Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζήτησε την υποστήριξη του ΟΠΕΚ εναντίον των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας του, επικαλούμενος τις επιπτώσεις τους στις τιμές του πετρελαίου και δυνητικούς κινδύνους για άλλα μέλη του πετρελαιοεξαγωγικού οργανισμού.
Όμως πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε πως ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι η Βενεζουέλα, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση. Ο ΟΠΕΚ λέει πως ενδιαφέρεται για την πετρελαϊκή πολιτική, όχι για την πολιτική.
Περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι περισσότερες χώρες της λατινικής Αμερικής, έχουν αναγνωρίσει ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας τον αντίπαλο του Μαδούρο Χουάν Γκουαϊδό.
Ο Μαδούρο διατύπωσε το αίτημά του σε επιστολή με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου που εστάλη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο και την οποία είδε το Ρόιτερ.
«Η χώρα μας ελπίζει να λάβει την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη των χωρών μελών του ΟΠΕΚ και της υπουργικής διάσκεψής του, στη μάχη που δίνουμε τώρα εναντίον της παράνομης και αυθαίρετης παρείσφρησης των Ηνωμένων Πολιτειών στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μαδούρο.
Ζητώ «τη σταθερή υποστήριξη και συνεργασία σας για να καταγγείλουμε από κοινού και να αντιμετωπίσουμε αυτή την αναίσχυντη αφαίρεση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων από ένα από τα μέλη του ΟΠΕΚ», αναφέρεται στην επιστολή.
Ο Μαδούρο προσθέτει πως ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να βοηθήσει να προσδιορισθούν δυνητικές λύσεις με βάση «τον αντίκτυπο που έχει αυτή η δράση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για τις άλλες χώρες … αυτού του οργανισμού».
Ο ΟΠΕΚ τείνει να αποφεύγει τις πολιτικές διενέξεις που εμπλέκουν μεμονωμένα μέλη του. Πέρυσι είχε αρνηθεί αίτημα του Ιράν να συζητήσει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.