Τα οστά τεσσάρων Ελλήνων που πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο του 1940 εντοπίστηκαν σήμερα στο αλβανικό χωριό Δραγώτη, όπως ανέφεραν αλβανικές πηγές. Στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα οστά βρίσκεται ήδη ο πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Βασίλης Τώλος για να εποπτεύσει της διαδικασία εκταφής των λειψάνων.
Τα πρώτα λείψανα έφεραν το πρωί της Δευτέρας 22-1-2018 στο φως οι επίσημες εργασίες για την εκταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του ’40 στο αλβανικό έδαφος.
Η συγκίνηση ήταν το βασικό συναίσθημα των παρισταμένων σε αυτό το σημαντικό βήμα της αλβανικής κυβέρνησης, που ανταποκρίθηκε στο ιστορικά δίκαιο ελληνικό αίτημα, δίνοντας την έναρξη της διαδικασίας αναζήτησης, εκταφής, ταυτοποίησης και ταφής οστών Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία.
Οι εργασίες άρχισαν σημερα, παρουσία της μικτής ελληνο-αλβανικής επιτροπής, πλησίον του διατηρητέου νεκροταφείου από το 1941, στο σημείο Ντραγκότ του νομού Τεπελενίου, όπου στεγάζονται τα οστά περίπου 80 Ελλήνων πεσόντων.
Ως «ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, παρευρισκόμενη στην έναρξη των εργασιών, αυτήν την ημέρα διότι, όπως είπε, «πρόκειται για τους τελευταίους άταφους πεσόντες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου» επισημαίνοντας ότι το πράσινο φως γι’ αυτήν τη θετική εξέλιξη καρπός των συνομιλιών της Κρήτης.
Πράγματι, αυτό το σημαντικό βήμα για την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν στην Κρήτη, μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Ντιτμίρ Μπουσάτι, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά και στόχο την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό το δίκαιο αίτημα της ελληνικής πλευράς, που εκκρεμούσε τόσα χρόνια, τώρα, βάσει των όσων διαπραγματεύτηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης των απαραίτητων εκτελεστικών νόμων και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, υλοποιείται από την αλβανική κυβέρνηση.
Στην ανάπαυση των ψυχών των στρατιωτών μας, που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41, αναφέρθηκε, σε ανακοίνωσή του χθες το πρωί, και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χαιρετίζοντας την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης σε αυτό το ιστορικά δίκαιο ελληνικό αίτημα και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την τήρηση των συμφωνηθέντων στην Κρήτη, τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν επί του αλβανικού εδάφους, οι οποίοι είτε ετάφησαν πρόχειρα, είτε καθόλου, ανέρχεται σε περίπου 8.000.