Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, έπειτα από πολύμηνη ασθένεια, ο ακαδημαϊκός, πανεπιστημιακός γιατρός Γρηγόρης Σκαλκέας. Ο Γρηγόρης Σκαλκέας έγινε ευρέως γνωστός στην ελληνική κοινή γνώμη ως γιατρός του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την περίοδο της τετράμηνης συνεχούς νοσηλείας του από τις 20 Νοεμβρίου του 1995 μέχρι τις 21 Μαρτίου του 1996.Ο Σκαλκέας ήταν πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου που ελάμβανε τις κρίσιμες αποφάσεις για τον χειρισμό της νοσηλείας και θεραπείας του πρωθυπουργού, ενώ ανέλαβε και την σύνταξη και ανάγνωση στα ΜΜΕ (ελληνικά και διεθνή) των επίσημων ιατρικών ανακοινωθέντων του Ωνασείου.Στο Ιατρικό Συμβούλιο υπό τον Σκαλκέα βρίσκονταν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι γιατροί, μεταξύ των οποίων και ο τότε υπουργός Υγείας (και προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου) Δημήτρης Κρεμαστινός, αλλά και οι Παύλος Τούτουζας, Στάθης Ηλιοδρομίτης, Γιώργος Δαΐκος, Βασίλης Γολεμάτης, Κωνσταντίνος Στεφανής κ.α.
Εκείνους τους 4 μήνες ο Σκαλκέας αποτέλεσε ένα από τα πλέον διάσημα και πολυσυζητημένα πρόσωπα στον δημόσιο βίο της Ελλάδας. Πολιτικά ήταν γνωστός για τις δεξιές απόψεις του, ωστόσο «το γεγονός πως η ιδεολογική του τοποθέτηση ήταν διαμετρικά αντίθετη από εκείνη του ΠΑΣΟΚ δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στο να διαπρέψει στον ρόλο του εκπροσώπου και να είναι ιατρικώς ειλικρινής, χωρίς κανείς βέβαια να μπορεί να αμφισβητήσει και την γενικότερη ειλικρίνειά του». Στην καθημερινή τριβή του με τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ ξεχώρισε για το χιούμορ του, το οποίο χρησιμοποιούσε «με αυστηρό, λεπτό και κάμποσες φορές καυστικό τρόπο».
Ο Γρηγόρης Σκαλκέας γεννήθηκε στην Αρεόπολη Λακωνίας το 1928. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου πήρε και την ειδικότητα του Γενικού Χειρουργού. Μετεκπαιδεύτηκε στη Μεγάλη Βρετανία στην Καρδιακή Χειρουργική, καθώς και στις H.Π.A., επί μία πενταετία.
Εξελέγη Υφηγητής το 1964 και εν συνεχεία Εντεταλμένος Υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο Τμήμα Θωρακικής και Καρδιαγγειακής Χειρουργικής, το πρώτο του Πανεπιστημίου Αθηνών, δυνάμεως 35 κλινών. Στο τμήμα αυτό, εκτελέστηκαν, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι πρώτες επεμβάσεις συγγενών καρδιοπαθειών, και αντικατάστασης βαλβίδων.
Το 1967, εξελέγη Τακτικός Καθηγητής της Χειρουργικής και οργάνωσε μία νέα Χειρουργική Κλινική. Κατά την πανεπιστημιακή του θητεία διετέλεσε Εντεταλμένος Καθηγητής Ιατροδικαστικής και Ουρολογίας. Το 1971, ίδρυσε την επίσημη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων των Αθηνών, όπου και εξετέλεσε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού και κατόπιν την πρώτη συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος. Το 1974, ίδρυσε το πρώτο, στην Ελλάδα, Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης, το οποίο από το 1984 αποτελεί την πρώτη έδρα Πειραματικής Χειρουργικής στην Ελλάδα. Στο Εργαστήριο αυτό έχουν εκπονηθεί διακόσιες (200) περίπου διδακτορικές διατριβές και πενήντα (50) διατριβές για Yφηγεσία.
Κατά την παραμονή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό χειρουργών, επτά από τους οποίους κατέχουν θέσεις Τακτικών Καθηγητών Χειρουργικής σε Πανεπιστήμια της χώρας, πολλοί σε θέσεις Αναπληρωτών και Επίκουρων Καθηγητών και Διευθυντών σε μεγάλα Κρατικά Νοσοκομεία της Ελλάδος.
Υπήρξε μέλος 47 Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών και Κολλεγίων.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, καθώς και πολλών άλλων επιστημονικών εταιρειών.
Το 1975 εξελέγη, Ξένος Εταίρος της Académie de Chirurgie, και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, ως και Τακτικό Μέλος της Academia Europea, στην οποία υπήρξε και εκλέκτορας.
Tο 1977, εξελέγη Clinical Professor του Ohio State University των H.Π.A.
Του απονεμήθηκε ο τίτλος του Φίλου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και είχε αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του αυτού Πανεπιστημίου.
Υπήρξε παλαιό μέλος του Ελληνο-Γαλλικού Συνδέσμου και ίδρυσε στην Ελλάδα το Ελληνικό Τμήμα της Ευρωπαϊκής Λέσχης Υγείας (Club Européen de la Santé). Ίδρυσε πολλές νέες Επιστημονικές Εταιρείες της Ελλάδος, καθώς και το Ελληνικό Τμήμα του Collegium Internationalae Chirourgae Digestivae.
Συνέγραψε τέσσερα επιστημονικά βιβλία και δημοσίευσε μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών, οι περισσότερες των οποίων στον διεθνή Τύπο.
Έργο του είναι η ίδρυση, με δική του έμπνευση και πρωτοβουλία, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Εξασφάλισε τους πόρους, από Ελληνικές και Ευρωπαϊκές πηγές, για την ανέγερση, τον εξοπλισμό, τη στελέχωση και τη λειτουργία του. Oι εγκαταστάσεις του έχουν έκταση είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) τετρ. μέτρων και στεγάζουν επτά (7) Ερευνητικά Κέντρα, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης Iατροβιολογικής έρευνας (Βασικής και Κλινικής).
Το Ίδρυμα έχει ως έργο την προαγωγή της Βιοϊατρικής Έρευνας στην Ελλάδα και την επίλυση προβλημάτων της υγείας του Ελληνικού λαού. Διακρίσεις: Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος, Άρχοντας Μέγας Pεφερενδάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και Ανώτερος Ταξιάρχης των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Έχει τιμηθεί ακόμη με πολλά μετάλλια.
Υπήρξε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1989.
Το 2017 οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων μαθητές Γενικών Λυκείων εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με θέμα την επιστήμη ως «αέναο αγώνα» του ανθρώπου για την κατάκτηση της γνώσης, σε διασκευή ομιλίας, που είχε εκφωνήσει το 2003 στην Ακαδημία Αθηνών ο Γρηγόρης Σκαλκέας.
Τα θερμά συλλυπητήριά τους, στους οικείους του ακαδημαϊκού και ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γρηγόρη Σκαλκέα, εκφράζουν οι Πρυτανικές αρχές και η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΚΠΑ.