Ο υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο (Mario Centeno), εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος του Eurogroup, στη θέση του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Πορτογάλος εξασφάλισε τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών προς το πρόσωπό του και έτσι διαδέχεται τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο τιμόνι του οργάνου αυτού της ΕΕ.
O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, που προέρχεται από την πολιτική οικογένεια των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Ο Μάριο Σεντένο θα διαδεχθεί τον απερχόμενο, Γερούν Ντάισελμπλουμ και θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 13 Ιανουαρίου του 2018.
«Mε τιμά η εκλογή μου στη θέση του προέδρου του Eurogroup», δήλωσε ο Μ. Σεντένο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε λίγο μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου της ψηφοφορίας που τον ανέδειξε νικητή. Ο Μ. Σεντένο επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης στο μέλλον, να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη σύγκλιση των οικονομιών της ευρωζώνης και να οικοδομηθεί μια ευρωζώνη πιο ανθεκτική. Πρόσθεσε ότι βασικό του καθήκον είναι να διατηρήσει την ενότητα του Eurogroup και να συνεχιστεί η συζήτηση για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος.
Tον Μάριο Σεντένο συνεχάρησαν ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι τα καθήκοντα του νέου προέδρου του Eurogroup περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, αλλά και την ομαλή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της θητείας του Γ. Ντάισελμπλουμ «κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο» πέντε ετών. «Όταν ανέλαβες την προεδρία του Eurogroup, η ευρωζώνη αντιμετώπιζε ένα είδος υπαρξιακής κρίσης», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος απευθυνόμενος στον απερχόμενο πρόεδρο του Eurogroup, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του ήταν καθοριστικός, πολλές φορές σε δραματικές στιγμές, όμως οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν εν πολλοίς, χάρη στη δουλειά του, την υπομονή και την αποτελεσματικότητά του.
Aπό την πλευρά του, ο διευθυντής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ, συνεχάρη τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι το «success story» της Πορτογαλίας που εξήλθε από το μνημόνιο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτόν. Ο διευθυντής του ESM σημείωσε ότι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα που θα αναλάβει ο Μάριο Σεντένο, ως νέος πρόεδρος του Eurogroup, είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Βιογραφικό
Οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός, γεννημένος στις 9 Δεκεμβρίου 1966, ο 50χρονος Σεντένο είναι ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015. Έχει ηγηθεί της εντυπωσιακής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του, όπου το αξιόχρεο της χώρας επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα και η Λισαβόνα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
«Σταρ της ροκ» σύμφωνα με το περιοδικό Expresso λόγω της μεγάλης προβολής του από τα μέσα ενημέρωσης. Οι επιδόσεις του μάλιστα είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «Ρονάλντο» του Eurogroup από τον γνωστό Πορτογάλο ποδοσφαιριστή.
Έχει τιμηθεί με βραβεία Οικονομίας και είναι απόφοιτος Οικονομικών με μεταπτυχιακό σε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, καθώς και μεταπτυχιακό και διδακτορικό Οικονομικών από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Ο Σεντένο εντάχθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας του το 2000 όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος μέχρι το 2004. Από το 2004 ως το 2013 διετέλεσε βοηθός διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών της Κεντρικής Τράπεζας και από το 2014 είναι σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας. Ο Σεντένο είναι καθηγητής στο ISEG, στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.
Κατά το διάστημα 2004-2013 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κομισιόν και από το 2001 μέλος του ΔΣ της πορτογαλικής οικονομικής επιθεώρησης. Υπογράφει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία σχετικά με τον τομέα ενδιαφέροντός του.
Ο επικεφαλής του Εurogroup θεωρείται ένας μεσάζοντας, ένα διαμεσολαβητής ανάμεσα στις 19 χώρες μέλη της ευρωζώνης, των οποίων συχνά διαφέρουν ριζικά οι απόψεις ως προς το νόμισμα και την οικονομική πολιτική του μπλοκ.
Θυμίζουμε ότι τέσσερις ήταν τελικά, οι υποψήφιοι για τη θέση επόμενου προέδρου του Eurogroup, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ. Ειδικότερα υποψηφιότητα υπέβαλαν ο φιλελεύθερος Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο, ο σλοβάκος σοσιαλιστής Πέτερ Κάζιμιρ και η λεττονή πράσινη Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα μέλος του κόμματος των Πρασίνων».