της Ένωσης, που δεν ανταποκρίνεται στις ίδιες υποχρεώσεις με ένα μέλος, δεν μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα και να απολαμβάνει τα ίδια οφέλη με ένα μέλος”, αναφέρουν οι “27” και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αναγνώριση από τη βρετανική κυβέρνηση ότι οι τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς είναι αδιαίρετες και ότι δεν μπορεί να υπάρξει “διαλογή κερασιών”. Η Ένωση θα διατηρήσει την αυτονομία της όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, καθώς και τον ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ.
2. Οι διαπραγματεύσεις, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ θα διεξάγονται με διαφάνεια και ως ενιαία δέσμη μέτρων. Με βάση την αρχή ότι “τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα”, τα μεμονωμένα στοιχεία δεν μπορούν να διευθετηθούν χωριστά. Η Ένωση θα προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις με ενιαίες θέσεις και θα ασχοληθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο αποκλειστικά μέσω των καναλιών που καθορίζονται στις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές και στις διαπραγματευτικές οδηγίες. Για να μην υποβαθμιστεί η θέση της Ένωσης, δεν θα υπάρξουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιμέρους κρατών μελών και του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα σχετικά με την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.
3. Οι βασικές αρχές που εκτίθενται ανωτέρω πρέπει να ισχύουν εξίσου στις διαπραγματεύσεις για τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, στις προκαταρκτικές και προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.
Τσίπρας: «Προτεραιότητά μας οι πολίτες μας που ζουν στη Μ. Βρετανία»
Σήμερα είχαμε μια γρήγορη διαδικασία καθώς εκφράστηκε η ομοφωνία, που αποτελεί ένδειξη ισχυρής ενότητας, σε σχέση με την διαπραγματευτική διαδικασία για το Brexit, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Πρώτη μας προτεραιότητα το επόμενο διάστημα είναι να δουλέψουμε πάνω σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Η διαδικασία δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο η σημερινή συνεδρίασή μας. Θα είναι δύσκολη και γιατί τα θέματα είναι περίπλοκα, ενώ το πιο δύσκολο θέμα σε κάθε διαζύγιο είναι το οικονομικό σκέλος, προσέθεσε και επισήμανε:
Προτεραιότητά μας είναι οι πολίτες μας που ζούν στην Μ. Βρετανία -πάνω από 70.000 Έλληνες- η διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων και η απρόσκοπτη ροή τουριστών από την Μ. Βρετανία.
Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία αν δεν αλλάξει η Ευρώπη
Για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης -η οποία έγινε αποδεκτή και στα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Brexit θα συμπεριληφθεί δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι κατευθυντήριες γραμμές, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και τα αποτελέσματα αυτών, δεν συνιστούν κανενός είδους νομικό ή πολιτικό προηγούμενο για άλλη πράξη εντός της ΕΕ και στις σχέσεις της με τρίτες χώρες- ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε με την ιδιότητα του πρατηρητή.
Στην παρέμβαση του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και χαρακτήρισε “ανησυχητικό” το γεγονός αν η Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο κινηθεί σε ένα ποσοστό κοντά στο 40%. Μια τέτοια εξέλιξη αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη. Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι και το γεγονός πως ούτε καν οι ψηφοφόροι του Μακρόν επιδοκιμάζουν τη σημερινή Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, αν δεν αλλάξει η Ευρώπη».
Σε ό,τι αφορά στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επαίνεσε τον κ. Τσίπρα για το τηλεφώνημα που έκανε την επομένη των εκλογών στον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι έδωσε το “σωστό σήμα”, όπως το “σωστό σήμα” έδωσε και η δήλωση του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδίως στα Σκόπια. Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και βασικός άξονας για τη σταθεροποίηση σε οποιασδήποτε χώρα των Βαλκανίων.
Η σημερινή συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ήταν η τελευταία στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τη συμβολή και τη συμπαράσταση του στις προσπάθειες της Ελλάδας.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο κ. Ολάντ είχαν χαλαρή συζήτηση. Ο κ.. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Ολάντ να επισκεφθεί την Ελλάδα το καλοκαίρι με άνεση για ξεκούραση, χωρίς τα καθήκοντα του Προέδρου, και ο κ. Ολάντ είπε ότι είναι μια καλή ιδέα και μπορεί να πάει έναν μήνα στην Ελλάδα κι έναν μήνα στην Πορτογαλία.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας πρότεινε στους ηγέτες που μετέχουν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να προσκαλέσουν τον Εμανουέλ Μακρόν, ως εκλεγμένο Πρόεδρο της Γαλλίας στη Σύνοδο, με την ιδιότητα του παρατηρητή από τα δεξιά, εξήγησε, όπως συμμετέχει με την ίδια ιδιότητα ο Αλέξης Τσίπρας, από τα αριστερά.
Μητσοτάκης: Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δεν σημαίνει την αποχώρησή της από την Ευρώπη
«Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και την αποχώρησή της από την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επισήμανε δε ότι η ΕΕ προσέρχεται στη διαπραγμάτευση για το Brexit ενωμένη και με καλή διάθεση να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Συγκεκριμένα, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:
«Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι μια απλή υπόθεση.
Πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν οι οικονομικές υποχρεώσεις που η Μεγάλη Βρετανία έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη. Ειδικά ως προς τα ταμεία συνοχής.
Αλλά φυσικά και να προστατευθούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν, εργάζονται και ζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 70.000 Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι.
Τα ζητήματα των χερσαίων συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας με την Ιρλανδία πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια ειδική περίπτωση. Δεν πρέπει επ? ουδενί να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ζήτημα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέρχεται σε αυτήν τη διαπραγμάτευση ενωμένη και με καλή διάθεση να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε, εφόσον πρυτανεύσει η λογική.
Η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση, μέσα από μια μακρά διαδικασία, που πρέπει, τελικά, να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η αποχώρηση, όμως, της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και την αποχώρησή της από την Ευρώπη.